*Nettavisen* Sport.

Tippeligaens toppscorer vil til Tyrkia

Foto: Snæland, Alf Vidar/Scanpix

Sjekk hvilke profiler som kan forlate Tippeligaens overraskelseslag.

AALESUND - SOGNDAL 2-2:

ÅLESUND (Nettavisen): Mot AaFK gjorde Malick Mane det som har vært gjennomgangsmelodien for senegaleseren i 2013. Mane gjorde en ny god kamp og var overalt på banen.

Med sin teknikk, hurtighet og sitt lave tyngdepunkt ble han trukket frem som den desidert vanskeligste spilleren å møte av AaFK-forsvaret. I fremtiden slipper trolig norske forsvarsspillere å bryne seg på Mane.

- Jeg ønsker meg til en bedre klubb. Aller helst vil jeg til Tyrkia. Jeg skal snakke med en klubb på mandag, forteller Mane til Nettavisen.

- Kanskje spilte jeg min siste Sogndal-kamp mot AaFK. Kanskje blir den siste mot Tromsø neste helg. Sogndal ønsker at jeg skal bli, men jeg føler at tiden er inne for å prøve noe nytt nå. Når det er sagt, kommer jeg til å savne klubben, fortsetter 24-åringen.

Hvilken klubb Mane ender opp i, vet han fortsatt ikke. Trolig er det snakk om tyrkiske Torku Konyaspor, hvor Branimir Poljak spilte frem til han havnet i en ulykksalig bilulykke. Ressursene og de økonomiske betingelsene vil være av en helt annen art enn i lille Sogndal.

- Det vil definitivt bli en stor overgang for meg om det skjer. Men jeg føler meg klar for utfordringen, sier Mane.

Dilemma
Hans kontrakt utløper ved sesongslutt. Dermed blir det en avveining for Sogndal om de skal slippe senegaleseren mot en overgangssum i sommer, eller beholde han ut sesongen.

- Malick er veldig god. Han gjør ting som nesten ingen andre gjør i Tippeligaen. Jeg vil rangere han som en topp 10-spiller i norsk fotball. Det er klart at vi vil savne han hvis han drar, sier Sogndal-trener Jonas Olsson til Nettavisen.

- Det er ikke sikkert at han drar. Men hvis det skjer, så slipper vi han naturligvis ikke gratis.

Sogndal har vært et av de store overraskelseslagene, men sommerens overgangsvindu ser ikke ut til å spille helt på lag med saftbygda.

Per Egil Flo har allerede signert for Molde, mens Mane altså er på vei til Tyrkia. I tillegg er kraftspissen Azar Karadas på utgående kontrakt også han. Karadas skal være ønsket av både utenlandske og norske klubber, deriblant Brann og Lillestrøm.

- Azar har vært utenlandsproff og er en stor profil og en glimrende spiller. Hans rutine har vært viktig i vårt unge lag, forteller Olsson.

- Men nå forstår jeg det slik at Azar ønsker seg videre. Når han har gitt så mye for laget, så blir det feil å stå i veien for han, sier svensken.

Har en plan
Dermed kan tre sentrale Sogndal-spillere forsvinne i sommervinduet. De må erstattes.

- Det er ikke sikkert at alle erstattes med eksterne spillere, men jeg har noen i kikkerten hvis de skulle forsvinne. Som sagt er ikke det avklart ennå. Om det skjer, er ikke jeg bekymret. Vi har mange gode og sultne spillere som kan komme inn og ta oppgaven på strak arm, tror Sogndal-treneren.

Han presiserer dessuten at det heller ikke er noen ny utfordring for klubben å miste spillere.

- Vi mistet seks-sju spillere foran årets sesong, som for eksempel Kenneth Udjus og Eirik Bakke. Det gir rom for nye spillere, sier Olsson.

- Det er lett for en trener å irritere seg over de som forsvinner. For meg er imidlertid alt fokus på de som er her. Det er kun det som betyr noe i mitt hode.

I 2013 har Olssons elever klart den utfordringen på en fremragende måte. Opp til AaFK og medaljeplass er det faktisk ikke mer enn fire poeng.

- Å si at vi er en medaljekandidat er å ta i. Om vi skulle klare å holde plassen, er det en fantastisk prestasjon. Det er det som er hovedmålet, ikke minst om vi skulle miste flere spillere i sommer, sier Olsson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.