*Nettavisen* Sport.

Tippeligaspiller: - Jeg er ikke i tvil om at de beste spillerne doper seg

UTBREDT DOPINGBRUK? En anonym tippeligaspiller tror dopingbruk i internasjonal toppfotball er utbredt. Foto: Alejandro Pagni (Afp)

Mener verdens beste spillere presterer på et umenneskelig nivå.

16.12.14 14:47

- Jeg tenker at de beste spillerne, på det øverste nivået internasjonalt, må gå på noe. Det gir ingen mening at de kan trene så mye, spille så mange kamper og prestere jevnt på det nivået de gjør.

Ordene kommer fra munnen til en tippeligaspiller, som ønsker å være anonym. For ham finnes det ingen tvil om at doping er utbredt i internasjonal fotball.

Han mener temaet er verdt å debattere og at det er naivt å tro noe annet enn at også fotballspillere doper seg.

- Når du i andre idretter har utøvere som er så mye bedre enn de andre, tenker man som regel at det tyder på én ting. Klart det tekniske aspektet i fotball er viktig, men det fysiske har blitt langt viktigere de siste årene. Nå trenger du spillere med fart og styrke. Spillere som kun briljerte med god teknikk, finnes knapt på toppnivå lenger.

- Det er ikke mulig
Spilleren forteller at han har vært inne på tanken flere ganger. Etter å ha sett sommerens fotball-VM, var det ikke lenger tvil i hans hode.

- Jeg så kamper under VM og tenke «dette ikke er mulig». Spillere som allerede hadde vært gjennom en knalltøff sesong, med i både hjemlig serie og Champions League-spill, la ut på noen vanvittige sprinter og parkerte motspillere i det 110. minutt i fjerde og femte kamp i mesterskapet.

- Tror du ikke oppfølgingen de får i form av et skreddersydd kosthold med tilskudd og et treningsopplegg tilpasset hver enkelt utøver, gjør sitt til at det er mulig å prestere på et slikt nivå?

- De har nok så gode opplegg man bare kan se for seg, men likevel føles det som om noe ikke er helt som det skal. Jeg sier ikke at alle tar ulovlige stoffer, men for meg er det ulogisk å tenke at noen ikke gjør det. De har jo medisinske team som kanskje også deler ut ting som antidoping-arbeiderne ikke har mulighet til å spore ennå.

Klikk på bildet for å forstørre.

FRA HELT TIL SKURK: Lance Armstrong levde på en løgn fordi han var kraftig beskyttet. Tippeligaspilleren Nettavisen har snakket med frykter fotballspillere beskyttes på samme måte. Foto: John Giles (Pa Photos)

- Spillerne beskyttes kraftig
Tippeligaspilleren er av den oppfatning at de beste spillerne beskyttes av forbundene. Man kan bare tenke seg hvor ødeleggende det ville vært dersom en av verdens beste spillere ble tatt for dopingbruk.

- Jeg tror spillerne beskyttes kraftig. Det er ingen som tjener på at en av de beste utøverne blir tatt for dopingbruk. Se hva som skjedde med Lance Armstrong. Alle trodde han var ren, ingen trodde han gjorde noe, så smalt plutselig bomben.

- Hva sa lagkameratene og treneren din da du fortalte dem dine tanker om doping i internasjonal fotball?

- Flere av de var enige med meg. Det var vel under fotball-VM at vi snakket om det, og flere av oss var enig om at det som skjedde ute på banen virket umenneskelig sterkt.

Fotballspilleren understreker at dette kun er hans mening og at alle har rett til sin egen.

- Hvis de jeg mistenker for å gå på noe ikke gjør det, er det bare å gratulere. Da er de fantastiske atleter.

- Noe av det dummest jeg hører
Mangeårig antidoping-forkjemper, TV 2-kommentator og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad synes det er interessant at en fotballspiller uttaler seg om doping på denne måten.

- Fotball er en fysisk og svært sammensatt sport, med en utrolig bredde. Noe av det dummeste jeg hører, er når folk mener du ikke kan ha nytte av doping i fotball fordi det er en teknisk idrett. I fotball gir best mulig kondisjon, styrke, utholdenhet, spenst, hurtighet bedrede fortsettinger på banen. Doping kan ha bidra til rask fremgang innenfor disse faktorene, sier Kaggestad til Nettavisen.

Kaggestad forteller at han, akkurat som den anonyme fotballspilleren, hadde samtaler om doping med de han stolte på av lagkamerater og konkurrenter i sin tid som aktiv.

- Vi snakket samme på samme måte i sykkel også. De som har tillit til hverandre snakker alltid om bekymringen for at de ikke konkurrerer på like vilkår.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK: TV 2-kommentator Mads Kaggestad er skeptisk til om testregimet er godt nok i fotballen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Kritisk til FIFA
Den tidligere proffsyklisten er imidlertid klar på at vi ikke vet hvilke grenser som gjelder for menneskets natur. Ettersom han ikke vet hvilke belastninger det er snakk om for spillere er på toppnivå, er ikke prestasjonene deres over en lang sesong en indikasjon på doping i seg selv, mener han.

- Det viktigste her er å se på testregimet. Har fotball et bra eller dårlig testregime? Er det uavhengig, følger de ulike testmyndighetene gjeldene regelverk relatert til testing, hvor mye testes det og når foregår testingen, hva testes det for, testes det bare urin eller er det også blodtesting? Har fotball blodprofil-program og i så fall hvem overvåker programmet? Hva sier WADA-rapporten om testing i fotball? Jeg har kun sett på blodtesting og der er det svært lite tall på fotball i forhold til andre idretter. Jeg la merke til at ledere i fotball snakket om behovet for blodpass for et par år siden, men jeg tror lite har skjedd. I sykkel har de hatt blodpass-program og dømt utøvere på bakgrunn av dette siden 2008.

Kaggestad forstår bekymringen for at utøverne beskyttes av sine egne ledere og forbund.

- Dessverre er det mange som deler den bekymringen etter avsløringene av Armstrong. Sykkelskandalen viser at et internasjonalt særforbund kan beskytte dopede utøvere på tross av en positiv test. Avsløringer av friidretten og den nye skandalen i Russland viser de samme faresignalene. For eksempel er det avslørt at IAAF har sittet på 150 navn over personer med mistenkelige blodprofiler som ikke har blitt fulgt opp.

- Det samme har vi sett fra skiskyting, og det er grunn til å frykte at det samme skjer i andre idretter. Så lenge det er opp til hver enkelt idrett hvordan de vil følge opp antidopingarbeidet, er det liten grunn til å ha full tillit over viljen til å rydde opp. Det er svært dårlig reklame for idretten når utøvere blir tatt for doping, derfor er det lett å forstå at antidopingarbeidet blir nedprioritert blant eventuelle kyniske ledere.

Tippeligaleder: - Stillhetens lov er knallhard
Kaggestad finner det samtidig interessant at fotballspilleren Nettavisen har vært i kontakt med ønsker å være anonym.

- At kilden her ønsker å være anonym er også tankevekkende fordi det gir et inntrykk av at det er frykt for uttrykke bekymring for et tema som gjelder all idrett, og det burde være åpenhet og lite frykt for å snakke om. Alle snakker om stillhetens lov i sykkel, som om det var noe særegent ved sykkelsporten. Men en leder i en av de største eliteserieklubbene i Norge har sagt til meg at stillhetens lov i fotball er knallhard.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

MISTENKELIG: Arsene Wenger har tidligere uttalt at Arsenal har hentet spillere, med mistenkelig høye blodverdier. Foto: Ozan Kose (Afp)


Mistenksom Wenger
En rekke profilerte fotballspillere har i løpet av de siste tiårene avlagt positive dopingprøver. I flere tilfeller har spillerne anket dommene og blitt frikjent i ettertid. Edgar Davids, Pep Guardiola, Jaap Stam, Frank De Boer, Fernando Couto og Christoph Dugarry er blant spillerne som testet positivt for nandrolon på 90-tallet og starten av 2000-tallet.

På 90-tallet ble også Juventus anklaget av Roma-trener Zdenek Zeman for å dope spillerne sine. Han mente enkeltspilleres fysikk hadde forbedret seg radikalt på rekordtid.

En etterforsking ble satt i gang og etter to år med research ble det framlagt bevis som skulle peke på systematisk dopingbruk i klubben. Juventus-lege Riccardo Agricola ble først dømt til 22 måneders fengsel, men senere frikjent. Ingen av spillerne skal ha avlagt positive prøver.

Arsenal-manager Arsene Wenger uttalte seg i 2004 kritisk rundt hva som foregikk i andre klubber. Han hevdet det kom spillere til Arsenal med høye blodverdier.

- Vi har hatt spillere, som har kommet fra utenlandske klubber, med et unormalt høyt antall røde blodlegemer. Slike ting får deg til å lure. Det er klubber som doper spillerne uten at spillerne vet det, sa Wenger ifølge The Independent.

Dopinglegene som ikke kan snakke
I 2012 fortalte sykkeljournalisten David Walsh om en samtale mellom syklisten Tyler Hamilton og dopinglegen Luis del Moral.

- Dere tar ingenting sammenlignet med fotballspillere, sa del Moral til syklisten.

HTML EMBED


Til tross for at Barcelona og Valencia har nektet for å ha noe med del Moral å gjøre, skal hjemmesiden til legens arbeidsgiver ha bekreftet dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEVIS? Luis del Morals arbeidsgiver la ut informasjon om at legen skal ha jobbet som medisinsk rådgiver for blant andre Valencia og Barcelona.


Spanske myndigheter har også blitt beskyldt for å beskytte spansk fotball fra beskyldningene om kontakt med dopinglegen Eufemiano Fuentes. Etterforskere oppdaget et stort dopingnettverk koblet til legen. Flere syklister ble tatt, men etter at rapporten slo fast at også fotballspillere var involvert, ble det stille.

Under rettssaken mot Fuentes, forbød dommeren legen å avsløre navnet på spanske idrettsutøvere han hadde jobbet med.

Klikk på bildet for å forstørre.

DOPINGLEGE: Eufemiano Fuentes tilbød under en rettssak i 2013 å komme med navn på utøvere han hadde hjulpet å dope. Det fikk han ikke lov til av dommer Julia Santamaria. Foto: Dani Pozo (Afp)

I et intervju med Le Monde forteller Fuentes at han jobbet med fotballag på første- og andre nivå i Spania. Han ville imidlertid ikke si hvilke klubber og hvilke spillere.

- Noen ganger jobbet jeg direkte med fotballspillerne selv. Andre ganger delte jeg min kunnskap med klubbenes leger. Jeg fikk et tilbud fra en italiensk klubb, men jeg avslo. Jeg kan ikke si hvilke klubber. Jeg har mottatt drapstrusler. Jeg har blitt fortalt at hvis jeg sier enkelte ting, vil jeg og familien min være i fare, sa Fuentes.

Doping i norsk fotball
Sammenlignet med andre land, har det vært få doping-saker i norsk fotball de siste årene. Noe har det imidlertid vært.

I 2006 ble tidligere Lillestrøm-spiller Michael Mifsud etterforsket av Antidoping Norge etter at et pakke med ulovlige substanser på vei til malteserens adresse, ble stoppet i tollen. Saken ble henlagt.

I 2008 skrev nåværende Strømsgodset trener David Nielsen i sin selvbiografi, at han ikke hadde vært vanskelig å overtale til å ta ulovlige midler tidlig i sin karriere.

«Hvis jeg hadde blitt tilbudt doping på riktig måte, eller dersom noen av de eldre spillerne hadde kommet med det, så hadde jeg sikkert tatt det. Eller dersom en lege hadde forsikret meg om at det ikke ville få konsekvenser livet mitt, og dersom han hadde vært troverdig, så hadde jeg dopet meg uten å tenke meg om to ganger.» skrev Nielsen.

Sveinung Fjeldstad ble i 2004 den første tippeligaspilleren tatt for dopingbruk. HamKam-spilleren mottok 10 tabletter av en kompis. Dette viste seg å være anabole steroider.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag