Togo trekker laget

Foto: AP/Scanpix

Tre stykker skal være drept etter skytedramaet i Angola.

09.01.10 15:55

Togos fotballandslag har valgt å trekke seg fra Afrika-mesterskapet, etter den sjokkerende skyteepisoden som rammet laget fredag. De siste rapportene antyder at to personer i Togos tropp har omkommet som en følge av angrepet. Det skal imidlertid ikke dreie seg om spillere, men folk i støtteapparatet. Sjåføren som kjørte bussen med laget døde allerede fredag.

LES OGSÅ: - Trodde jeg skulle dø

Togo skulle opprinnelig ha møtt Ghana til gruppespillkamp i Cabinda mandag. Elfenbenskysten og Burkina Faso var de andre lagene som skulle møte Togo i gruppe B.

Landets landslagstrener, Hubert Velud, sier overfor den franske radiokanalen RMC at angolske myndigheter nå burde vurdere å avlyse hele mesterskapet.

- Vi burde i hvert fall stille spørsmålet. Vi ble utsatt for en barbarisk oppførsel da vi kom for å feire afrikansk fotball.

- I disse situasjonene er det lett å bli litt paranoid, og tvile på alt. Vi står samlet, men at myndighetene ikke tar dette særlig alvorlig, sier treneren ifølge BBC.

Fortsetter som planlagt
Souleymane Habuba, talsmann for arrangøren, er likevel klar på at kampene vil bli spilt som planlagt, med eller uten Togo.

- Vi har stor forståelse for at spillerne frykter sikkerheten, men turneringen vil bli spilt som planlagt, sier Habuba til BBC.

Han påpeker også at Togos landslag i utgangspunktet aldri burde ha ankommet Angola i buss.

- Forbundets regler er enkle. Alle lag skal reise med fly, og ikke med buss, sier han.

- Klarer ikke å sove
Forsvarsspilleren Serge Akakpo, som spiller for rumenske Vaslui, ble truffet av to kuler under angrepet på bussen, og Togo-kaptein Emmanuel Adebayor kan fortelle at de lenge var usikre på om han kom til å overleve. Spillerens klubb har imidlertid nå gått ut med en pressemelding om at Akakpos tilstand skal være stabil.

- Jeg tror ikke at spillerne klarer å sove etter å ha opplevd dette her. Det er umulig etter å ha sett en lagkamerat med kuler i kroppen ligge gråtende foran deg, for så å miste bevisstheten. Det er en veldig tragisk opplevelse, fortteller City-spissen.

- Det virker som mange av spillerne ønsker å reise. De vil ikke spille fotball her. Etter å ha vært i en situasjon der de var nære døden, så ønsker de bare å reise hjem til familien. Jeg er i live, og kan spille fotball senere. Jeg er ikke klar for å gå bort ennå.

Reservekeeper Kodjovi Obilale ble også skadet under skytingen, mens flere andre spillere også måtte behandles på sykehus.

Oppfordrer til boikott
En annen av Togo-spiller, Alaixys Romao som spiller for Grenoble, oppfordrer til boikott av turneringen.

- Hvorfor avlyser de ikke alle kampene? Vil vil egentlig bare reise hjem, sier Romao.

- Vi snakker med de andre lagene i vår gruppe, og prøver å overtale dem til å boikotte mesterskapet også, fortsetter han.

Romao får støtte av en rekke andre lagkamerater.

- Vil vil ikke spille i Afrika-mesterskapet. Vi tenker kun på lagkameratene våre. Det å bli skutt på når man kommer for å spille fotball er forkastelig, sier Nantes-spilleren Thomas Dossevi.

Se video av den dramatiske episoden her

HTML EMBED

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag