RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tordner mot United: - Stusselig!

MISFORNØYD: Paul Scholes går hardt ut mot gamleklubben i en fersk kronikk.
MISFORNØYD: Paul Scholes går hardt ut mot gamleklubben i en fersk kronikk. Foto: Peter Byrne (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Paul Scholes med skarp kritikk mot gamleklubben.

Manchester United har tre seire på de fire siste Premier League-kampene, men supporterne er ikke fornøyde.

Laget har nemlig ikke vært i nærheten av å imponere spillemessig.

Mot Burnley på onsdag ble det seier, men stort mer var det ikke å glede seg over.

På godt norsk lugger det for rødtrøyene, slik det har gjort i store perioder siden sir Alex Ferguson valgte å flytte seg fra trenerbenken til VIP-tribunen på Old Trafford.

Nå får dagens United-manager Louis van Gaal så hatten passer av klubblegende Paul Scholes.

- Stusselig
I sin spalte i London Evening Standard går Scholes hardt ut mot det han mener er et feigt United-lag.

Fakta: Paul Scholes i London Evening Standard:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

En del av det å være Manchester United-spiller under sir Alex Ferguson, kanskje den viktigste delen for de offensive spillerne, var at man måtte ta stor risiko i spillet for å skape målsjanser.

Det var ikke et alternativ, det var et krav. Da jeg i perioder sluttet å spille ballen fremover, da jeg sluttet å lete etter den risikable pasningen som kunne åpne opp et forsvar, ble konsekvensene de samme. Manageren sluttet å ta meg ut på laget. Jeg kom tilbake i førsteelleveren da jeg gikk tilbake til å spille slik han ønsket.

Uniteds historie er bygget på offensiv fotball, noe som betyr at man ikke alltid holdt nullen eller nektet motstanderne målsjanser. Hvorfor tror du United har hatt noen av verdens beste keepere, egentlig? Klubben behøvde det, for laget sendte så mange spillere i angrep.

Det gir meg ingen glede å si at jeg for øyeblikket sliter med å finne det underholdende å se Louis Van Gaals lag spille. De slo Burnley onsdag kveld, men det var Burnley som var soleklart best i første omgang. Til tider er Uniteds fotball forferdelig. For å vinne kamper, må man angripe, og for å angripe må man ta sjanser og spille med høy risiko. Akkurat nå er for få av spillerne villige til å ta den risikoen.

Som midtbanespiller på United måtte jeg spille ballen fremover, og ja, det fungerte ikke alltid. Det var ikke alltid slik at jeg dekket bordet for spissene, som bare kunne komme og score. Det var opp til dem å få tak i ballen og sette den i mål. Var det lett? Nei, men vi spilte for United. Det var ikke meningen at det skulle være lett.

På det nåværende United-laget har Angel Di Maria tatt mer risiko enn noen av de andre spillerne, men dessverre for ham har det ikke fungert. Han har gitt bort ballen ofte og fått lite igjen. Med unntak av ham, virker det som at det er viktigst å skaffe mest mulig ballbesittelse. Jeg vil faktisk gå enda lenger, jeg vil kalle det en besettelse om å ha ballbesittelse.

United-fansen bryr seg ikke om laget bare har 40 prosent ballbesittelse så lenge de får se et angripende lag. Min erfaring er at supporterne forsto at vi kom til å slippe inn mål, selv på lagene med Peter Schmeichel eller Edwin Van der Sar i buret. Vi var ikke hodeløse eller naive, men målet vårt var å få ballen i nettet og angripe. Vi støttet hverandre i målet om å «ut-score» motstanderen. 

* Dette utdraget er oversatt til norsk.

Kilde.

- Det gir meg ingen glede å si at jeg for øyeblikket sliter med å finne det underholdende å se Louis Van Gaals lag spille kamper. (...) Til tider er Uniteds fotball stusselig, skriver Scholes i spalten sin.

(Se et større utdrag av Scholes-spalten i faktaboksen)

Ole Gerhard Sørensen er tidligere tippeligaspiller for Start og nåværende reportasjeleder i Kristiansand Avis.

Han er også en av personene bak den norske United-bloggen SolskjaerHasWonIt.

I et ferskt blogginnlegg med tittelen «Hva holder du på med, van Gaal?» går han hardt til verks mot klubbens nederlandske manager.

«Hadde Avi og Joel Glazer hatt peiling på fotball hadde de vært svært bekymret etter å ha sett Uniteds opptreden mot Burnley. (...) De fikk se United vinne, men de kunne ikke unngå å merke stemningen blant supporterne. For nå begynner de fleste som følger United virkelig å lure på hva van Gaal driver med» skriver Sørensen i bloggen.

- Sier mye rett
Når Nettavisen kontakter Sørensen fredag formiddag, har han allerede lest hva Scholes skriver i kronikken.

- Scholes sier ting som det er og han har mye rett, sier Sørensen til Nettavisen.

- Det er spesielt at van Gaal på en side setter opp lag som er proppet med offensive spillere, mens få, om noen, ser ut til å blomstre i hans system for øyeblikket. Som jeg skrev i bloggen mener jeg den dårlige balansen gjør at de offensive spillerne får for lite frihet til å gjøre det de er gode på, samtidig som United skriker etter mer fart fremme i banen, utdyper Sørensen.

I bloggen drar han den enda lenger:

- Spillere som på papiret er klassespillere, er en skygge av det de var, laget virker tannløst og uorganisert, men først og fremst er det helt umulig å forstå van Gaals taktiske disposisjoner de siste månedene, skriver han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STEMMER IKKE: Manchester Uniteds Wayne Rooney og Radamel Falcao er for øyeblikket langt unna deres beviste toppnivå.


- Scholes skriver at det er vanskelig å finne glede i å se dagens United-lag spille fotball. Det er sterke ord fra en klubblegende. For sterke?

- Det er få som sprudler, men det er vel heller ikke rart når det skurrer slik som nå. Det virker som om spillerne hele tiden velger den sikre løsningen og er redd for å gjøre feil, det er lite kreativitet og spontanitet, sier Sørensen.

Han mener hovedproblemet er at spillere blir satt til å løse roller de ikke behersker.

- Spesielt våre mest kreative spillere som Rooney, Januzaj og Di Maria. De trenger spillere bak seg som gir laget den defensive tryggheten som gjør at de kan blomstre offensivt. Nå har de ikke det, og det hemmer dem, sier Sørensen.

- Smilte ikke
Preston-spiss og tidligere Bolton-ikon Kevin Davies (37) stiller seg i rekken av kritikere.

Han sier ifølge NTB at han så flere dårlige tegn mot Burnley.

KRITISK: Ole Gerhard Sørensen.

– Da van Persie scoret, smilte han ikke, og så ikke særlig fornøyd ut. Wayne Rooney spiller mye dypere i banen, og det er stor forskjell på hva spillerne var vant med. Spillere liker ikke store endringer, men når det kommer en ny manager med nye ideer må du spørre om de trives like godt som før. Jeg får ikke det inntrykket, sier Davies ifølge Daily Mail.

Sørensen mener van Gaals historie er så god at det uansett er for tidlig å avskrive at han er rett mann for å lede skuta tilbake til gamle høyder.

- Det positive for van Gaal er at hans CV, erfaring og væremåte gjør at han har en helt annen respekt enn for eksempel David Moyes. Spillerne gjør ikke opprør, men virker å være lojale, de har tro på ham. I tillegg har han jo stort sett lykkes alle steder han har vært, så det ville være rart om han plutselig skulle miste forståelsen for fotball, sier Sørensen.

Men - det er alltid et men.

- Det som gjør at jeg begynner å bli skeptisk, er at han fortsetter å gjøre de samme rare valgene gang på gang. Han snakker om balanse, men laguttakene hans er så ubalanserte at det er nesten morsomt. Han er nødt til å ofre minst en av van Persie, Falcao og Rooney for å få en bedre balanse i laget. Gjør han ikke det kan vi fort ende utenfor topp fire. Og det er krise, påpeker Sørensen.

PRESSET: Louis van Gaal.

- Tror van Gaal var sjokkert
United-spillerne selv har tatt selvkritikk for prestasjonene den siste tiden.

Chris Smalling er blant dem som legger seg paddeflate etter kampen mot Burnley.

- Vi var heldige som kom unna med den prestasjonen vi gjorde i første omgang. Manageren ga klar beskjed i pausen om at det var totalt uakseptabelt, og spillerne er fullstendig klar over det, sier Smalling ifølge The Telegraph.

- Jeg tror manageren var sjokkert ved pause. Vi spillere vet at det ikke var bra nok, forteller tomålsscoreren.

Selv forklarte van Gaal at han fikk med seg at supporterne pep på laget under kampen mot Burnley.

- Jeg hørte godt at de pep. Det bekymrer meg. Vi spiller jo for supporternes skyld, sa han til Sky Sports.

Mandag kan de slå tilbake mot kritikken. Da spiller rødtrøyene kamp i FA-cupen på bortebane mot Preston.

Men blir det tap, er det bare å forberede seg på ramaskrik.

LES OGSÅ: Skeptisk til Karlsens United-forslag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere