RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Totti fikk gullstøvelen

Foto: Scanpix/AP
Sist oppdatert:
Francesco Totti er Europas scoringskonge.

Med 26 scoringer ble Francesco Totti den mest målfarlige spilleren i Europa i 2006/07-sesongen.

Metallskrue i ankelen
Imponerende med tanke på oppladningen han hadde til sesongen. Han har spilt hele sesongen med en metallskrue i ankelen etter skaden han pådro seg forrige sesong.

- For ett år siden hadde alle avskrevet meg. Jeg fikk høre at jeg var ferdig og jeg bare var på landslaget på gamle meritter, men kritikken ga meg flaks, for nå er jeg verdensmester og toppscorer i Serie A. Jeg har vunnet den italienske cupen og gullstøvelen. Og jeg fikk gullstøvelen dne 17. juni. På dagen seks år etter at jeg vant Serie A med Roma. Det var nok meningen at det skulle skje, smiler han etter å ha mottatt beviset på at han er Europas scoringskonge.

Han trodde ikke selv at hans 26 nettkjenninger skulle holde. Ruud van Nistelrooy trengte bare en scoring i sesongavslutningen for å kopiere antallet, men Real Madrid-spissen hinket skadet av banen etter en halvtime mot Mallorca.

- Jeg synes synd på van Nistelrooy. Jeg kan tenke meg hvor bitter han må ha vært. Men han er fortsatt en stor spiller og fortjener respekt for å kjempe til siste slutt, sier Totti.

Scoret ikke flest
Men selv om Totti nå offisielt er toppscorer i Europa, var han ikke den som fant nettmaskene flest ganger forrige sesong. Brasilianerne Afonso Alves og Eduardo da Silva kan begge skryte av 34 scoringer.

Etter en årrekke hvor gullstøvelen gikk til spillere fra obskure ligaer hvor nivået er så som så, valgte Uefa å innføre et system hvor scoringer i de største ligaene er mer verdt.

Trener i nederlandske Heerenveen, Gertjan Verbeek, mente Totti hadde fått gratisscoringer på tampen av sesongen for å ta gullstøvelen fra Afonso Alves. I den nederlandske toppserien vektlegges scoringene med 1,5 mot 2 i Serie A. Eduardo da Silva scoret sine mål i sitt nye hjemland Kroatia, hvor en scoring bare er en scoring.

Serie A har i alle år vært kjent som en liga hvor det scores lite, og italienerne har sett langt etter gullstøvelen. Da Luca Toni vant den i fjor, var det første gang en spiller fra støvellandet gikk til topps. Nå har altså Totti sørget for to på rad for Italia.

Hele seks spillere blant de 20 fremste spiller i Serie A, og samtlige av dem har italiensk pass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere