*Nettavisen* Sport.

Treneren lo da Celtic-stjernen fikk sjokk

Foto: David Moir / Reuters / NTB scanpix

Nå er frysepinnen blitt en av verdens heteste midtbanespillere.

12.02.13 20:36

- Jeg fryser. Jeg er iskald, sier Victor Wanyama.

Kenyaneren er ikledt topplue, to par hansker og vinterjakke. Han har nettopp flyttet til Belgia og prøver å gjennomføre sin første trening med Beerschot.

- Jeg kommer fra et land nær ekvator, et land der vi spiller fotball i 38 graders varme. Jeg har aldri spilt fotball i 15 grader før, syter midtbanespilleren videre.

Wanyama løper inn i garderoben igjen, mens treneren ler. Wanyama har tidligere spilt i Sverige, men det var på sommertid. I Belgia får afrikaneren kuldesjokk.

Han får beskjed om å ta seg sammen og starter å løpe.

- Jeg løp, løp og løp. Det holdt meg varm. Jeg stoppet ikke å løpe på denne treningen. Det var for kaldt, men treneren likte det han så, forteller kenyaneren.

I totalt 55 kamper over tre sesonger løper Wanyama for Beerschot. Det blir lagt merke til. Snart venter større ting for den talentfulle midtbanemannen fra Kenya.

Tre år senere ...
Vi skrur klokken rundt tre år fram i tid. Det er spilt 21 minutter av et Champions League-oppgjør på Celtic Park. Charlie Mulgrew lemper en corner inn for vertene.

På bakerste stolpe stiger en kenyansk løve til vers. Jordi Alba kan lite gjøre. Victor Wanyama vinner duellen og header Celtic i ledelsen mot selveste Barcelona.

Katalanerne har fått seg en på trynet, et skikkelig sjokk. Og dette skal bli en sjokkartet kveld. Celtic vinner 2-1 over det spanske superlaget i Glasgow. Verden stopper opp et lite sekund.

Da Wanyama header Celtic i ledelsen denne dagen har det gått et drøyt år siden han ble hentet fra belgiske Beerschot for 900.000 pund - nå har han for løpt seg varm i trøya.

Plutselig spiller han for et lag som ypper seg mot verdens beste, et lag som denne sesongen har gått lenger i Champions League enn både Chelsea og Manchester City.

Den iskalde jyplingen har i løpet av noen år utviklet seg til en av verdens heteste midtbanespillere. Manager Neil Lennon kommer aldri verden til å slippe ham billig.

- Hvor mye han vil koste? 25 millioner pund. Wanyama har verden for sine føtter, men nå er føttene hans hos oss. Han skal ingen steder, med mindre vi gir klarsignal, sier han.

Manchester United har angivelig jaktet kenyaneren intenst den siste tiden, og sir Alex Ferguson har selv vært på Celtic Park for å finsikte spilleren. Kanskje til sommeren. Kanskje.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ian MacNicol / AFP / NTB scanpix

Ung debutant
Som 15-åring fikk Wanyama sin debut på det kenyanske A-landslaget. Som 17-åring reiste han til Sverige, til Helsingborg, for å være sammen med broren McDonald Maiga.

Men da broren flyttet videre til italienske Parma, dro unge Victor hjem. Noen måneder senere var han imidlertid på plass i Belgia, godt pakket inn i topplue, hansker og vinterjakke.

Temperaturen var imidlertid ikke det eneste som var uvant for kenyaneren.

- Det var ingen som skjønte engelsk i Belgia, så jeg følte meg litt utenfor. Jeg måtte «snakke» med hendene. Hadde jeg lyst på kylling, måtte jeg late som jeg var en kylling, forteller han.

- Men det funket, legger han til.

Akkurat kylling er for øvrig en viktig del av 21-åringens hverdag.

- Jeg er avhengig av kylling. Jeg spiser det minst to ganger om dagen, ofte mer. Kylling fra Kenya, kylling fra Skottland, all slags kylling. Uten kylling mister jeg livsgnisten, sier han.

Etter hvert fant den matglade midtbanemannen seg bedre til rette i Belgia, og ble fast inventar hos Beerschot. Det var her Celtic oppdaget ham, og sommeren 2011 la de penger på bordet.

Xavi og Iniesta
Han ble dermed den første kenyanske spiller noensinne i skotsk Premier League. Det skulle heller ikke gå lang tid før han ble en svært populær spiller i den skotske ligaen.

Den første sesongen spilte han 42 kamper og scoret fire ganger for den grønne og hvite klubben. Wanyama og skotsk fotball passet som hånd i hanske.

- Wanyama har styrke og kraft, men leser også spillet bra. Han er kjapp i hodet og har bra teknikk. Han scorer også mål. Som vi så mot Barca, elsker han store kamper, sier Neil Lennon.

21-åringen trives best i en defensiv midtbanerolle, men kan også brukes som stopper, som spillende stopper. Det er kanskje denne rollen han er tiltenkt hos Manchester United.

Vi har sett flere lignende tilfeller i moderne fotball den siste tiden. Pasningssikre defensive midtbanemenn som går inn i stopperrollen, for å gi forsvarsspillet en helt ny dimensjon.

Selv ser imidlertid Wanyama helst at spillestilen utvikler seg i en litt annen retning.

- Jeg ser på folk som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. De er spillere som alltid forbedrer seg. Det ønsker jeg også, forteller han.

- På midtbanen er Xavi og Andres Iniesta spillere jeg beundrer. Xabi Alonso og Yaya Toure også. Yaya er den beste spilleren i Afrika, han er sterk og løper med stor fart, sier Wanyama.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw', '4CEF66AA7BE0471AB1E7671CB294D574', 's7rs8997p93a1dtqxz04aj1xv', 575, 524, 'perf1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw-s7rs8997p93a1dtqxz04aj1xv', 'eplayer14');

Møter Juventus
Allerede i vinter gikk det sterke rykter om at Wanyama var på vei til Manchester, men Celtic ville ikke slippe ham. Ikke nå. Ikke med det som venter klubben denne vinteren.

Tirsdag møtes Celtic og Juventus til åttendedelsfinale i Champions League. Wanyama kan bli en avgjørende spiller for hjemmelaget.

- For meg vil det være større å slå Juventus, enn Barca. En åttendedelsfinale er en stor bonus for oss, og seier tirsdag kan gi oss sjansen til videre avansement, sier Wanyama.

Broren McDonald Maiga, som nå eies av storklubben Inter og er på lån hos Parma, har gitt broren tips om hvordan «den gamle dame» kan slås.

- Han kjenner til Juventus godt, og har sagt at de har et veldig bra lag. Men han har også sagt at ingenting er umulig, og at begge lag har muligheten til å vinne, forteller 21-åringen.

Celtic spiller den første kampen på hjemmebane.

- Vi skal spille hjemme, og må finne ut hvordan vi skal score mål. Så lenge vi ikke slipper inn mål, så har vi en sjanse når vi reiser til Torino, sier Celtic-sjef Neil Lennon.

Oppgjøret på Celtic Park kan du følge i Nettavisens livesenter fra 20.45. Her kan du også følge utviklingen i oppgjøret mellom Valencia og Paris St. Germain.

Kilder: The Independent, The Daily Record, The National, Wikipedia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.