*Nettavisen* Sport.

Trist - men på tide

Foto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

KOMMENTAR: At en norsk toppklubb gikk konkurs var strengt tatt på høy tid.

01.07.10 09:16

Det er alltid trist når en bedrift går konkurs. Det rammer mange, spesielt de ansatte og deres familier.

Og når en fotballklubb går konkurs betyr det kanskje enda mer, siden fotballklubber kanskje er de eneste bedriftene som har fans - fans som legger opp livet sitt rundt det klubben foretar seg, og lar seg prege av dens opp- og nedturer.

Jeg har all mulig sympati med Lyn, de ansatte og klubbens tilhengere i så måte.

Men en konkurs i norsk fotball var strengt tatt på tide.

Les også: Lyn slår seg konkurs

De siste årene har så godt som alle profesjonelle norske fotballklubber hatt nær-døden-opplevelser økonomisk. Millioner er samlet inn nærmest i panikk og spillerlønninger er kuttet dramatisk.

Men de er blitt reddet alle sammen på et eller annet vis. Aksjeemisjoner, kronerulling, gjeldssanering, innsamlingsaksjoner og rike onkler med store pengebinger og litt for sterke følelser for en fotballbedrift.

Så har det vært på’n igjen, med altfor høyt ambisjonsnivå, for høye lønninger og for høye forventninger til spillersalg og inntektsbudsjetter.

Sånn kan man nødvendigvis ikke drive på i årevis uten at til slutt bør få konsekvenser.

Dessuten er det urettferdig overfor klubber som holder seg på et edruelig nivå.

Gunnar Halle: - Ingen håpet det skulle gå så galt

Mange har prøvd å kjøpe seg til toppen av norsk fotball. Klubber som har hatt mer realistiske forventninger til den økonomiske fremtiden, og dermed ikke hentet like dyre spillere med for høye lønninger, har ikke kunnet konkurrere på sportslig likefot.

Rett nok har brorparten av norske klubber nå tatt innover seg at det må drives fornuftig, og at intet tre vokser inn i fotballhimmelen. Likevel var over halvparten av de 32 klubbene i Tippeligaen og Adeccoligaen plassert i dårligste økonomiske kategori sist lisensnemnda i Norges Fotballforbund gjorde opp status i begynnelsen av juni.

Les saken: - Får ikke kjøpe spillere eller ansette folk

Det er et alvorlig sykdomstegn.

At Lyn nå går over ende kan være et nyttig skrekkens eksempel på hvordan det kan, og bør, gå når drømmene overstiger realitetene.

Det forteller fotballederne i resten av Norge at konkurs faktisk kan bli en realitet uten sunn drift. Det forteller at det kan være fornuftig å satse på utvikling av egne spillere, fremfor å kjøpe høyt gasjerte ferdigprodukter. (Her er jeg muligens urettferdig overfor Lyn, som tross alt har vært svært flinke med ungdomsarbeidet sitt).

Og det forteller at fotballklubber er bedrifter som ikke kan drives med underskudd på ren vane.

Det er bare så ufattelig trist at en av Norges mest tradisjonsrike klubber må gå dukken - og at man ikke har lært for lenge siden.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.