Trodde karrieren var over

Foto: RBK.no

Rosenborgs nye stopperkjempe Kris Stadsgaard var redd karrieren skulle ta slutt før den kom skikkelig i gang.

04.04.08 13:35

TRONDHEIM (Nettavisen): Nå har imidlertid 22-åringen fått en ny sjanse i Rosenborg. Den er som sendt fra himmelen for sympatiske Kris Stadsgaard.

- Etter to år på stand-by er jeg klar som en helt ny spiller. Jeg gleder meg til å dra på trening igjen, og det har jeg ikke gjort siden jeg var i Nordsjælland, sier han til Nettavisen.

Og nå skal du få være med på litt av en historie. Merk deg igjen at Kris Stadsgaard kun er 22 år.

Fikk kneproblemer
Som 19-åring avsluttet den daværende Nordsjælland-spilleren en sterk debutsesong som inneholdt 15 kamper fra start og 6 innhopp.

Sesongen etter ble imidlertid et mareritt. Stadsgaard spilte ingen kamper fra start i 2005/06-sesongen, det samme gjentok seg året etter.

Den unge dansken ble rammet av såkalt «jumpers knee», en belastningsskade som både Steffen Iversen og Eirik Bakke også har slitt med i løpet av karrieren.

- Jeg opererte kneet og det hjalp litt, men jeg hadde fortsatt smerter i kneet. Så dro jeg til en spesialist i Sveits, men den andre dagen på klinikken sa de at de ikke visste hva de skulle gjøre med kneet. Da følte jeg at det var tett på at det var slutt, at karrieren var over, sier han.

Storspilte i comebacket
Men historien ender selvsagt ikke der: Stadsgaard var langt nede da han kom tilbake til Danmark. Sammen med en lagkamerat startet han likevel på opptreningsperioden, og den varte i et helt år.

Først den 18. juli i fjor var dansken definitivt tilbake. Da slo FC Nordsjælland toppklubben FC København. I midtforsvaret ruvet glemte Stadsgaard, som om han skulle ha oppstått fra de døde.

På tribunen satt proffklubber som var mer enn shoppingklare, og da storspillet fortsatte i de fem neste kampene - var alt om vonde kneskjellsener fort glemt.

- Jeg mener selv at jeg spilte riktig godt i den perioden. Så fikk jeg høre at både Reggina og Rosenborg hadde sett meg, men italienerne kom på banen først.

(Artikkelen fortsetter)

Slått av Reggina
Men på tribunen satt nemlig også RBK-speider Stig Torbjørnsen - og han likte det han så:

- Jeg så ham mot FCK, Brøndby og Odense. Jeg likte ham så godt at jeg måtte finne ut hvorfor jeg ikke hadde sett ham før, sier Torbjørnsen til Nettavisen.

RBK-speideren fikk selvsagt vite om skadeperioden, og fikk forsikret seg om at kneproblemene var luket vekk for godt. Men før Rosenborg rakk å agere, kom som nevnt italienerne på banen.

Klubben hadde nettopp solgt Rolando Bianchi til Manchester City for nesten 100 millioner kroner (8,8 millioner pund) og hentet på kort tid både Stadsgaard og AGF-spissen Mike Tullberg.

Overrasket danskene
I Danmark klødde man seg litt i hodet over hvorfor italienerne på død og liv ville skaffe seg disse to ungguttene kort tid før overgangsvinduet stengte.

- Ja, det vil jeg si var meget overraskende. Stadsgaard var ute i nesten to år med kneskade, så det var nok mange som undret seg på hvorfor Reggina brukte 20 millioner på to relativt ukjente dansker, sier journalist René Schrøder i Ekstra Bladet.

Sør-Italia har kanskje ikke det beste ryktet for å ta vare på unge fotballspillere. Og både Stadsgaard og Tullberg fikk ganske tidlig en forsmak på en helt annen verden enn de var vant med i Danmark.

- Da jeg startet der nede, var jeg nok litt naiv. Jeg var vant til at det var en viss organisering på ting, men der nede var det ikke orden på noe som helst.

Ønsker å skrive bok
Blant annet tok det nesten to måneder å få installert internett i leiligheten, de ble møtt av en italiensk lærerinne som knapt snakket engelsk - og italienerne hadde et litt annet syn på materialforvaltning enn man har for eksempel i Danmark.

- Etter et par kamper ble fotballskoene mine stjålet, så da spurte jeg presidenten om jeg skulle få noen nye. Han sa jeg kunne låne et par av en annen spiller, sier Stadsgaard og rister på hodet.

Han har tidligere varslet at han vil skrive bok om tilstandene som møtte ham i Reggina. Det åtte måneder lange oppholdet på nedre halvdel av Serie A var nemlig ikke proppfulle av store fotballøyeblikk.

Vel fikk han tillit mot storklubber som Juventus, Roma og Fiorentina. Totalt ble det ikke mer enn to seriekamper fra start.

- Jeg spilte mot Juventus på Stadio delle Alpi. Vi spilte meget godt i den første omgangen, men av en eller annen grunn byttet høyrebacken og meg posisjon. I andre omgang spilte vi forferdelig og tapte 0-4.

Fryst ut av presidenten
Det hjalp heller ikke at Massimo Ficcadenti fikk sparken i november, eller at Renzo Ulivieri igjen ble erstattet med Nevio Orlandi i starten av mars.

Men da var Stadsgaard allerede ute i kulden. Angivelig fordi klubbpresident Pasquale Foti ble rasende da en utlånsavtale til FC Nordsjælland i januar 2008 havarerte på grunn av økonomisk uenighet.

- Jeg trodde Reggina ville betale lønna mi, når jeg var på utlån i Danmark. Men det Reggina ville gi meg var kompensasjonen fra Nordsjælland for å hente meg, så da ble det jo ingen avtale.

Samtidig stengte overgangsvinduet, og midtstopperen belaget seg på å vente til sommeren for å bli reddet ut av sitt italienske mareritt.

Holdt kontakten
Så dukket RBK opp på banen - igjen. Torbjørnsen hadde nemlig pleid kontakten med far og agent Knud Stadsgaard siden overgangen til Reggina.

Med de danske klubbene ute av bildet, kunne Rosenborg i ro og fred hente stopperen fra en italiensk klubb som nå var villig til mer enn å halvere summen de selv la ut for stoppertalentet.

- Jeg så ham igjen mot Inter i cupen på Giuseppe Meazza og synes han var dritgod, sier Torbjørnsen.

- Han passet helt inn i den beskrivelsen vi har sett etter i så lang tid, legger han til.

- Meget overbevisende
Og det er et punkt som bør heve forventningene til forsvarsspilleren blant RBK-fansen denne sesongen.

- Han er meget overbevisende som forsvarsspiller. Han er en klok fotballspiller. Det er hans beste egenskap. I tillegg har han topp plasseringsevne og er forholdsvis rask. En forutseende spiller, mener journalist Schrøder.

Dette lukter det Erik Hoftun lang vei av. Men er han godt nok trent etter å ha tilbakelagt et par frustrerende sesonger?

- Da jeg kom, begynner Stadsgaard før han utrolig nok pådrar seg en krampe midt i setningen: - ... så trodde jeg at jeg skulle holde nivået. Men jeg synes det var en ganske hard økt i dag, fortsetter han med et smil.

Forstår skepsisen
Han forstår det imidlertid godt om folk i Trondheim mottar ham med en smule skepsis.

- Jeg mener jeg er god nok selv, men skjønner - ut ifra hvor få kamper jeg har spilt både i Superligaen og Serie A i det siste, at RBK-fansen kan være litt skeptiske. Det hadde jeg nok vært selv også.

- Hva med skadeperioden din?

- Jeg har mistet to år med teknisk trening og hadde kommet lenger i fotballkarrieren min om jeg hadde sluppet problemet. Men da er det ikke sikkert jeg hadde vært her, sier han.

Etter få dager i Trondheim har han allerede funnet seg svært godt til rette. Med litt mer kamptrening i leggene, er det all grunn til å tro at Torbjørnsen & Co. igjen har tryllet på overgangsmarkedet.

Eller hva mener du? Si din mening om RBK-signeringen her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.