*Nettavisen* Sport.

Trodde karrieren var over

Tre år etter er Eddie Gustafsson Tippeligaens beste. Nettavisen har møtt Lyn-esset.

04.07.08 12:54

ULLEVAAL (Nettavisen): Åtte år gammel tusler lille Eddie Gustafsson på trening. Han er en fryktet spiss- og kantspiller på sitt lokale lag i Sverige, og hjemme på veggen henger til og med en egen hat trick-trøye fra en av Sveriges største fotballturneringer for barn.

Det er vinter og treningen foregår innendørs. Men den dagen er ikke som alle andre. Den dagen nekter lagets keeper å stå i mål.

- Eddie, vil du prøve, spør treneren.

- Ja, jeg kan vel prøve, svarer lille Eddie.

Så begynner treningen, og ballen havner raskt hos prøvekaninen.

- Eddie, kan du ta utspark, spør treneren.

- Ja, jeg kan vel prøve, svarer lille Eddie igjen.

Han tok fart, klinket til og dunket ballen rett i lysrøret i taket i hallen. Lysrøret gikk i tusen biter og haglet ned på banen.

- Greit, du står, fastslo treneren.

Nær ved å gi seg
23 år etter er ikke Gustafsson bare Lyns viktigste spiller. Han er Tippeligaens beste. Med 6,09 på spillerbørsen etter 11 serierunder har svensken vært i en klasse for seg selv så langt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Se spillerbørsens topp-20 her.

Det er imidlertid ikke en selvfølge at han storspiller i Lyn. For drøyt tre år siden trodde han nemlig at han var ferdig som fotballspiller.

- Etter Molde hadde jeg ingenting. Ingen tilbud. Og helt ærlig - da trodde jeg at karrieren var over. Det var det jeg tenkte innerst inne. Jeg og samboeren var på ferie, og jeg begynte å tenke på hva jeg skulle gjøre i stedet.

- Så ringte plutselig HamKam. Svein Inge Haagenrud hadde problemer med skulderen. Derfor havnet jeg der. Det reddet karrieren min, sier 31-åringen til Nettavisen.

Født i USA
Douglas Edward Alexander Gustafsson McIntosh ble født i Philadelphia i USA. Moren var fra Bahamas og faren svensk, men familien bodde i USA til lille Eddie var seks år gammel. Han kunne også spilt for USA, men etter at familien etablerte seg i Sverige var han aldri i tvil. Han ville spille for Sverige.

15 år gammel ble han tatt opp i A-stallen i IFK Stockholm. Senere fortsatte karrieren i Norrköping, Molde og HamKam før han altså endte i Lyn.

Starten i Lyn ble imidlertid alt annet enn lett. Henning Berg foretrakk unge Johan Dahlin, og henviste Gustafsson til reservebenken. Det til tross for at Gustafsson kjempet om en plass i Sveriges VM-tropp. Dahlin fikk imidlertid tillit gjennom hele våren, og Gustafsson ble vraket fra VM-troppen – en av hans største skuffelser.

Les også:Nettavisens portrett av Lyns Odion Ighalo

- Jeg var ganske nede da. Helt knekt. Det var jævlig tungt, innrømmer han.

- Begynte du å tvile på deg selv?

- Nei.

- Men du kunne endt opp på benken i hele sesongen?

- Det ville jeg aldri akseptert. Jeg tok en prat med Henning. Jeg sa hva jeg mente. Vi var uenige, men det måtte jeg bare akseptere. Det var bare å brette opp ermene og jobbe videre.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Sommerdebut
2. juli 2006, i 12. serierunde, debuterte han i Tippeligaen for sin nye klubb. Etterpå har han vært bombesikker. Etter en middelmådig Lyn-sesong i fjor, ønsket klubben å ta ut hele potensialet hans. Det ble gjort grep på treningssiden og med det ernæringsmessige.

Nå veier Gustafsson hvert gram med mat han spiser. Han har full kontroll over hvor mye proteiner, fett og karbohydrater kroppen får i seg, har satt flere rekorder på fysiske tester og ser bedre trent ut enn på lenge.

I januar veide han 88 kilo. Etter jernmangel og mageproblemer rett før seriestart forsvant fem av de kiloene. Likevel har han fremstått som en koloss.

- Føler du deg uovervinnelig?

- Når jeg går til kamp, så er jeg helt uten bekymringer. Spenningsnivået er der, jeg er fullt konsentrert og jeg kan også være veldig sliten i hodet etter kamp. Men jeg er i flytsonen. Hvis jeg skulle sitte her og skrive ned 3-4 ting jeg gjorde bra i forrige kamp, og så 2-3 ting som ikke var like bra, så ville jeg slitt med å finn de tingene som ikke var så bra. Sånn flyt er det. Jeg er helt avslappet. Kamp er på en måte som trening. Sånn føles det.

Kampen mot Stabæk var høydepunktet så langt. Lyn tapte riktignok med to mål, men det kunne fort blitt 4,5 eller kanskje seks keeper uten svenskens heroiske innsats.

- Jeg følte at det måtte et flaksemål til for at de skulle score, og det var jo nettopp sånn de scoret til slutt. Jeg følte jeg sto riktig hele veien, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Straffe-fantom
Da Asker fikk straffe mot Lyn etter bare et par minutter av onsdagens cupkamp på Ullevaal, var det ikke så altfor stor bekymring på Lyn-benken heller.

De vet at Gustafsson redder omtrent annenhver straffe.

- Hva er hemmeligheten?

- Jeg vet ikke om det er noe hemmelighet. Det handler om å stå riktig og ikke slenge seg for tidlig. Men fotballskolene i Norrköping hjalp meg nok en del, sier han.

Som A-lagsspiller i Norrköping måtte man nemlig delta på en haug med fotballskoler, og felles for alle var at alle barna ønsket å skyte straffe på nettopp Eddie Gustafsson.

- Jeg husker spesielt én av de fotballskolene. Det var bare meg og en annen fra A-laget, og det var 240 unger. Alle ville selvsagt skyte straffe på meg. Og scoret de ble de stående. Det ble en del straffer den dagen...

- Men det hjalp meg nok en del. En ting var at det var en morsom greie for ungene. En annen var det at jeg tenkte at her kan jeg lære noe, sier han.

En undersøkelse i Sverige for noen år siden viste at Gustafsson hadde reddet 48 prosent av alle straffer på toppnivå der.

- Hvor skuffet var du egentlig da du ble vraket fra Sveriges EM-tropp i år?

- Selvfølgelig var jeg skuffet. Jeg satt jo foran TV-en og fulgte med på uttaket. Jeg måtte vente til nest sistemann ble tatt ut. Først da kom tredjekeeperen. Da det ikke ble meg ble det litt «fy faen», men jeg la det bort nesten med en gang. Jeg fikk jo ikke gjort noe med det.

- Var det et feil uttak?

- Jeg vet ikke. Jeg har ikke sett han tredjekeeperen i aksjon. Han kan ha vært kanongod i sitt lag hele sesongen. Men jeg kan bare gjøre mitt beste for å bevare formen, og håpe at jeg blir tatt ut neste gang.

Utlandet lokker
Nå er Gustafsson en av 13 spillere som kan forsvinne fra Lyn. Han står uten kontrakt etter sesongen, og har aldri lagt skjul på at han gjerne ønsker seg til en klubb på kontinentet.

Uten at han vil snakke så mye om det nå.

- Jeg er ansatt i Lyn, og må bare sørge for å gjøre jobben min så godt som mulig både for klubben og meg selv. Så får vi se hva som hender. Jeg kan uansett ikke påvirke det som skjer rundt klubben i år.

- Føler du at du må ut nå?

- Jeg må ingenting. Men får jeg en treårskontrakt neste gang så vil jeg være 34. Da vil det i alle fall være vanskelig å komme seg ut. Men blir det ingenting av det så vil jeg fornøyd også med å være her, sier han.

- For selv med alt som skjer her nå så er jeg sikker på at Lyn også i fremtiden vil være en av toppklubbene i Norge, legger han til.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.