Tromsø risikerer poengtrekk

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

En klubb får poengtrekk, mens to klubber risikerer det.

11.05.11 14:21

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Norges Fotballforbund og Klubblisensnemnda presenterte onsdag regnskapstallene for andre halvdel av 2010.

- Positiv utvikling
For klubbene i Tippeligaen ser det ut til å ha vært en meget positiv utvikling, mens det i Adeccoligaen fortsatt er en hel del jobb som må gjøres før pilen peker i riktig retning.

- Disse tallene viser at tippeligaklubbene tar dette på alvor. Tippeligaen har hatt en svært positiv utvikling, sier fotballpresident Yngve Hallén.

- Det er ikke lenger bare tabellen i avisen mandag morgen som er interessant og viser suksess. Denne økonomiske tabellen viser også hvordan klubbene gjør det, sier han.

Det var likevel ikke bare positive nyheter som kom fram på pressekonferansen onsdag. Blant annet så har ikke Tromsø IL oppfylt vesentlige delmål i sin eksisterende handlingsplan.

Dette betyr i praksis at topplaget i Tippeligaen kan bli fratatt poeng i løpet av den inneværende sesongen, om situasjonen ikke bedrer seg.

LES OGSÅ: Tippeligaens økonomiske vinnere og tapere

- Ikke bekymret
Ifølge Nils Røine i Norsk Toppfotball, er det likevel ingen som helst grunn til å krisemaksimere situasjonen for Troms-laget og etter alle solemerker vil det klare seg uten poengtrekk.

- Jeg er ikke bekymret for Tromsø. De har en handlingsplan og er kommet godt over halvveis med å gjennomføre den, sier Røine til Nettavisen.

- I Tromsø er man klar over situasjonen både i sportslig ledelse, daglig ledelse og styret. Klubben har en ansvarlig ledelse som forstår hva som må gjøres, sier Røine.

Det er først og fremst inntektene som har sviktet for laget fra Nord-Norge.

- Tromsø har hatt en periode der det har brukt mer penger enn det klubben har tjent. De har en jobb å gjøre for å forbedre inntektene. Der har de ikke vært gode nok, sier Røine.

- Som forventet
Styreleder i Tromsø, Bjørn Nilsen, tar også det hele med fatning, men er ordknapp når Nettavisen konfronterer han med faren for poengtrekk.

- Dette har vi forventet, og fortalte allerede i januar at dette kom til å skje. Det er helt udramatisk.

- Kan du love TIL-supporterne at dere unngår poengtrekk ved neste økonomiutredning 1. september?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Må dere selge spillere for å få orden på økonomien?

- Jeg vil ikke kommentere dette ytterligere. Vi skal ha et styremøte i ettermiddag, så får vi ta det derfra.

Trekkes poeng
I Adeccoligaen derimot, er det som nevnt fortsatt en del som må gjøres og fotballpresidenten varslet at NFF nå ville flytte et større fokus mot det å få bedre orden der også.

- Situasjonen i Adeccoligaen gir grunn til å rope varsku. Det er tydelig at klubbene der sliter mer med å få ting på plass, sier fotballpresidenten.

Både NFF og Klubblisensnemnda mener at det mye av bakgrunnen for de økonomiske problemene i Adeccoligaen, bunner i at man har med mange små organisasjoner å gjøre.

Mens det i Tippeligaen har blitt lagt mye vekt på at klubbens styre skal involvere seg i den økonomiske styringen, så er det ofte én person som sitter med hele ansvaret i de mindre klubbene.

Av klubbene er det to som ikke har oppfylt delmål i handlingsplanen, Løv-Ham og Hønefoss. Som en konsekvens vil Løv-Ham bli trukket poeng, mens Hønefoss har fått en irettesettelse.

- Det har ikke vært nok brannmenn til å slukke brannen i Adeccoligaen. Derfor trekkes nå Løv-Ham ett poeng, sier Hallén.

Neste regnskapsrapportering er 1. september 2011.

Tre kategorier
Klubblisensnemnda deler lagene i tre ulike kategorier, der kategori 1 er dårligst og 3 er best. Kun fire klubber i Tippeligaen befinner seg i den beste kategorien.

En plassering i kategori 1 betyr at klubben blir pålagt å etablere en treårig handlingsplan for å nå målet om en bærekraftig økonomi.

Slik er fordelingen i Tippeligaen:
Kategori 1 (dårligst):
Lillestrøm, Stabæk, Brann, Tromsø, Sogndal, Sarpsborg, Fredrikstad

Kategori 2:
Haugesund, Start, Molde, Odd, Viking.

Kategori 3 (best):
Strømsgodset, Vålerenga, Aalesund, Rosenborg.

Slik er fordelingen i Adeccoligaen:
Kategori 1:
Kongsvinger, Hønefoss, Alta, Løv-Ham, Nybergsund, Bodø/Glimt, Ranheim, Randaberg, Asker, HamKam

Kategori 2:
Mjøndalen, Bryne, Sandes Ulf, Strømmen, Hødd

Kategori 3:
Sandefjord

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.