RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror Ødegaard takler det enorme presset

MYE MAS: Men Martin Ødegaard klarer seg foreløpig bra.
MYE MAS: Men Martin Ødegaard klarer seg foreløpig bra. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Branns Håkon Lorentzen beroliger dem som tror presset er for stort for 15-åringen.

ÅRÅSEN (Nettavisen): Den siste uken har handlet om én mann, og det er Strømsgodsets Martin Ødegaard (15).

Unggutten er blitt omtalt i det som kan krype og gå av aviser både i Norge og utlandet, og meningene er mange.

Men det alle er opptatte av, er at Ødegaard skal utvikle seg på best mulig måte. Og dermed har bekymringene begynt å melde seg. Er det riktig å legge et slikt press på en ung gutt?

I den elleville kampen på Åråsen fredag kveld spilte en annen av Norges største talenter, nemlig spissen Håkon Lorentzen.

- Takler presset
Han fyller 17 år lørdag, og beroliger nå dem som tror oppmerksomheten rundt Ødegaard kan bli en for tung byrde å bære for en 15 år gammel gutt.

TAKLER PRESSET: Det tror Håkon Lorentzen om Martin Ødegaard.

Lorentzen tror Ødegaard kommer til å takle presset og oppmerksomheten på en god måte, og at man ikke skal undervurdere unge gutters evne til å takle mentale utfordringer.

- Har man de riktige personene rundt seg, og det tror jeg han har, så går det helt fint, sier Lorentzen til Nettavisen.

- Hvordan hadde du selv taklet å få lignende oppmerksomhet fra både inn- og utland?

- Jeg tror jeg hadde taklet det fint, jeg har gode folk rundt meg som hjelper meg hver dag og støtter meg. Jeg tror det hadde gått fint, sier han.

- Det er gøy å se at Martin lykkes, vi er gode venner. Han er en klassespiller, og det viser han gang på gang. Det er ikke rart han får den oppmerksomheten han får nå, legger Lorentzen til.

Lik Ljungberg
Lillestrøm-trener Magnus Haglund har selv vært med på en lignende situasjon tidligere i sin trenerkarriere. Da Haglund jobbet i den svenske klubben Halmstad, dukket det opp en lynrask ving som var ung og lovende. Navn? Fredrik Ljungberg.

- Jeg fulgte Fredrik da han slo gjennom i Halmstad. Han begynte å spille A-lagsfotball da han var 16, og slo ordentlig igjennom da han var 17. Han har jeg sett på nært hold og fulgt nøye, og skal jeg sammenligne dem to, må jeg si at Fredrik løp kanskje mer, men Martin er enda bedre med ballen. Jeg setter dem i samme bås talentmessig, begge supertalenter. Og Fredrik ble kåret til Premier Leagues beste spiller og var en del av det legendariske Arsenal-laget som ikke tapte på 50 kamper, sier Haglund til Nettavisen.

- Fikk Ljungberg samme oppmerksomhet som Ødegaard da han var ung?

- Det var en del, men han kom fra Halmstad. Hadde han vært fra en storby, hadde det blitt veldig mye. Det er sjelden stort fokus på folk fra Halmstad, sier Haglund og smiler. Han er fra nettopp Halmstad.

- Hvordan bør Godset behandle Ødegaard mentalt sett, bør de skjerme ham mer enn de har gjort foreløpig?

- De bør i hvert fall ha noen samtaler rundt det. Jeg tror det kan være lurt å systematisere det, kanskje sette av én dag i uken hvor man gjør seg ferdig med media og andre ting. Det viktigste er at ting ikke går ut over trening og restitusjon. Men skal man bli en stor stjerne, må man lære seg å omgås media, slår Haglund fast.

RO NED: Det er rådet fra Magnus Haglund.

- Hva er ditt råd til Martin Ødegaard når det gjelder utvikling?

- Han må ikke ha det for travelt med å komme seg ut. I mine øyne er man ikke etablert i Tippeligaen før man har klart seg gjennom to hele sesonger og fått 50-55 kamper i beina. Han må ha tålmodighet, være i miljøet han føler seg trygg i og ikke stresse med å komme seg ut. Han kommer til å rekke å spille utenlands i mange år. Mitt absolutt viktigste råd er at han bør bli i Godset også neste sesong, sier Haglund til Nettavisen.

By Rise: - Dummeste vi kan gjøre
Tidligere landslagsassistent Ola By Rise er enig med Haglund. Til Nettavisen sa By Rise følgende torsdag kveld:

- Han har scoret noen mål og hatt noen flotte involveringer, men det er nok ikke dumt å spille seg til fast plass på Godset, levere prestasjoner hver helg og heller ta et nytt steg derfra, tror By Rise.

- Det verste som kan skje er at vi hausser ham opp og gjør det vanskelig for gutten, mente den gamle landslagsassistenten.

Strømsgodset og Martin Ødegaard spiller mot Sogndal lørdag klokken 15.30. Der kan trolig Ødegaard bli satt på benken, som et ledd i å skjerme ham etter den siste ukens press.

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere