*Nettavisen* Sport.

Tror Kongshavn er god nok, selv om det ikke ser slik ut

FÅR STØTTE: Både Lars Tjærnås og Kjetil Rekdal tror Gudmund Kongshavn vil vise seg som en god keeper i Tromsø. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Tre keepere har fått prøve seg i Tromsø denne sesongen, alle tre har gjort tabber.

13.05.15 11:11

TROMSØ – VÅLERENGA 4-5:

TROMSØ (NETTAVISEN): Da Steinar Nilsen ledet Tromsø til tredjeplass i Tippeligaen i 2008, slapp laget bare inn 23 mål over 26 kamper. Etter åtte kamper denne sesongen har TIL sluppet inn 19 mål – nest flest i hele Tippeligaen.

Fotballekspert Lars Tjærnås er klar på at det defensive fundamentet ikke har vært godt nok.

- Gode lag bygges bakfra, og det er helt nødvendig å ha en ryggrad med en stabil keeper og stabil bakre firer. Jeg mener Tromsø ikke har hatt noen av delene, og aller verst har det vært mellom stengene, forteller Tjærnås til Nettavisen.

Keepertabber

Keepertabber er noe som har preget Tromsøs retur til det ypperste selskap i norsk fotball. Sesongen er bare litt over én måned gammel, men allerede har Benny Lekström, Pål Vestly Heigre og Gudmund Kongshavn gjort tabber som har bidratt til at klubben har røket ut av cupen og kostet klubben poeng i Tippeligaen.

Kongshavn kom i søkelyset etter at han spilte sin første kamp for sesongen borte mot Mjøndalen forrige lørdag. Fotballekspert Lars Tjærnås har likevel tro på Kongshavn som keeper.

- Jeg har tro på Kongshavn, og tror han kan bli en stabilt god keeper. Men det har vært veldig spesielt bak hos TIL, der tre keepere i løpet av en uke alle rakk å gjøre tabber som ble kampavgjørende, forklarer Tjærnås til Nettavisen.

En annen som har tro på Kongshavn, er Vålerenga-trener Kjetil Rekdal, som minner om at Kongshavn nylig har kommet tilbake fra skade.

- Gudmund er en god keeper. Han har vært skadet lenge, så han trenger sikkert litt kamptrening før han kommer opp på et godt nivå. Han er en keeper som kan redde poeng for Tromsø. Han gjør det kanskje ikke nå, men det kommer han til å gjøre etter hvert, sier Rekdal til Nettavisen etter kampslutt tirsdag.

Problemer

Tirsdagens kamp mot Vålerenga minnet på sett og vis om Tromsøs 4-3-tap borte mot Mjøndalen kun dager før: Tromsø leder i store deler av begge oppgjørene, men sliter særlig på defensiv dødball, og ender opp med å tape begge kampene.

- De har hatt flere problemer på defensiv dødball. En ting har vært keepere som har feilet, men de har også sviktet i markeringsspillet, der de både har markert på feil side, for langt unna motstander og har vært for snille og statiske i duellspillet, forteller Tjærnås til Nettavisen.

­- Dette bør være noe av det enkleste i fotball å rette på, og Steinar bør ha all erfaring til å gjøre det. Men det begynner å haste, mener Tjærnås.

Klikk på bildet for å forstørre.

VÅLERENGA jubler for scoringen til Christian Grindheim i kampen mot Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen (NTB scanpix)

Totalt har syv av de ni målene «Gutan» slapp inn i løpet de to siste kampene vært på dødball, hvorav fem var innleggssituasjoner inne feltet etter corner eller frispark. De to resterende kom etter et direkte frispark og et straffespark.

Tromsø-treneren fremhever, som Tjærnås, at defensive dødballer har vært et problem.

- Det har vært et problem så langt i år. Vi fullfører ikke det som er strategien. Vi er for snille inne i boksen. Vi opptrer til tider som et juniorlag i forhold til den type situasjoner som oppstår der, sier Nilsen til Nettavisen.

Ser utvikling

Selv om poengfangsten har vært mager og klubben har tapt de fem siste kampene i serie og cup, ser Nilsen utvikling offensivt, hvor han etter tirsdagens kamp blant annet skrøt av Magnus Andersen.

- Jeg synes Magnus har en super match i dag. Samhandlingen og det vi gjør i det offensive, er det veldig høy klasse på, sier Nilsen til Nettavisen, vel vitende om at laget har scoret syv mål totalt de siste to kampene.

- Vi fortsetter å utvikle oss hele tiden, men vi kan ikke fortsette som hodeløse høns etter at vi scorer mål. Når vi scorer mål, er vi nødt til å ta det til etterretning og finne strukturen på laget på nytt. Det vi gjør defensivt er kritikkverdig og ekstremt skuffende, sier Nilsen til Nettavisen.

Tromsø vant sjansestatistikken 11-5 mot Vålerenga, men endte likevel uten poeng. Tjærnås er klar på at Tromsø ikke har hatt marginene på sin side.

- De har fått dårlig betalt. Jeg ser samtlige kamper, og de har vært fullt på høyde med stort sett alle, til og med beste laget i et par av kampene uten poeng. Så ja, marginer er en viktig del, men når det avtegner seg et mønster over litt tid, er det andre ting som er viktigere, sier Tjærnås til Nettavisen.

Viktige kamper

Steinar Nilsen beskriver 16. mai-kampen borte mot Bodø/Glimt som «like viktig som denne kampen – ekstremt viktig», og er offensiv og frykter ikke de neste kampene, hvor Tromsø etter Bodø/Glimt-kampen møter Odd, Rosenborg og Molde.

- Laget her bør glede seg til alle matcher på bakgrunn av at det ikke er et eneste lag som har spilt ball i hatt med oss så langt, sier Nilsen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.