Tror på EM-jubel: - En alle tiders mulighet

GOD MULIGHET: Per-Mathias Høgmo, Åge Hareide, Tom Høgli og Kenneth Fredheim tror Norge har gode sjanser til å glede supporterne. I midten: En norsk supporter fra EM i 2000 etter at Norge røk ut av EM da Spania scoret på overtid mot Jugoslavia. Norge spilte 0-0 mot Slovenia.

GOD MULIGHET: Per-Mathias Høgmo, Åge Hareide, Tom Høgli og Kenneth Fredheim tror Norge har gode sjanser til å glede supporterne. I midten: En norsk supporter fra EM i 2000 etter at Norge røk ut av EM da Spania scoret på overtid mot Jugoslavia. Norge spilte 0-0 mot Slovenia. Foto: Montasje (NTB scanpix)

Fotballeksperter tror Norge har en alle tiders mulighet til å nå EM-sluttspillet i fotball etter at Ungarn ble trukket som omspillmotstander.

18.10.15 13:55

TVNorge-eksperten så det ungarske landslaget i en av EM-kvalifiseringskampene og ble på langt nær imponert.

– De fremsto ikke imponerende. De er et lag uten profiler. Både på klubb- og landslagsnivå har de ligget i dødvann i en periode nå. Det er en gunstig motstander, sier Fredheim til NTB.

Likevel tror kommentatoren at Ungarn trolig er fornøyd med å ha trukket Norge, men mener ungarerne har all grunn til å frykte Norge.

– De kommer ikke til Ullevaal og tror at de får en enkel oppgave. Norge har slått Kroatia 2-0 hjemme. Samtidig er de sikkert fornøyd med trekningen og over å ha fått hjemmefordelen, sier Fredheim.

- Helt ok

Tom Høgli mener det viktigste for Norge var å unngå Ukraina i EM-omspilltrekningen i fotball. Landslagsbacken rangerer Ungarn på lik linje med Sverige og Bosnia og Hercegovina.

Visekapteinen på landslaget var godt fornøyd med trekningen av Ungarn.

– Det var helt okei. Det viktigste var å unngå Ukraina. Jeg tror vi hadde hatt en ok sjanse mot alle de andre tre. Nå har vi en fair sjanse, sier Høgli til NTB.

FC København-spilleren ville gjerne ha sikret EM-billetten på Ullevaal, men blir det tur til Frankrike i 2016 vil det hele bli spikret i Budapest søndag 15. november. Norge åpner hjemme i omspillet torsdag 12. november.

– Hvis vi holder nullen hjemme har vi en kjempefordel. Da må Ungarn score et ekstra mål for hvert mål vi scorer. Ulempen er at vi ikke får avsluttet på Ullevaal og lage en kjempefest der, sier Høgli.

31-åringen måtte stå over landskampene mot Malta og Italia på grunn av en ryggskade. Den tidligere Tromsø-spilleren er usikker på om han rekker omspillkampene.

– Det er vanskelig å si. Det blir helt i grenseland. Planen er å være tilbake i full trening den uka som den første kampen går i, så det skal holde hardt. Vi får se, sier Høgli.

TO PÅ RAD: Alexander Tettey fikk drømmetreff og sendte Norge opp i ledelsen mot Italia. Han har nå scoret i to kamper på rad, og tar gjerne en tredje og fjerde på rad mot Ungarn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Tidligere landslagstrener Åge Hareide mener Ungarn var den beste trekningen Norge kunne få i EM-omspillet. Malmö-sjefen synes ungarerne står godt til det norske landslaget.

Til manges begeistring ble Norge og Ungarn trukket opp av bollen som de siste landene under omspilltrekningen i Nyon søndag. Eksperter har pekt på det ungarske landslaget som Per-Mathias Høgmos drømmemotstander.

– Nå har vi en veldig god sjanse for å nå EM. Ungarn er den beste trekningen vi kunne få, sa Hareide til NTB etter trekningen.

Møtte Ungarn

Da Hareide var landslagssjef spilte Norge mot Ungarn i 2006 og 2007 under EM-kvalifiseringens gruppespill. Det endte med 4-0-seier hjemme og 4-1-seier borte. 62-åringen tror nasjonen har forbedret seg siden den gang, men mener Ungarn passer Norge bra.

– Det har de sikkert. Den gang gjorde vi en veldig god bortekamp, men Ungarn passer oss bra spillemessig, sier Hareide.

Det norske landslaget starter med hjemmekamp i omspillet. Det er vanligvis ingen fordel i klubb- og landslagssammenheng.

– Det spørs hva slags tilnærming Ungarn velger. Jeg regner med at de vil ligge lavt, og vi må bryte dem ned. De vil være defensivt orienterte. Vi klarte å gjøre det mot Bulgaria, og Ungarn er kanskje litt like dem, sier Hareide.

Ikke tapt

Siden 1990 har Norge ikke tapt mot Ungarn. På sju kamper har det blitt fire seirer og tre uavgjorte. Forrige gang landene møttes var i 2012 i en treningskamp. Da vant Norge 2-0 på bortebane. Ungarn ligger på 33.-plass på FIFA-rankingen, en plass foran Norge.

Flere hadde fryktet at Norge måtte møte Ukraina i omspillet. De trakk Slovenia. Tilskuermessig håpet flere på to oppgjør mot Sverige, men det er Danmark som må bryne seg på Zlatan Ibrahimovic. Bosnia og Hercegovina møter Irland.


Landslagstrener Per-Mathias Høgmo tror Norge har gode sjanser til å knive mot Ungarn i EM-omspillet i fotball.

Det siste hinderet mot et mulig sluttspill i Frankrike til sommeren er klarlagt.

Norge spiller først hjemme mot Ungarn 12. november. Deretter venter det bortekamp søndag 15. i Budapest.

– Jeg er veldig fornøyd med at trekningen nå er avgjort. Vi var spente på den. Uansett hvem vi ville ha møtt så ville jeg ha sagt at dette var et lag vi har en mulighet til å slå. Det gjelder også Ungarn.

– Hva mener du om at det blir hjemmekamp først?

– Vi gleder oss veldig til å komme til Ullevaal. Det har vært noen fantastiske kamper der i det siste, sa Høgmo til NTB.

Landslagssjefen forteller om et ungarsk lag som i siste kvalifiseringskamp hadde en snittalder på 29,2 år. Høgmo vet også at Ungarn er et lag som i siste kvalifisering både scoret lite og slapp inn få.

– Dette blir en ny erfaring vi gleder oss veldig, sa Høgmo.

Slik endte trekningen av EM-omspillkampene i fotball søndag:

Ukraina – Slovenia (spilles 14. og 17. november)

Sverige – Danmark (spilles 14. og 17. november)

Bosnia og Hercegovina – Irland (spilles 13. og 16. november)

Norge – Ungarn (spilles 12. og 15. november).

Førstnevnte lag spiller hjemme først.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag