RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MONTASJE: Nettavisen/ Reuters / Phil Noble

Tryller Kenny Liverpool til topps?

Kongen av Anfield og nye eiere har snudd klubben.

Denne saken er en del av årets Premier League-tips. Se alle tipsene her.

Fakta:

Liverpool Football Club (The Reds)
Anfield (45 276)

Liverpool er den nest mestvinnende klubben i Premier League, og har vunnet serien 18 ganger. Sist gang var i 1990. Liverpool har 7 FA Cup-serie, og 7 Ligacupseire, samt 5 Europacup/Champions League-seire. (Så, ja, det kan diskuteres om klubben er nest mestvinnende eller mestvinnende).

Plassering i fjor: 6.plass

Hjemmeside:http:/www.liverpoolfc.tv

Supporterklubb i Norge:http://www.liverpool.no

Overganger:

Inn: Stewart Downing (Aston Villa), Jordan Henderson (Sunderland), Charlie Adam (Blackpool), Alexander Doni (Roma)

Ut: Paul Konchesky (Leicester), Milan Jovanovic (Anderlecht), Tom Ince (Blackpool), Stepeh Darby (Rochdale), Daniel Ayala (Hull), Peter Gulacsi (Hull City)

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Vurdering:

Keeper

Pepe Reina er muligens den beste målvakten i Premier League, og selv om 28-åringen «bare» har 22 landskamper for Spania skyldes det rett og slett at en annen spansk målvakt står foran i køen på landslaget.

Bak seg har Reina nyinnkjøpte og erfarne Alexander Doni (som faktisk har 10 landskamper for Brasil). Brad Jones er fortsatt Liverpool-spiller når vi skriver dette og er også en erfaren målvakt.

Liverpool har ingen problemer i buret. Selv ikke med skade på Reina kan man si det.

Forsvar

Liverpools hodepine i skrivende stund er forsvaret. Spesielt kanskje venstrebacken. I fjor prøvde man seg på Paul Konchesky, som etter en svært skuffende sesong ble solgt videre til Leicester. Ellers har man skadeforfulgte, men likevel relativt gode, Fabio Aurelio. Emilianio Insua var utlånt til Galatasaray i fjor, og skal være på vei bort. Unggutten Jack Robinson spilte flere kamper mot slutten av forrige sesong og 17-åringen er et stort talent (han har 11 kamper for aldersbestemte lag for England). Likevel er det ingen overraskelse at Liverpool har blitt linket til en haug med venstrebacker i sommer.

På høyrebacken har Liverpool Glen Johnson, som også har slitt med mye skader. Glen McLeod Cooper Johnson har likevel rukket å få 34 landskamper for England i løpet av sine 26 (snart 27) år. At Johnson er en god back, kanskje spesielt offensivt, er det likevel ingen tvil om. Skulle Johnson bli skadet (noe han er i skrivende stund) har Liverpool 21 år gamle Martin Kelly og 18 år gamle John Flanagan, som fikk syv kamper for førstelaget i fjor.

Sentralt har Jamie Carragher rukket å bli 33 år og spilt i litt over 460 seriekamper for Liverpool. Han spiller med hjertet godt plassert utenpå trøya, men at han merker alderen - spesielt på farten - var til tider lett å se forrige sesong. Dog er han viktig for Liverpool.

Sammen med Carragher sentralt har Liverpool den, igjen, skadeforfulgte dansken Daniel Agger som aldri helt har blitt så god som så mange har spådd flere ganger. Skadefri er han likevel en strålende spillende midtstopper. Noe som kanskje er i sterk motsetning til de to andre sentralt i forsvaret: Giganten Sotiris Kyrgiakos og slovakeren Martin Skrtel. Sistnevnte spilte alle minutter i alle kamper for Liverpool sist sesong, og er solid defensivt.

SKotten Danny WIlson kom til Liverpool før forrige sesong, og ble beskrevet som et stortalent. Han har allerede tre landskamper for Skottland til tross for at han kun er 19 år gammel. Det ble likevel bare to seriekamper for Wilson forrige sesong, og det er usikkert hvor viktig han er i den kommende sesongen.

Spør du en Liverpool-supporter om det er noen flere nye spillere de vil ha til klubben vil de aller fleste svare en venstreback og en midtstopper, for selv om Liverpool har fire midtstoppere er det nok ikke slik at totaliten av de fire er helt der oppe blant de beste i England. Liverpool må enten handle, eller håpe på få skader.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

Midtbane

For noen år siden sang Liverpool-fansen at de hadde verdens beste midtbane. Så ble alle solgt, med unntak av Steven Gerrard. Nå er nok ikke Liverpool der oppe igjen, og mange engelske fotballkommentatorer er faktisk litt tvilsomme til midtbanen til Liverpool. Det er ikke vi.

For selv om Steven Gerrard sliter med skader er en Gerrard i form en spiller de aller fleste lag i verden gjerne ville ha på laget. Kapteinen på Liverpool har laget 84 mål på sine 387 kamper (i sesongen 2008/9 laget han 16 mål på 31 kamper). Joe Cole kom til Liverpool som stjerne og ble hypet opp stort på forhånd, men hans første sesong i klubben kan nok beskrives som en liten fiasko. En Cole i form er nok god å ha, men da må den formen først finnes. Det er selvfølgelig en grunn til at han har 56 landskamper. Gerrard har for øvrig 89.

Det er nok av sentrale midtbanespillere å velge blant på Liverpool, for du har også italieneren Alberto Aquilani (som har vært linket til halve Italia i sommer). Han er en av de få på Liverpools midtbane som kanskje kan gjøre det helt uventede, og beholder Liverpool spilleren kan han bli viktig å ha. Sentralt spiller også Lucas Leiva, den norske supporterklubbens beste spiller forrige sesong. Den tidligere noe utskjelte midtbanemannen har nå 16 landskamper for Brasil og har 111 kamper for Liverpool siden han kom før 2007-sesongen.

Sentralt spiller også Raul Meireles, portugiseren som var meget god etter at Dalglish tok over Liverpool forrige sesong. Han har 47 landskamper for Portugal, men den tatoverte midtbanespilleren har vært linket bort fra Liverpool i sommer.

Charlie Adam, som kom fra Blackpool, spiller også sentralt. Og spilleren som ikke var god nok for Rangers kom fra Blackpool før årets sesong etter å ha vært Blackpools klarte beste spiller i deres Premier League-sesong. Sentralt spiller også (ja, vi sa det var mange) dansken Christian Poulsen som var en direkte fiasko for Liverpool i fjor. Det ble 12 seriekamper for Liverpool i fjor, og dansken med 84 landskamper har visstnok vært ønsket vekk fra Liverpool.

Apropos sentrale midtbanespillere så har også Liverpool Jay Spearing, 22-åringen fra egen stall fikk 11 seriekamper i fjor, men kan nok ikke regnes som det sterkeste kortet Liverpool har akkurat på de sentrale plassene på midtbanen. Den offensive, og nyinnkjøpte, Jordan Henderson spilte også mye sentralt for sin gamle klubb, Sunderland. 21-åringen har fått landskamp for England, og er nok en god spiller selv om vi foreløpig ikke helt ser hvordan han passer inn sammen med resten av den noe - på papiret - overbefolkede midtbanen.

For vi har foreløpig ikke nevnt Maxi Rodriguez. Argentineren med 41 landskamper som laget ti mål for Liverpool i fjor, eller nyinnkjøpte Stewart Downing. Ei heller har vi nevnt det som etter sigende skal være "den nye Steven Gerrard": Jonjo Shelvey. For øvrig ei heller at Dirk Kuyt har spilt mye på midtbanen, på høyre side, for Liverpool.

Det er nok av gode spillere å velge blant hos Liverpool slik det ser ut nå. Downing er en god tilvekst for Liverpool, som helt klart manglet kantspillere sist sesong. Henderson har vi ikke helt plassert på banen foreløpig, og han har heller ikke imponert under oppkjøringen til sesongen (noe forsåvidt ingen på laget har gjort). Aquilani og Meireles kan være på vei bort, men begge er strålende spillere. Cole har ikke fått det til i Liverpool, men det kan jo være at han gjør det denne sesongen.

Angrep

Regnestykket for Liverpool er følgende: 1 Fernando Torres = 1 Andy Carroll og 1 Luis Suarez. Eller. 1 mål på 14 seriekamper og 6 på 18.

Det var mange Liverpoolfansen som mumlet om sølvpenger da Torres gikk til Chelsea, men et halvt år senere er det nok ikke mange som savner spanjolen. Suarez, som akkurat vant Copa America, var en fornøyelse å se på etter at han debuterte og tar han scoringsformen sin fra Ajax inn i Liverpool (81 seriemål på 110 kamper) så blir det moro å være Liverpoolfan.

Spissmonsteret Andy Carroll kan skremme de fleste forsvarsspillere på flat mark, og selv om han var mye skadet etter overgangen fra Newcastle så så nok fansen til Liverpool nok til ham at de ikke hadde problemer med å skjønne hvorfor Dalglish hentet Downing for å legge inn på hodet hans.

Ellers har Liverpool Dirk Kuyt, som har spilt mye på høyresiden hos Liverpool etter overgangen fra Feyenoord (hvor han hadde 71 mål på 101 kamper). Det ble likevel 13 mål på 33 kamper sist sesong, som er det beste for Kuyt etter at han kom til Liverpool.

De to andre spissene på førstelaget, David N'Gog og Daniel Pacheco skal visstnok begge være på vei bort. Ingen av de to har virkelig klart å slå til hos Liverpool, men siden de er 22 (N'Gog) og 20 (Pacheco) kan det være at de kan blomstre om de blir.

De to (tre) spissene som er førstevalgene hos Liverpool er utvilsomt svært gode, men med skader på Carroll, Suarez og muligens Kuyt er det tomt i skapet hvis Pacheco og N'Gog selges. Ungguttene Nathan Eccleston, David Amoo og Suso virker ikke gode nok.

Manager: Kenny Dalglish (60 år)

The Guardian skrev at om Liverpool rykket ned til Conference med King Kenny som manager så ville han fortsatt være helt. Det er nok sant. Dalglish er for øvrig den siste som vant serien som manager for Liverpool. Selv om det er en stund siden.

Oppsummering av vurdering

Liverpool har helt klart snudd skuta etter mange skuffende sesonger, og er i en posisjon ingen av de andre i toppen er i. Liverpool skal spille alle sine kamper i England (vel, og en i Wales) kommende sesong. I tillegg skal de spille mange færre kamper enn sine konkurrenter. Det er viktigere enn de fleste vil tro. Færre skader, færre slitne spillere og mer trening er tre faktorer som teller godt med i tillegg til at Liverpool er klart styrket fra for ett år siden. I sesongen 2008/9 kom Liverpool på en andreplass, sesongen etter ble det en skuffende syvende plass før det ble sjetteplass sist sesong.

Vi kan også lene oss litt på statistikken. Ser man på tabellen etter at Kenny Dalglish tok over Liverpool så ender Liverpool kun bak Chelsea og United. Andy Carroll, som var skadet etter at han kom ti Liverpool, kom på en syvende plass på toppscorerlisten, mens Dirk Kuyt var på en niende plass. Stewart Downing hadde 9 assists i fjor, og flest suksessfulle innlegg totalt sett. Like mange assists hadde Charlie Adam.

Vårt tips: 3.plass

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere