Gå til sidens hovedinnhold

TV 2-profil: - Ikke imponert i det hele tatt

Nå er det lov å bedømme Louis van Gaal.

Torsdag er det tre måneder siden Louis van Gaal begynte i jobben som manager for Manchester United. En tid med både oppturer og nedturer.

Under van Gaal har en rekke stjerner kommet inn porten på Old Trafford. Angel Di Maria og superspissen Radamel Falcao, de to mest profilerte.

Resultatmessig har det imidlertid ikke bedret seg stort fra sist sesong, da United til slutt ble nummer sju i Premier League. Van Gaal har prøvd litt forskjellig formasjonsmessig og laget har gått på noen småpinlige tap.

Nederlenderen, som tidligere har hatt suksess i Ajax, Barcelona og Bayern München, har hele veien vært klar på at det vil ta tid å bygge opp klubben.

- Brudd med Ferguson
Han har beskrevet jobben som sin største utfordring i karrieren og tidlig uttalte han til media: Ikke bedøm meg nå, vent i hvert fall tre måneder.

Med disse ordene i minne tok Nettavisen en prat med TV 2s svært erfarne fotballkommentator Øyvind Alsaker om hvilket inntrykk han har av van Gaal etter de tre første månedene i den høyprofilerte Old Trafford-jobben.

Vi spurte han om et generelt inntrykk, om overgangspolitikk, om det taktiske og fotballmessige og hvordan nederlenderen har framstått utad så langt.

Alsaker føler først og fremst at van Gaals tre første måneder som manager i storklubben representerer et klart brudd med tiden under sir Alex Ferguson.

- Det som er mest interessant etter tre måneder, er at van Gaal åpenbart er den nye, sterke mannen på Old Trafford. Han har fått handlefrihet og fått tak i nye klassespillere. Det klarte ikke David Moyes. Vi ser at det frigjøres penger og det handles stort. Det er bildet jeg sitter igjen med, sier han til Nettavisen.

- Van Gaal har erkjent at troppen er for dårlig, en tropp sir Alex Ferguson mente kunne vinne titler i mange år framover. Med van Gaal ved roret har United fått et endelig brudd med sir Alex Ferguson-æraen, mener han.

- Ikke friskmeldt
Fotballmessig er imidlertid Alsaker langt fra imponert.

- Fotballmessig har United-laget vært alt fra elendig til brukbart. De har bare møtt dårlige lag så langt. De slo Everton hjemme på grunn av en god keeper og var i trøbbel hjemme mot West Ham. Fotballmessig er de fortsatt ikke på rett vei og jeg ser ikke helt at det skal bli bra på kort sikt, sier han.

- Kjøpet av verdensklassespillere har selvsagt løftet laget. Di Maria har vært et kjempekjøp. Men laget er ikke balansert godt nok. Van Gaal har gått over til en diamant på midten, for å få plass til så mange som mulig av disse offensive spillerne, og det har gitt bedre poengfangst. Men jeg er spent på om United kan spille slik mot Manchester City, Chelsea, Liverpool og Arsenal? Det blir interessant å se hvordan van Gaal tilnærmer seg disse kampene. Daley Blind er en bra fotballspiller, han, men det blir litt snaut med ham alene som anker på midtbanen. Da blir det fort mye trykk mot United, sier Alsaker.

TV 2-profilen mener likevel det er enn helt annen stemning rundt klubben nå, enn sist sesong og at fansen nok vil vise stor tålmodighet med van Gaal.

- Jeg ser ingen grunn til å friskmelde United på bakgrunn av det jeg har sett så langt. De har kloret seg til et par seire. Det er ikke konturene av et vinnerlag vi har sett. Men etter som van Gaal har hentet disse klassespillerne, gir det grunnlag for en helt annen optimisme blant fansen. Det er den store forskjellen mellom van Gaal og Moyes. På banen har de ikke imponert i det hele tatt, sier mannen som har kommentert Premier League i en årrekke.

- Blir et topplag
Van Gaal gjorde det tydelig klart at han ønsket å spille i en 3-5-2-formasjon med United da han ankom klubben, slik han også gjorde med det nederlandske landslaget. Skader og dårlige resultater har ført til endringer.

Den siste tiden har han valgt å stille med en flat firer bak.

Alsaker er enig i at det å innføre en trebackslinje i en klubb og en liga som ikke har store tradisjoner for dette, fort kan vise seg som en svær oppgave.

- Både ja og nei. Med tre midtstoppere kan man gjemme det at ingen av dem er spesielt gode. Det så vi med Nederland under VM, Ron Vlaar framsto som en klassespiller, noe han ikke har gjort i Aston Villa. Men skal du innføre en trebackslinje, så er det en veldig stor jobb å gjøre, mener TV 2-profilen.

- Kan van Gaal ta United tilbake til topps?

- Jeg tror sir Alex Ferguson-æraen er unik og de får nok ikke oppleve noe slik igjen, men de vil slå tilbake, det blir ikke mange år i «ørkenen». Klubben har vist at den skjønner at det fallet de egentlig ikke helt så for seg, likevel kunne komme. Klubben har respondert som en stor klubb. Den har blåst ut enorme summer på enkeltspillere og jeg er trygg på at den vil kjempe om ligagullet, igjen. Kanskje ikke denne sesongen, det tror jeg Chelsea og Manchester City er for sterke til, men kanskje neste år, svarer Alsaker på spørsmålet.

- Åpen og jovial
Kommentatoren tror også vi med tiden vil se en litt annen Louis van Gaal. Alsaker mener manageren har oppført seg veldig «taktisk» i pressen så langt.

Før han kom til England hadde van Gaal et rykte på seg for å være vanskelig og tidvis svært arrogant i samtale med pressefolk. Under tiden på balløya mener Alsaker at United-sjefen har framstått på en langt bedre måte.

- Han har framstått åpen og jovial og blitt godt tatt imot av den engelske pressen. Han har ikke hatt de store utbruddene som han er kjent for og det virker som han skjønner at han må være litt taktisk i den fasen. Men jeg tror nok vi vil få se mer av arrogansen han er kjent for når United begynner å kjempe i toppen igjen. Jeg fikk med meg at han nektet å snakke med hollandsk TV etter den første seieren, mot QPR, og da så vi et glimt av arrogansen, men ingen andre har sett den, forteller Alsaker til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Etter at sesongen har åpnet i et ganske rolig tempo mot antatt svakere lag venter nå tøffere motstand for van Gaal og hans United i ukene som kommer.

Til helgen venter West Bromwich Albion borte, mens klubben i løpet av de kommende ni rundene møter lag som Chelsea, erkerival Manchester City, Arsenal og Liverpool. Det blir med andre ord test på test for laget.

Etter de første sju rundene ligger Old Trafford-klubben som nummer fire i en jevn liga. Van Gaals menn har sanket elleve poeng på de sju første matchene.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?