*Nettavisen* Sport.

TV-profilen lar seg irritere: - Helt forferdelig!

FRUSTRERT: Aleksander Schau, forfatter av splitter ny bok, forbanner seg over høye billettpriser i dagens fotball.

FRUSTRERT: Aleksander Schau, forfatter av splitter ny bok, forbanner seg over høye billettpriser i dagens fotball. Foto: TV 2 (Gyldendal (Med tillatelse))

Det er én ting med dagens fotball som virkelig gnager på TV 2-profilen Aleksander Schau.

SEHESTEDS PLASS (Nettavisen): TV 2-profilene Thomas Aune og Aleksander Schau har denne høsten lansert sin tredje bok sammen og møter Nettavisen på Gyldendalhuset mellom en rekke promoteringsjobber.

Siden boken har tittelen «Det vakre spillet», utfordrer Nettavisen dem på hva som ikke er fullt så vakkert.

- Hva er det som irriterer dere mest med dagens fotball?

- Det er irriterende at man ikke kan ta med kone og barn på match uten å punge ut et firesifret beløp, selv i Norge. Det er jo helt forferdelig. Fotball skal ikke være sånn at man må ta opp forbrukslån for å dra på kamp.
«Unger, far har ringt Lendo, så nå kan vi dra på match», liksom, ressonerer Schau.

Han mener at man ved å ha konsekvent høye billettpriser får en type mennesker på kamp. Ikke at det er noe vondt med disse menneskene, men variasjonen uteblir, sier TV 2-profilen.

- Også er det jo litt få unge folk som har råd til å dra på kamp nå, sier Aune.

Nettavisen drar frem billettprisen til Norge - Ungarn som et eksempel. En vanlig voksenbillett der kostet 500 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

NY BOK: Dette er Thomas Aune og Aleksander Schaus siste verk.

- Det er jo helt forferdelig, en forferdelig billettpris. Med tilsvarende priser da jeg var ung, hadde ingen der jeg kommer fra hatt råd til å dra på fotballkamp. Jeg hadde jo ikke kommet meg på fotballkamp, vi hadde ikke hatt en sjanse. Ikke vært på cupfinaler og ikke på Norge - Polen i tre-og-åtti. Så de kidsa som kommer der jeg er fra får ikke dratt på match, med mindre de får billige billetter til en uinteressant landskamp, sier Schau.

- Spesielt i engelsk fotball har jo dette blitt synlig, og noen kamper koster ett pund i minutter med vanlige priser. Hva tenker dere om det?

- Man betaler jo fort ett pund for en dødball, da. Han skal ligge litt nede og så skal det stilles mur. Tretten kroner. Det er jo et valg klubbene har tatt, sier Schau.

Les også: Norge - Ungarn utsolgt på minutter

- Og så er det noen av de engelske sesongkortholderne som selger sine billetter til flere ganger pengene til skandinaver eller lignende, og selv ser kampen på pub. Det er jo ikke riktig, det heller, at lokalbefolkningen heller velger å se kamp på pub i stedet for på tribunen, selv om det gir en ekstra inntekt, sier Aune.

- Jeg har ikke et romantisk forhold til gamle dager sånn sett. Men det hadde jo vært hyggelig om nabokidsa mine, da jeg vokste opp, hadde hatt råd til å gå på kamp nå også, sier Schau.

- Legg ned ligacupen
- Hva ville dere gjort om dere hadde makten i fotballen?

- Innført en eller annen form for makspris. For eksempel et visst antall billetter skal koste maks tyve pund, eller en lignende ordning, foreslår Thomas Aune.

- Ville lagt ned ligacupen, jeg, melder Schau.

- Lagt ned?! For å få mer oppmerksomhet for Johnstone's Paint Trophy (ligacupen for lavere divisjoner i England, journ. anm.), da? spør Aune.

- Yes. Ligacupen er en forstyrrende greie.

Det går ikke lenge mellom hver digresjon når denne duoen er involvert.

Klikk på bildet for å forstørre.

BESTE NOENSINNE: Begge to var enige i at dette bildet er det beste som noensinne er tatt av dem sammen. Helt seriøst. Foto: Mai Gaardsted (Gyldendal)

Glemmer det positive
Schau er også rask til å påpeke den positive utviklingen fotballen har gjennomgått de siste tiårene.

- Jeg tror veldig mange glemmer at mye av det vonde, darknessen, er borte i dagens fotball. Som stadionkollapser og rasisme, det siste i alle fall i en viss grad. I dag er holdningen litt "å, moderne fotball er bare penger", men jeg tar heller en litt mer striglet idrett hvis vi slipper rasisme og dødsfall og alt det grumset, melder han.

- Men det kunne jo ha gått i en litt annen retning. Det hadde holdt at folk hadde tjent halvannen million i uka sånn at vanlige folk har råd til å gå på kamp, kontrer Aune.

- Og det hadde jo vært deilig om du kunne kjøpt en billett for ti pund. Men du kommer aldri til å ha en helt perfekt idrett, sier Schau.

Et romantisk forhold til fotballen generelt er det uansett ingen tvil om at duoen har.

- Jeg ser 700 kamper i året. Det er hele kamper, altså, og det er juks å spole, melder Aleksander Schau, som meddeler at det noen ganger kan bli kjedelig å se hele Sunderland - West Bromwich i en kamp han vet ender 0-0.

Schau og Aune er kjent som fotballromantikere av rang, og får ofte skryt for å fokusere på de mindre eksponerte sidene ved spillet. De gode historiene og opplevelsene finnes på alle nivået og man må ikke til Premier League for å få en bra kampdag, sier de.

- Fotball er så jævla deilig, bryter Schau ut, nesten uprovosert.

Norge - Ungarn
Neste torsdag begynner første akt av det viktigste dobbeltoppgjøret Norges landslag har spilt på lang, lang tid, i EM-kvalifiseringen mot Ungarn.

- De (det norske landslaget, journ. anm.) prøver jo å snakke ned Norges sjanser, at det blir en tøff kamp og sånn. Jeg tror Norge kunne møtt andrelaget til Ullensaker / Kisa og de ville fortsatt gått ut og sagt "dette blir en veldig tøff kamp". Ungarn er et veldig svakt landslag, sier Schau.

Han fortsetter med å snakke om Norges sjanser, og sier at Norge ikke hadde vært favoritt mot noen andre av kvalifiseringslagene. Men mot Ungarn er Norge store favoritter, mener TV 2-profilen.

- Å hylle det som en bragd om vi slår Ungarn, det er feil, fortsetter han.

- Men det er jo ikke sikkert at de gjør det, sier Aune nøkternt.

- Nei, ingen fotballkamper er jo bankers. Men det er 80 / 20 favør Norge, slår Schau fast.

Klikk på bildet for å forstørre.

TROEN PÅ HØGMO: Aleksander Schau tror Per Mathias Høgmo og Norge tar seieren over Ungarn. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Det vakre spillet
Superduoen Thomas Aune og Aleksander Schau har gjennom tolv år sammen etablert en helt egen nisje innen fotballunderholdning her i Norge, først gjennom radioprogrammet FK Fotball på NRK P3. Tolv år senere har det blitt til tre bøker, og det er den siste - Det vakre spillet - de er i Oslo for å promotere nå.

Boken i seg selv er en samling av mindre kjente fotballhistorier fra engelsk fotball. For eksempel om presten Hugh Green, som i 1642 var for sen til å rømme landet da kong Charles 1 forbød katolske prester.

Green ble dømt for høyforræderi og skulle henrettes av en bøddel ved navn Barefoot, som skulle debutere denne dagen. Henrettelsen ble, ifølge boken, en svært rotete affære, men da Greens liv endelig hadde ebbet ut, var det på tide å spille fotball med hans hode.

En av mange noe groteske historier fra boken, som lover å bringe engelsk fotballs historie - uten alt det kjedelige. Researchen til boka er gjort litt tilfeldig og litt målbevisst, og Schau forklarer at han har "altfor mange" fotballbøker i sitt bibliotek.

- Hva er den mest sjokkerende historien dere har kommet over?

- Vel, det var han som scoret det aller første landslagsmålet i fotball. Robert Crawford. Etter endt karriere dro han til Sierra Leone og startet en egen privat vigilante-hær, og brant ned åtte landsbyer, med tortur og folkemord. Helt forferdelige historier, sier Schau.

- Eller kanskje den om Hugh Green, den katolske presten. Den er jo helt absurd, sier Aune.

Klikk på bildet for å forstørre.

HISTORISK: Hugh Curran var den første spilleren som scoret i en tippekamp på NRK. I dag jobber han på en parkeringsplass. Foto: Pa (NTB scanpix)

I tillegg står det for eksempel om en "fotballkamp" i byen Ashborne, som har blitt arrangert i over 900 år. Hele byen er med i kampen og gutta beskriver den som en voldelig, farlig og lidenskapelig kamp. Målet er å dunke ballen mot en møllestein tre ganger midt i elven i byen, som i mars er ganske kald.

De har også møtt mannen som scoret det første målet i en tippekamp og snakket med en av spillertjenerne til Manchester City.

På sin curriculum vitae sammen har Aune og Schau det nevnte FK Fotball, forskjellige humorsendinger som FC VM og FC Sotsji, bøker, Premier League-jobber med TV 2 og de har også kastet seg på podcastbølgen med podcasten "Fotballklubben" nå nylig.

Men hvordan fant de egentlig frem til hverandre?

Leverte konsepter
- Vi hadde levert hvert vårt programkonsept til NRK P3, helt uavhengig av hverandre. Og konseptene var akkurat det samme, forklarer Schau.

De to var så vidt på hils, men kjente hverandre ikke ordentlig.

- Og kjemien var der fra første stund?

- Ja, den var egentlig det! Vi lagde en kjøreplan og så gikk det bare av seg selv. Det er jo bare ett år imellom oss, og vi har vokst opp hvor mange kilometer fra hverandre, det e'kke mange, as, sier Schau.

- Det er fort 15, da, melder Aune.

- Er det så mye, ja? Ja, det er kanskje det. Vi har vært på det samme matchene og sett de samme cupfinalene, uten å vite om det. Selv om du prater jævla sterk Ski-dialekt.

- Ja, som er umulig for Trevor Morley (ofte ekspert i TV 2s Premier League-studio, journ. anm.) å skjønne.

- Trevor Morley skjønner meg, men ikke Thomas, sier Schau noe kry.

Digresjon
Det er de mange digresjonene som kjennetegner duoen Schau / Aune (Schaune?), og også det som gjorde at de kunne lage den nyeste boken. Hvis de kom på sporet av noe interessant, som kanskje bare stod i en bisetning i et kampreferat fra tidlig 1900-tall, kunne de spore det opp til en noen ganger god historie.

De to forfatterne har også de samme referansepunktene fra et langt liv der fotball helt fra begynnelsen av har vært i sentrum.

- Er det noe spesielt dere har vært uenige om, da?

- Ja, nå er jeg spent, sier Schau.

- Eeeehm ... du spiser jo'kke pizza.

- Og du ville kanskje gå fem minutter før meg i en beachvolleykamp i OL i Beijing. Du slet litt med varmen, sier Schau.

- Sikkert fordi jeg er skalla, ressonerer Aune.

De store uenighetene virker det altså ikke å ha blitt så mange av.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.