NORGE U21 – SVEITS U21 2-1:

MARIENLYST STADION (Nettavisen): Norge har et godt grep om playoffplass til sommerens U21-EM etter en viktig og fortjent 2-1-seier mot Sveits i Drammen fredag kveld.

BØRSEN: Slik spilte U21-gutta mot Sveits

Norge avslutter gruppespillet borte mot Kasakhstan tirsdag klokken 16, og med seier der er Leif Gunnar Smeruds gutter så godt som sikret en billett til playoffkampene som avgjør hvem som deltar i sommerens EM-sluttspill i Polen.

Norge står med 13 poeng etter syv kamper, og kan altså få maks 16 poeng med seier mot Kasakhstan. Siden syv av de andre ni gruppene består av ett lag flere enn Norges gruppe, vil de andre toerne miste poeng som er tatt mot gruppas dårligste lag.

- Slipper å «høre det»

Mohamed Elyounoussi ble matchvinner med sin 2-1-scoring ti minutter før slutt. Basel-proffen hadde bommet på flere store sjanser da målet kom, og var lettet over å ha fått en fortjent nettkjenning mot slutten. Spesielt siden det kom mot Sveits, hans nye hjemland.

- Det var ekstra deilig, spesielt siden jeg kjenner keeperen (Yven Mvogo), som for så vidt spilte en god kamp. Det var litt spesielt for meg, nå slipper jeg å «høre det» når jeg kommer tilbake dit. Det blir artig å plage dem litt, flirer Elyounoussi.

I pausen gikk han bort til Sveits-keeperen, som da hadde reddet Mois forsøk i første omgang. Der ga han klar beskjed om at ting skulle bli annerledes etter hvilen.

- Jeg sa til han at «du skal ha for redningen i første omgang, men i andre omgang skal jeg sette den». Det fikk han kjenne på, røper Moi overfor Nettavisen.

Den tidligere Molde-spilleren gjorde en god kamp, men bommet på flere store sjanser før han avgjorde kampen med sin sene 2-1-scoring.

- Endelig, for jeg brente jo en del. Vi viser i dag en angrepsfotball som er veldig unorsk, det var veldig artig å være med på, sier han.

Skuffet over effektiviteten

U21-trener Leif Gunnar Smerud var skuffet over effektiveten, men roser sine egne gutter etter den sterke 2-1-seieren.

- Det må ha vært underholdende og spennende, for vi endte opp med det resultatet vi ville ha. Jeg er veldig fornøyd, dette var gøy, sier U21-sjef Leif Gunnar Smerud til Nettavisen etter kampen.

- Norge er mye bedre enn 2-1 tilsier?

- Det er jeg enig i. Vi eier kampen klart i 60 minutter, men så legger de om til 4-3-3 og hiver inn en annen spillertype. Akkurat i det skiftet faller vi litt ut av mønsteret, men vi fikk kontroll på dem etter hvert. Så fikk vi en dum scoring imot, og da ble det nerver og stress, men vi hentet oss inn igjen. På slutten rir vi det bra i land, sier Smerud.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Han trekker frem Anders Trondsen, Birger Meling og Moi Elyounoussi som Norges beste spillere.

- Det laget her har mange individualister, men er samtidig et kollektiv, roser Smerud.

Vil møte A-landslaget

En av journalistene ville vite hvor mye dårligere U21-laget er enn A-landslaget. Da måtte landslagssjefen smile.

- Det er helt umulig å spå. Vi får ta en kamp en gang, fleiper Smerud. På oppfølgingsspørsmål fra Nettavisen om dette er mulig å få til, påpeker han at det bare var en spøk.

Mats Møller Dæhli gjorde en god kamp på Norges midtbane. Nettavisen kåret 21-åringen til banens beste på vår spillerbørs.

- Jeg er veldig stolt av laget. Nå har vi fortsatt sjansen på playoff. Vi skulle komme hit og ta tre poeng, og det gjorde vi. Utrolig deilig, sier Dæhli etter kampen.

Straffesituasjon ga mål

Fem minutter før pause kom kampens hittil klart største sjanse. For n-te gang kombinerte de norske gutta flott, denne gangen på venstrekanten, og ballen havnet i beina på Ghayas Zahid. Hans skudd ble blokkert, men ballen fortsatte i en bue til en umarkert Mohamed Elyounoussi. Han forsøkte på finurlig vis å «lobbe» ballen over keeper Yvon Mvogo med hodet, men sisteskansen fikk slått unna til corner.

Og bare tre minutter senere kom det både etterlengtede og fortjente målet.

Nok en gang var det lite å utsette på det norske ballspillet. Ungguttene kontret, og ballen fant Mohamed Elyounoussi på høyre side av 16-meteren. Basel-spilleren vendte innover i banen og ble hektet av den sveitsiske forsvarsspilleren, og dommeren var i ferd med å blåse for straffespark - men så at ballen endte opp hos Ghayas Zahid, som satte den sikkert under keeper Mvogo og i nettet.

- Rundspilte Sveits

- Fryktet du et øyeblikk at dommeren skulle blåse?

- Nei, jeg tenkte ikke så mye på det egentlig. Jeg tenkte mest på å avslutte og score mål. Hadde vi fått straffe, ville vi sikkert scoret på den også, så det hadde vært greit, sier målscorer Zahid til Nettavisen.

Han nikker til påstanden om at U21-gutta til tider rundspilte sine sveitsiske motstandere.

- Ja, jeg vil jo egentlig si det. Jeg føler vi har ganske god kontroll. Men vi kunne vært bedre. I første omgang kunne vi vært mer nøyaktig i siste tredjedel og scoret litt flere mål, men jeg føler at vi har full kontroll, sier Vålerenga-spilleren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- I andre omgang faller vi litt, og har litt for mange balltap som gjør at Sveits kan ta noen kontringer på oss. Men de skaper ikke så mye da heller, utenom én målsjanse som de scorer på.

- Irriterende og kjipt

For utligningen kom, altså, etter at Norge hadde hatt full kontroll også etter hvilen.

I det 66. minutt fikk Sveits en corner, deres første i kampen, og de norske gutta klarte ikke å få ballen vekk. En grov feilpasning fra Ulrik Yttergård Jenssen i farlig sone ga i stedet ballen til sveitserne. Innlegget headet Kristoffer Haraldseid i beina på Edimilson Fernandes, og West Ham-spilleren trakk den med seg. Alene med Rossbach plasserte han den sikkert i nettet.

Sveits hadde scoret på sin første sjanse i kampen, og Norge måtte begynne forfra igjen.

- Det er irriterende. Det er kjipt. Men vi kommer tilbake og vinner kampen, så jeg tenker ikke så mye på det akkurat nå, sier Ghayas Zahid om utligningsmålet.

Det gjensto ti minutter av kampen da Anders Trondsen satte fart på venstrekanten. Sarpsborg-spilleren slo hardt inn fra dødlinja, ballen passerte keeper Mvogo, og Mohamed Elyounoussi hadde en meget enkel jobb med å dytte ballen inn i det tomme buret fra én meters hold.

- Mye trening ligger bak målet

- Vi har øvd på det gjennom hele uka, å slå inn bak forsvaret der. Det var mye trening som lå bak valget om å slå inn den pasningen. Også visste jeg at Moi kom til å være der, sier Anders Trondsen til Nettavisen etter kampen.

Sarpsborg 08-spilleren brettet opp ermene etter at Sveits hadde utlignet til 1-1, satte i gang et herlig raid på venstrekanten, og slo altså pasningen som Mohamed «Moi» Elyounoussi bare kunne spasere inn i nettet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Jeg vet at jeg er ganske hurtig, men det er ikke alle som har fått det med seg, tror jeg, sier Trondsen.

- Jeg har alltid visst at jeg har et bra rykk, og jeg fikk vist det frem i dag - én gang i hvert fall. Det var deilig, det.

2-1-ledelsen var helt fortjent basert på både spill og sjanser, og etter målet hadde Sveits mindre å stille opp med. Resultatet holdt seg helt til slutt, og Norge er dermed sikret andreplassen i gruppa før møtet med Kasakhstan på tirsdag.