NORGE - TSJEKKIA 1-1:

ULLEVAAL (Nettavisen): Lars Lagerbäcks andre kamp som Norges landslagssjef startet godt sett med norske øyne, men likevel var det Tsjekkia som kunne juble for å ta ledelsen i førsteomgang.

I andre omgang utlignet Alexander Søderlund fra straffemerket, ettert at Tarik Elyounoussi ble taklet.

Søderlund kunne scoret to ganger, men fikk ikke muligheten da Tarik Elyounoussi i stedet valgte å skyte selv da de to kom løpende alene mot Tsjekkias mål.

BØRS: Slik spilte Norge mot Tsjekkia

- Ikke egoistisk

Lørdagens kamp kunne vært avgjort da Tarik Elyounoussi og Alexander Søderlund kom løpende alene mot det tsjekkiske målet. I stedet for å trille ballen til en godt plassert Søderlund, endte det med at Elyounoussi selv forsøkte seg med et skudd. Skuddet ble reddet, og Søderlund kunne ikke gjøre annet enn å strekke armene ut til siden i frustrasjon over den bortkastede muligheten.

Elyounoussi forklarer den utrolige målsjansen på følgende vis:

- Jeg vet ikke. Jeg hadde koblet at jeg skulle avslutte selv. Jeg ser Søderlund komme, men så rekker jeg ikke å gjøre noe. Det var vanskelig. Det er ikke lett å sette ord på det. Alle skjønner at jeg skal spille ballen til han der og så står det 2-1, sier han i møte med pressen etter kampen.

- Det blir lett å si i etterkant at det var egoistisk, men alle som kjenner meg vet at jeg er en lagspiller. Jeg hadde bare koblet at jeg skulle avslutte selv der og så skjer det som skjer. Hvis jeg hadde vært egoist, så hadde jeg tatt straffesparket fra «Sødern», sier han.

På tross av den manglende pasningen til Søderlund, er Elyounoussi godt fornøyd med kampen.

- Jeg føler vi burde vunnet kampen, spesielt med tanke på slutten av andreomgang. Vi står på, og skaper en del muligheter. Jeg synes det var mye bra. All ære til gutta i dag, sier Elyounoussi.

- De skaper ikke all verden til målsjanser, bortsett fra målet og skuddet i tverrliggeren. Jeg synes vi har god kontroll, og vi er farligere enn dem. Vi burde vunnet til slutt, slår Olympiakosproffen fast.

- Skuffet og sint

Elyounoussis valg om å avslutte selv fortvilte også landslagssjef Lars Lagerbäck, som på pressekonferansen etter kampen forteller at han følte «kombinert skuffelse og sinne» da den gigantiske målsjansen ble sløst bort.

- Normalt gjør man mål når man kommer to alene mot keeper, men det er sånn som skjer. Vi gjør alle feil, sier svensken.

- Jeg har ikke snakket med Tarik, så jeg vet ikke om han så at Alex var ved siden av han.

Han mener lørdagens kamp var et klart steg i riktig retning, etter å ha ledet laget til et svakt 0-2-resultat mot Nord-Irland i debuten som norsk trener.

- Det var klart bedre enn mot Nord-Irland. Det var klar forskjell, sier Lagerbäck.

- Det var en litt blandet første omgang med litt for mange balltap til å være helt fornøyd. Det så veldig bra ut i andre omgang, selv om vi ikke satte prikken over i-en. Spillerne gjorde en bra arbeidsinnsats. Det var noen sjanser som burde blitt mål.

Søderlund: - Vet han aldri kommer til å gjøre det igjen

Elyounoussis spissmakker, Alexander Søderlund, opplevde den dramatiske situasjonen på nært hold. Han er krystallklar på at han skulle fått ballen fra Elyounoussi. Likevel er han rask med å legge situasjonen bak seg.

- Gjort er gjort, vi kan ikke gjøre noe med det. Jeg vet at han aldri kommer til å gjøre det igjen, sier Søderlund etter kampen.

- Han skal selvfølgelig spille ballen til meg der. Men jeg har jo bommet på slike sjanser før, så det kan godt hende at jeg hadde bommet om jeg hadde fått ballen der, sier Søderlund med et glis.

God norsk start

Kampens første målsjanse kom da Tarik Elyounoussi avsluttet et norsk angrep med et skudd fra utenfor sekstenmeteren. Elyounoussi fikk bra fart i skuddet, men ballen snek seg til side for Tsjekkias mål.

I tillegg til Elyounoussis skudd, viste også en helt annen innsats og offervilje sammenlignet med den forrige landskampen, der det ble tap på bortebane mot Nord-Irland.

- Dette er lysår i forskjell fra det vi så i Belfast, oppsummerte Eurosports kommentator, Kenneth Fredheim, om den norske åpningen på kampen.

- Du verden, dette har vært et veldig positivt norsk kvarter, fortsatet Fredheim.

Selv om det norske spillet var flere hakk opp i kvalitet sammenlignet med tapet mot Nord-Irland, forble den første halvtimen av kampen målløs.

Tsjekkiske sjanser

Like etter at klokka rundet 30 spilte minutter, kom Tsjekkia seg til sin første målsjanse, men en god redning av keeper Rune Jarstein hindret gjestene fra å ta ledelsen. Jarstein kastet seg ut i full strekk og fikk akkurat slått ballen til side for målet.

Få minutter etter var Jarstein på nytt redningsmannen da han stoppet et tsjekkisk skudd. På den påfølgende corneren var Jarstein ustø i feltet, men tsjekkernes heading gikk til side for det norske målet.

Tore Reginiussen fikk seg en smell mot hodet tidlig i den første omgangen, og måtte til slutt gi seg, omtrent ti minutter før pause. Rosenborg-forsvareren ble erstattet av Gustav Valsvik.

Gjestene tok ledelsen

Knappe ti minutter før pause, fikk tsjekkerne satt ballen i mål.

Et langt innlegg gikk over nesten samtlige spillere foran det norske målet, men ved den bakerste stolpen kom Theodor Gebre Selassie skliende. Jonas Svensson feilet i forsøket på å markere Selassie, og kunne bare konstatere at gjestene tok ledelsen på Ullevaal.

Norge slo tilbake

Fem minutter inn i den andre omgangen kom Tsjekkia til en ny, stor målsjanse. Etter rotete norsk forsvarspill, endte ballen til slutt hos Tomas Soucek. Tsjekkeren klinket til med en skikkelig kanonkule som traff tverrliggeren bak Jarstein.

I stedet for en tsjekkisk dobling av ledelsen, var det Norge som skulle utligne.

Tarik Elyounoussi ble lagt i bakken inne i Tsjekkias sekstenmeterfelt, og dommer Andre Marriner dømte straffespark til Norge. Straffesparket tok Alexander Søderlund seg av, og spissen banket inn Norges utligning.

- Helt utrolig. Det er ikke lov

Like etter utligningen fikk Norge en eventylig målsjanse. Tarik Elyounoussi og Søderlund kom løpende alene mot det tsjekkiske målet. Søderlund gjorde seg klar for å få ballen fra Elyounoussi, men Olympiakos-spilleren valgte å forsøke et skudd i stedet for å gi ballen til lagkameraten.

Det fikk Eurosports Kenneth Fredheim og Kjetil Rekdal til å reagere.

- Hvordan er det mulig, Kjetil, at han ikke triller den til Søderlund, utbrøt Fredheim.

- Det er helt utrolig. Det er ikke lov, konstaterte Rekdal, som kommerte kampen sammen med Fredheim.

Norsk press

Gjennom den andre omgangen viste det norske laget at de ønsket å knipe seieren, og presset på mot det tsjekkiske målet.

Selv med flere store målsjanser viste det seg vanskelig å overliste Tomas Vaclik i gjestenes mål.

Debutant Bjørn Maars Johnsen kom i en utsøkt scoringsposisjon, men ble korrekt avblåst for å være i offside.

Selv med flere målsjanser, klarte ikke de norske fotballherrene å sette inn scoringen som sikret seieren mot Tsjekkia. Dermed endte oppgjort uavgjort, og Norge tok sitt fjerde poeng så langt i kvalfiseringen.

Tung kvalifisering

Før lørdagens kamp mot Tsjekkia hadde Norge kun tatt tre poeng så langt i VM-kvalifiseringen. De kom i seieren på hjemmebane mot San Marino.

Den tunge starten på kvalifiseringen har gjort at de norske fotballherrene levnes liten sjanse for å nå sluttspillet i Russland i 2018.

Uavgjortresultatet mot Tsjekkia betyr at Norge nå står med fire poeng i VM-kvalifiseringen.