*Nettavisen* Sport.

Uenige med managerlegende om Deila: - Han kan jo ikke trylle!

UENIGE: Alex McLeish rettet store krav mot Ronny Deila. Det får tidligere norske Celtic-spillere til å reagere. Foto: (Montasje NTB scanpix)

Celtic har blitt en «selling club», hevder flere.

GLASGOW (Nettavisen): Ronny Deila er hardt presset som Celtic-manager, og foran torsdagens Europa League-oppgjør mot Molde ligger Glasgow-klubben sist i sin gruppe.

Forrige uke gikk den skotske managerlegenden Alex McLeish ut og uttalte at Ronny Deilas fremtid i klubben er usikker, selv om han vinner alle de tre hjemlige turneringene denne sesongen.

Han var den forrige manageren i skotsk fotball, tilbake i 2002, som klarte mesterstykket å vinne alle tre hjemlige turneringer, også kalt «the treble».

- Selv om du vinner alle hjemlige turneringer, så er det kanskje ikke nok. «The treble» bør soleklart være innen rekkevidde, fordi Celtic er de som bruker overlegent mest penger i ligaen og har den soleklart sterkeste stallen, men av en eller annen grunn har de ikke klart det, sa McLeish ifølge Daily Record.

- For svak stall
Eks-Celtic-proff, Vidar Riseth er fullstendig uenig med den tidligere Rangers-manageren, og han mener klubben må være mye tydeligere enn hva de er i dag.

- Hvis du kikker på Celtic-laget nå, så er det rett og slett ikke bra nok til å prestere ute i Europa. Det er det ikke. Han kan jo ikke trylle, heller, sier en noe oppgitt Riseth til Nettavisen.

Han mener dagens Celtic-mannskap har åpenbare mangler før de er gode nok til å hevde seg mot europeiske lag.

- Hvis du ser på navnene i dag, og jeg mener hvem som er stjerner der nå, store navn, så har du ingen som Henrik Larsson, Ian Wright, Chris Sutton og sånne som var, forklarer han.

Riseth har fortsatt god kontakt med Celtic, en klubb han spilte 56 kamper for over to sesonger mellom 1998 og 2000.

Han er jevnlig over på besøk hos gamleklubben, og da deler han sine tanker med sjefene i klubben og han har ikke samme tankesett på hvordan man skal oppnå suksess.

- Der er jeg helt uenig med dem, og det har jeg sagt også. Du må se på laget, produktet du har oppå der, og ut fra det er det ingen store stjerner, gode spillere, men ingen store navn, og det må du ha for å prestere, slår han fast.

Gir McLeish rett
Også Harald Martin Brattbakk har en fortid i den skotske storklubben. Trønderen kom til klubben i 1997 og ble i tre sesonger, og fikk med seg 44 kamper og tolv scoringer i løpet av tiden i klubben.

Han er delvis enig med Riseth om hvilke resultater som kreves for at Deila sitter trygt i jobben. Han er allikevel mer enig med McLeish enn Riseth.

- Det der er krevende. Det kan hende McLeish har rett i det. Det er litt vanskelig å vite hva styret og ledelsen i klubben tenker, også. Men det der vil være en evigvarende diskusjon i fotball generelt, er det bedre å sparke en trener eller å la ham jobbe videre med det han har startet på? Det svaret finner man aldri, for det endrer seg fra dag til dag og lag til lag, sier Brattbakk til Nettavisen.

Han er imidlertid enig i at det bør kunne forventes at en klubb som Celtic skal vinne alle tre tre hjemlige turneringene.

- Men for å overbevise alle, så må man gjøre det bra og ta steg ute i Europa. Der kan jeg gi McLeish rett, at det er det neste steget på veien for Celtic. Sånn vil det alltid være. For i de hjemlige turneringene vil Celtic alltid være i toppen, og så gjelder det å finne de gode opplevelsene og kampene, de gode stundene til europacupfotballen, forteller Brattbakk, som nå jobber som pilot.

Han tror ikke Deila sitter trygt i jobben dersom de skulle ryke på nok en stjernesmell mot Molde førstkommende torsdag.

Uenige om jobbtryggheten
Forrige oppgjør endte med 3-1-seier til Molde i rosenes by, et resultat som fikk Celtic-supporterne til å rase.

- Hvis Molde sjokkerer Celtic en gang til, sitter Deila like trygt i jobben da?

- Nei, det gjør han ikke. Bare se på Jose Mourinho, kanskje den treneren i jobben som har vært ansett som den beste i verden, han sitter jo utrygt i Chelsea på grunn av svake resultater. Enhver trener er avhengig av resultater på ett eller annet vis, er Brattbakks fasit.

Riseth er ikke enig med sin tidligere lagkompis. På spørsmål om det er akseptabelt for Deilas del med nytt tap mot Molde, svarer han:

- Akseptabelt og akseptabelt. De har jo fått med seg at Molde har gjort det bra i europacupen. Serien og cupen må han vinne, men om han taper mot Molde, så er det ikke vinn eller forsvinn for Ronnys del, sier Riseth.

Han savner samtidig en tydelig profil fra sjefene i Celtic, om hvor veien går videre, og hva som er kravet de har til Deila.

- De ser jo også det laget de har. Ronny sa det veldig bra på pressekonferansen før kampen i helgen, at Celtic har alltid vært en klubb som har hentet store stjerner som Henrik Larsson, Chris Sutton, Mark Viduka, Paul Lambert og mange, mange flere som har vært der og spilt og har vært store stjerner. Hvis du ser på dagens politikk, eller hvordan Celtic tenker nå, så er det en «selling club», som Ronny sier. I fjor solgte de sine tre beste spillere som gikk til Premier League og andre steder, og så blir de ikke erstattet, sier Riseth.

Selling club
Han mener klubben nå har blitt et sted hvor man utvikler spillere, og ikke gjør nok for å beholde de i egen klubb når de har blitt gode nok til å hevde seg på europeisk toppnivå.

- Det er blitt annerledes i Celtic nå enn det var før. Da kjøpte og beholdt de stjerner, nå har de ingen store stjerner i laget som kan snu kampene i deres favør. De har mange gode spillere, men ingen store stjerner, slik vi ser på stjernespillere. Nå er de en selling club. Han fostrer de opp, bygger dem opp og så blir de solgt, og så må de starte på nytt igjen. Ut ifra det, så er det sånn klubben og styret har bestemt at de skal gjøre det. Så lenge Ronny gjør jobben sin på det, så kan de ikke forvente mer enn det han leverer nå, sier Riseth, som understreker at han tror Deila er trygg i jobben.

Signalene den tidligere forsvarsspilleren har fått fra sjefene i klubben, er at de har full tiltro til nordmannen som manager, og at han ikke er presset.

Men han savner allikevel tydligere uttalelser fra styret i klubben.

- Jeg føler klubben må være tydeligere utad, ikke i forhold til Ronny, men i forhold til hvor de vil de neste årene, hvor vil de hen? Hvor vil de gjennom satsing, ved å få store profiler til klubben eller ved å bygge opp yngres avdeling og opp. Det er «fair enough» det. Men de må gå ut og si det. Nå sier de ingenting, og når de ikke sier noe, så vet man ikke hvor de vil, sier Riseth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.