Ungdommen er Godsets håp

Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

For to år siden kunne de stilt med rullatorer på banen. Nå må en vanlig Godset-spiller vise legitimasjon på polet.

07.03.09 13:58

LA MANGA/OSLO (Nettavisen): Det går en frisk vind over Drammens-elva – en vind av ungdommelig pågangsmot. For to år siden var hovedtyngden av laget rundt de 30 og full av erfaring, nå er halve stallen så vidt ferdig med konfirmasjonsundervisningen.

- Vi har ti spillere i A-lagstroppen som er fra seksten til tyve år, forteller trener Ronny Deila.

Med sine 33 år er Deila selv bare som unggutt å regne, uten at det plager den gamle stopperen nevneverdig. I sin andre sesong som sjef for Drammens fotballgutter lover han likevel visse endringer foran kommende sesong.

- Det har vært en voldsom foryngelse av laget, og borte fra fjorårets lag er André Bergdølmo, Espen Johnsen, David Nielsen, Inge André Olsen og Kristian Sørli.

- En slik gjeng var veldig selvdrevet, mens jeg regner med å være mer autoritær med så mange ungdommer nå i år.

Festbremser
Ikke det at det er så store behovene for det. Ifølge Godset-treneren er de yngste spillerne i laget der man også finner den største sulten i laget – men definitivt ikke tørsten.

- Jeg har aldri sett en så seriøs gruppe som den ungdomsgjengen vi har her. Selv om de får lov til å ta seg en fest, så er det bare så vidt de nipper til et glass. Det er en gjeng som er særdeles opptatt av å bli bedre, og heldigvis har vi en klubb som har tilrettelagt veldig for at det skal være mulig å utvikle seg.

- At de folkene her skal finne på noe tull er jeg overhodet ikke bekymret for.

En slik innstilling kan være gull verdt for Strømsgodset, som har et av de knappeste budsjettene og en av de minste stallene i hele Tippeligaen. For at kontrakten skal sikres MÅ de rutinerte spillerne – Winsnes, Aas, Andersen, Storflor og George – levere varene, samtidig som flere av de unge må ta skrittet videre.

Spår Nordkvelle-gjennombrudd
Og mens mange prater varmt om Mohammed Keita – Aftenposten kåret ham nylig til en av de 20 mest spennende spillere i årets Tippeliga – er Deila mer opptatt av hva en spiller som Fredrik Nordkvelle kan gjøre, nå i en mer sentral midtbanerolle enn i fjor.

- En spiller jeg har store forventninger til, sier Deila om den hardtarbeidende midtbanespilleren.

- Men også en spiller som Steffen Nystrøm, han venter jeg mye av. Han har bra fart og også han er kommet i den alderen hvor han kan prestere godt på høyt nivå.

Har fart, mangler tanksenter
Nettopp farten kan være nøkkelen til forlenget Tippeliga-kontrakt for Strømsgodset. Med nevnte Nystrøm og Øyvind Storflor, som endelig får slippe unna forventningspresset i Rosenborg, kan Strømsgodset minne litt om overraskelseslaget Bodø/Glimt i fjor.

Bare én ting mangler - en rutinert kriger på topp som kan stange inn ballene fra flankene.

- Mange snakker mye om hva Mohammed Keita og Marcus Pedersen kan gjøre for oss, ja, for så vidt også Marius Boldt, men de skal få slippe et slikt press. De vil få sine sjanser, men ikke alle samtidig.

- På topp skal vi ha en rutinert spiller som er god på hodet, sier Ronny Deila, som på ingen måte er klar for å sprenge banken for å få inn en ny spiss.

- Økonomisk doping
Med rundt en million i inngående på salget av Thomas Sørum som det eneste aktiva er det begrenset hva man kan få inn av toppspisser – i alle fall på permanent basis – og dermed har Strømsgodset en stor utfordring foran seg de siste dagene i overgangsvinduet. Én ting er imidlertid klokkeklart, Drammens-laget vil ALDRI sprenge budsjettrammene for å få en toppspiss på plass.

- Godset er en foregangsklubb, og vi er vel en av svært få som klarer å holde oss til budsjettet.

- Jeg forstår ikke mange klubbers økonomiske disponeringer. De kjøper inn og går i underskudd i år etter år. Det er nesten som økonomisk doping, og vi er vel nesten de eneste som har tatt grep. Vi har ikke kjøpt en eneste spiller, og holder oss til budsjettet vårt på rundt 50 millioner kroner. Det er rart at Fotballforbundet ikke har gjort noe, sier en sterkt kritisk Godset-trener.

Talentene tjener på finanskrisa
Muligens vil finanskrisen tvinge fram en kursendring hos mange av konkurrentene.

- Jeg tror det. Kanskje blir det slutt på tiden hvor mang kjøper inn en middels utlending, og i stedet satser på unge, norske spillere.

- Brede Hangeland sa til meg at det er nok av spillere i Norge som er gode nok for Premier League, men da må de også få sjansen.

Målet – å berge plassen
Det vil de få i Strømsgodset i år, så gjenstår det å se om det er nok til å berge plassen.

- Jeg tror nedrykkskampen vil stå mellom Aalesund, Sandefjord, Start og oss, innrømmer Deila, som likevel ikke er så bekymret.

- Altfor mange trenere i Norge er opptatt av egen CV. Jeg er i alle fall sikker på én ting – den personen som tar over etter meg her vil få et utrolig spennende lag å bygge videre på.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.