RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA forbyr headinger i barnefotball

I USA BLIR headinger nå forbudt for barn fra ti års alder og ned, mens forbudet gjelder på trening og ikke i kamp for barn fra 11 til 13 år. (For ordens skyld: Dette illustrasjonsbildet er fra London i England).
I USA BLIR headinger nå forbudt for barn fra ti års alder og ned, mens forbudet gjelder på trening og ikke i kamp for barn fra 11 til 13 år. (For ordens skyld: Dette illustrasjonsbildet er fra London i England). Foto: Steve Paston (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Ønsker å redusere antall hjernerystelser.

NEW YORK (Nettavisen): En gruppe foreldre og spillere tok i august 2014 ut et søksmål mot FIFA, fotballforbundet i USA og den amerikanske ungdomsfotballorganisasjonen.


Ifølge saksøkerne var det nærmere 50.000 hjernerystelser blant high school-spillere i 2010, hvilket er mer enn i baseball, basketball, softball og bryting hadde til sammen.

Søksmålet gikk til angrep på fotballreglene, som gjelder internasjonalt, og var ikke et forsøk på å få økonomisk skadeerstatning, men på å tvinge igjennom regelendringer.

Saken mot FIFA ble avvist, men resten av søksmålet fikk rettens godkjennelse til å gå videre. Nå blir det uansett ikke nødvendig.

Det amerikanske fotballforbundet har bestemt seg for å forby headinger for barn som er ti år eller yngre, og kun tillate headinger for barn mellom 11 og 13 år.

- Dette vil fastsette retningslinjer som reduserer faren for hodeskader, sier George Chiampas, som er medisinsk ansvarlig i det amerikanske fotballforbundet, til New York Times.

Forbundet kommer også til å endre på reglene for spillerbytter som en del av tiltakspakken.

Dagens regelverk tillater tre spillerbytter på seniornivå, men åpner ikke for midlertidige spillerbytter. Et midlertidig spillerbytte kan gi lagene tid til å foreta grundigere undersøkelser av spillere med hodeskader før man eventuelt tillater at spilleren fortsetter kampen.

Det internasjonale fotballforbundet har vist liten interesse for å gjøre noe med dette, men det amerikanske forbundet kommer likevel trolig til å innføre dette nasjonalt og foreslå å innføre dette internasjonalt.

I norsk barnefotball har man så langt ansett foreldre som et større problem enn headinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere