*Nettavisen* Sport.

Utestengt fra Champions League

Foto: AFP/Scanpix

Som en følge av kampfiksing.

24.08.11 21:49

Den tyrkiske klubben Fenerbahce kommer ikke til å få delta i Champions League denne høsten, melder Eurosport.

Dette har det tyrkiske fotballforbundet bestemt og nyheten ble offentliggjort onsdag under en pressekonferanse.

Senere onsdag kveld ble det klart at forrige sesongs serietoer, Trabzonspor, overtar plassen til Fenerbahce i turneringen.

Klubben ble slått ut av kvalifiseringen tidligere i sommer og skulle derfor opprinnelig ha vært i aksjon i Europe League-kvaliken torsdag.

Oppfordret av UEFA
Bakgrunnen for utestengelsen er de pågående undersøkelsene vedrørende kampfiksing i den tyrkiske ligaen.

Det skal være det europeiske fotballforbundet som har oppfordret det tyrkiske forbundet til å utestenge toppklubben fra turneringen, eller overtale klubben til å trekke seg frivillig.

UEFA skal angivelig ha truet det tyrkiske forbundet med sanksjoner, om det ikke tok affære mot Fenerbahce. Klubben skal imidlertid ha nektet å gi fra seg plassen.

- På bakgrunn av dette holdt vi et ekstraordinært møte den 24. august der vi diskuterte denne saken, heter det i et brev til Fenerbahce fra forbundet ifølge Daily Mail.

- Der diskuterte vi hva vi skulle gjøre og det ble bestemt at vi skal utestenge Fenerbahce fra deltagelse i Champions League, heter det videre.

Over 30 arrestert
Fenerbaches president Aziz Yildirim og over 30 andre har så langt blitt fengslet som en følge av korrupsjonsskandalen.

I tillegg til klubbpresidenten ble også spillerne Emmanuel Emenike og Sezer Öztürk fra Fenerbahce arrestert. De to spillerne ble hentet til klubben i sommer.

Det ble meldt at Fenerbahce hadde vært involvert i to av kampene som var under etterforskning. Begge disse kampene ble vunnet mot henholdsvis Eskisehirspor og Genclerbirligi.

Da nyheten om skandalen sprakk opplyste klubben følgende på sine nettsider: «Friheten ti slutt vil seire og at klubben vil bli frikjent for anklagene».

Nå ser det imidlertid ut til at Fenerbahce må betale en meget stiv pris, som en følge av skandalen. Deltagelse i Champions League er som kjent verdt et flertall millioner kroner.

19 kamper fikset
Det er snakk om at hele 19 kamper skal være fikset og skandalen slo ned som en bombe i Tyrkia tidligere i sommer og ble omtalt som landets mest omfattende noensinne.

Starten i den tyrkiske toppdivisjonen har allerede blitt utsatt fram til den 9. september, slik at fotballforbundet kunne undersøke saken i sin helhet.

Fenerbahce vant den tyrkiske ligaen sist sesong, men får altså ikke delta i den gjeveste europacupen.

Trekningen til gruppespillet i Champions League ville bli foretatt torsdag kveld. Det europeiske fotballforbundet har enn så lenge ikke kommentert saken.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.