RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vinner NA-prisen som årets spiller:

«Utradisjonelle» Hestad er årets spiller: - Får fortsatt ikke ut alt

ÅRETS SPILLER: Eirik Hestad er kåret til årets spiller i Eliteserien av Nettavisens sportsredaksjon.
ÅRETS SPILLER: Eirik Hestad er kåret til årets spiller i Eliteserien av Nettavisens sportsredaksjon. Foto: Fredrik Varfjell (Bildbyrån)
Sist oppdatert:
Røde briller, lysterapi og høyere makter. Eirik Hestad har gått opp en utradisjonell sti til suksess, og er årets spiller i Eliteserien.

MOLDE (Nettavisen): - Sesongen har vært slik jeg har forventet. Jeg føler fortsatt at jeg ikke klarer å få ut alt jeg kan som spiller, og jeg synes mange kamper i Eliteserien ikke passer meg så bra.

Ordene tilhører Eirik Hestad, som nettopp er blitt tildelt det synlige beviset på at han av Nettavisen er kåret til årets spiller i Eliteserien.

- Jeg må innrømme at det er litt surrealistisk å få sånne priser. Det har egentlig vært først de siste årene at navnet mitt har vært nevnt i sånne sammenhenger, og før det var det jo en del trøblete år. Det er veldig stort å bli nevnt i en sånn sammenheng, så det viser at man har gjort hvert fall noe riktig, sier prisvinneren.

Midtbanespilleren har fått sitt definitive gjennombrudd denne sesongen. 23-åringen endte på åtte mål og seks målgivende, og hans storspill for sølvvinner Molde har blitt lagt merke til av flere enn Nettavisens sportsredaksjon.

- Jeg har hatt nesten tre sesonger sammenhengende uten store skadeavbrekk, sier han som forklaring på noe av grunnen til hvorfor han har slått igjennom akkurat denne sesongen.

For midtbanemannen er ikke som alle andre. Det blir klart når vi møter ham i lokalene på Aker Stadion i Molde.

Hestad går sine egne veier, både hva gjelder livsstil og egen utvikling på fotballbanen. Mer om det siste litt senere, for ungguttens tiltak utenfor banen har fått flere i garderoben til å heve øyenbrynene.

- Jo eldre jeg har blitt, jo mer har jeg skjønt at det er en million ting man kan gjøre bedre for å ta vare på sin egen kropp. Selv beinbrudd trenger ikke være tilfeldig, innleder han.

Det skinner gjennom at Hestad ønsker å bevare noen av sine «hemmeligheter» på hjemmebane. Han omtaler sine livsstilvalg som en verktøykasse med ulike redskaper som fyller seg opp for hver dag som går, men vi får ham til å avsløre noen av sine mildt sagt utradisjonelle valg i søken etter et optimalt toppidrettsliv. 

- Det handler for eksempel om å gå rundt med røde briller om morgenen og kvelden for å unngå blått lys på øyet, forteller han.

Det blå lyset han snakker om, kommer blant annet fra mobiltelefon og TV. Hestad forklarer at søvnhormonet melatonin ikke slippes ut i kroppen som det skal når man ser på en mobilskjerm på kvelden. De røde brillene stenger «det blå lyset» ute.

- Søvnkvaliteten kan gå ned selv om du kanskje ikke kjenner det selv. Det er sånne små ting som kan være givende, sier han.

VINNERE: Erling Braut Håland og Eirik Hestad er vinnere av årets unge spiller og årets spiller i Nettavisen.

«Red-light district» i Molde

Samtaleemnet får Erling Braut Håland, som noe motvillig innser at lagkompisen har avslørt deres «hemmelighet», til å flire. 18-åringen, som fra neste sesong spiller i RB Salzburg, sitter kun en kortpasning unna etter å ha mottatt prisen som årets unge spiller.

Les også: Erling Braut Håland: - Har sagt til meg selv at jeg vil bli verdens beste spiller

Uten å gi de røde brillene all æren, er det kanskje ikke tilfeldig at nettopp de to har vunnet NA-prisene etter å ha holdt seg skadefrie store deler av sesongen.

Det er Hestad, Håland og Fredrik Aursnes som er forkjempere for de røde brillene i Molde-garderoben. Hestads store ønske er at samtlige lagkamerater etter hvert skal sitte med hvert sitt par røde briller i garderoben, men det er ikke uten grunn til at midtbanespilleren har forsøkt å stake ut sin egen vei.

Han har slitt enormt med skader i løpet av karrièren. Flere beinbrudd og andre smeller har gjort at han sjelden har kommet seg gjennom en sesong uten lange avbrekk, men etter å ha startet med lysterapi har han merket endring.

Det har resultert i færre skader og storspill i Eliteserien, og nå pris som årets spiller. Men det er ikke kun de røde brillene Hestad sysselsetter seg med på fritiden.

- Vi kunne sittet og pratet i timevis om ting vi gjør. Vi holder en del på med lysterapi og rødt lys borti leiligheten min i sentrum. Det skal jo være topp for kroppen, men utenfra blir det jo seende ut som det er Red-light district midt i Storgata i Molde, så det har blitt en snakkis, sier Hestad mens Håland kommer gående forbi etter å ha gjennomført sitt intervju.

- Selg inn brillene, da!

TILTAK: Eirik Hestad overlater lite til tilfeldighetene i søken etter en optimal livsstil for å holde seg skadefri.

Vi fikk Hestad til å forevige hvordan det faktisk ser ut når han skal restituere og forberede seg optimalt. Som bildet over viser, handler det ikke kun om briller mot lys.

- Det er en kompis som bor hos meg som er veldig inn i det å ta vare på kroppen. Han skal ha mye av æren for at vi har klart å holde oss skadefrie så lenge, forteller han og forklarer hva som står på bordet foran ham i tillegg til de nevnte røde brillene og lyskasteren som gir hele rommet et preg som ifølge ham selv kan gi assosiasjoner til et visst strøk i Amsterdam.

- Her har vi koppesett, fryseleire, nevroterapiapparat og høyere makter, forklarer han. 

Ulykken

Det er imidlertid ikke gitt at Hestad er der han er nå. Av alle skader, er det ingenting som kan måle seg med det som skjedde en desemberkveld i 2014. Da var han involvert i en alvorlig bilulykke etter å ha mistet kontrollen på bilen.

Både han, søsteren Ingrid og den møtende bilen kom fra det uten alvorlige skader, men ulykken kunne i verste fall fått et annet utfall.

Samtalen med Hestad preges innledningsvis av en fleipete tone med mye galgenhumor. Midtbanespilleren får imidlertid en helt annen mine når vi ber han gå igjennom ulykken og hvordan han håndterte månedene i etterkant.

- Jeg tenker med jevne mellomrom at man nødvendigvis ikke kunne spilt fotball i det hele tatt. Jeg var så langt nede i kjelleren som jeg noen gang har vært. Det var tungt og jævlig, men det gikk en liten faen i meg, og heldigvis gikk alt greit.

Bilulykken var av det alvorlige slaget. Hestad pådro seg blant annet kutt i ansiktet, brukket nese, to brudd i foten og brudd i nakken. Én uke på sykehuset samt nakkekrage i åtte uker ble fasit, før den lange opptreningsperioden startet.

Hestad reiste seg på imponerende vis inn mot 2015-sesongen, en sesong han omtaler som «den første virkelige oppturen i karrièren».

Etterfulgt av en svak 2016-sesong, begynte imidlertid pilene for alvor å peke oppover for Molde-gutten som virkelig har gitt sine trenere en og annen utfordring i løpet av karrièren.

For som med valgene utenfor banen, er Hestad også veldig klar på sine egne ideer på gressteppet og treningsfeltet.

- Sjokkerende

Vi måtte slå på tråden til én av dem som kjenner Molde-spilleren best. Hans far Kjell Arne Hestad har vært en viktig støttespiller opp igjennom årene.

- Det har vært spennende, og ikke minst utfordrende, å følge Eirik. Han er en stabeis, forteller faren og utdyper.

- Han er veldig reflektert til både øvelser og trening, og har på mange felt valgt å gå sine egne veier etter det han tror på. Det har vært kjekt å være trener og far, men også rimelig utfordrende.

Les også: Her er årets lag i Eliteserien 2018

Hovedpersonen selv smiler godt når han blir forelagt uttalelsene til sin far.

- Jeg har alltid hatt egne ideer om hvordan ting skal foregå.

Det kan også Kjell Arild Råket skriver under på. Han var ungdomstreneren til Hestad tidligere i karrièren, og også trener for Aker-akademiet da Hestad skulle ta steget fra barndomsklubben Ekko til Molde.

- Han var litt ut og inn av Aker-akademiet. Det var etter en kamp mot Vestnes at trenerne virkelig fikk øynene opp for ham. Da var han litt som han er i Eliteserien nå; slepen og god til å ta seg forbi motstandere.

SLEPEN: Eirik Hestad har tidvis herjet i Eliteserien denne sesongen med sin teknikk og evne til å ta seg forbi motspillere.

Mens Råket mener Hestad lå litt i skorpen med tanke på å komme med på Molde-akademiet, har sistnevnte en helt annen oppfatning av hvordan ting var.

- For meg er jo det helt sjokkerende. Jeg mener fortsatt at jeg var best med en gang. Jeg vet at mange er uenige i det, men den får de ikke av meg, sier han med et glimt i øyet før han går igjennom den avgjørende kampen mot Vestnes som på mange måter sikret ham akademikontrakt.

- Jeg kjørte karusell med høyrebacken, og var sikkert en av de beste den kampen. Derfra og ut var det vel egentlig klart at den akademiplassen var for meg.

Den herlige selvsikkerheten, kombinert med å være svært selvkritisk til egen innsats, har bidratt til at Hestad er der han er nå. Molde knep sølvet foran Brann i Eliteserien denne sesongen, men lagets sju tap i serien har vært tunge å svelge for Hestad.

Han innehar nemlig en vinnervilje utenom det vanlige, og både Råket og Kjell Arne Hestad har historier fra da han låste seg inne i bilen alene i nærmest en time etter å ha tapt en kamp.

Det mest ekstreme eksempelet kom i en julecup like etter at 13 år gamle Hestad hadde gått til Molde.

- Vi møtte Ekko (Hestads tidligere klubb) og ledet 7-0. Så bommet Eirik på et straffespark, og da gikk han rett i bilen, forklarer Råket.

Den situasjonen husker også Hestad svært godt, og får fram smilet igjen hos 23-åringen.

- Vi fikk straffe, og lagkameratene ga meg ballen. Jeg er generelt ikke særlig god på straffer, og var kjempenervøs. Jeg tok straffen mot keeperen jeg hadde skutt 1000 skudd mot på Ekko-banen, men han gikk riktig vei og reddet. Da betød ikke 7-0-seier så mye lenger.

- Fikk du høre det av keeperen i etterkant?

- Ja, det ble jo profilbilde på Facebook de neste fem årene, så det svei.

Disputtene med Solskjær

Kjell Arne Hestad trekker igjen fram sønnens vilje til å gå egne veier. Det har som nevnt gjort at ulike trenere har fått en utfordring med å håndtere hans klare meninger om hvordan fotball skal spilles.

- Han er ikke verdens enkleste spiller å påvirke. Han er lojal, men har sine egne meninger og er så genuint interessert at han selv oppfatter seg selv som meningsberettiget. Jeg ser fremdeles at han kan være utfordrende for en trener selv på A-laget.

Fakta: Nettavisen-prisen som årets spiller i Eliteserien:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Tidligere vinnere:
2014: Vidar Örn Kjartansson
2015: Ole Selnæs
2016: Jonas Svensson
2017: André Hansen
2018: Eirik Hestad

Og det er ikke hvem som helst som er trener for Hestad på Moldes A-lag. Ole Gunnar Solskjær har en spillerkarrière som gjør at de fleste bare ville fulgt ordre og instruksjoner uten å argumentere, men Hestad erkjenner at han har tatt diskusjoner selv med den tidligere Manchester United-stjernen.

DUO: Hestad forteller at han og trener Ole Gunnar Solskjær har hatt sine diskusjoner.

- Det tror jeg definitivt han har fått merke. Så kommer det til et punkt der man må holde seg litt i skinnet. Det var enklere å krangle med trenere før.

- Har du kranglet mye med trenere tidligere?

- Ikke nødvendigvis kranglet, men jeg har startet diskusjoner på ting jeg mente var feil. Mange av de diskusjonene har jeg ikke lenger, men det er selvfølgelig viktig å tenke selv, utfordre seg selv og spørre seg selv hva som er riktig og galt.

- Hvordan reagerte Solskjær da han fant ut at du kunne finne på å utfordre ham litt tilbake?

- Vi har nå hatt våre diskusjoner og smådisputter vi også. Ingen av oss er særlig enkle å diskutere med, men i etterkant er det ting man bare setter pris på.

Hestad forteller at han har lagt av seg den verste staheten og stoltheten de siste årene, men at han fortsatt har klare ideer om hvordan ting bør gjennomføres.

Det underbygges også av Solskjær selv når Nettavisen prater med ham.

- Han har lyst til å bli bli bedre, men han har også blitt mye mer voksen. Nå er det veldig sjelden det er et «ja, men...». Det har kanskje med at han har slått gjennom. Nå tar han til seg rådene fremfor hele tiden å kverulere i mot, sier Molde-treneren.

Han har med glede sett sin elev slå ut i nærmest full blomst denne sesongen.

- Jeg synes Eirik har kommet i bedre fysisk form de siste to sesongene. Han løper mye og har flere spurter og tempoforandringer. Er det én ting Eirik gjør, så er det å styre tempoet. Han kan roe tempoet ned i kamper, og så har han i år og i fjor også fått opp tempo.

Landslagsdiskusjonen 

I takt med Hestads storspill denne sesongen, har han også blitt løftet fram som en spiller mange mener burde vært med i Lars Lagerbäcks landslagstropp.

Selv mener hovedpersonen at han har nivået som kreves for å spille med flagget på brystet, men han stresser ikke med å bli tatt ut.

- De som er der er gode spillere som for det meste spiller i større klubber og har flere meritter. I tillegg bygger de en stamme der som de jobber med. Landslaget er ikke noe jeg stresser med, jeg må bare bli så god at det ikke er mulig å utelate meg til slutt

Neste sesong skal etter all sannsynlighet Hestad fortsette å diktere tempoet i Moldes kamper. Og fortsetter han som denne sesongen, kan det fort bare være et tidsspørsmål før Lars Lagerbäck henter ham inn på landslaget og andre storklubber for alvor melder sin interesse.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere