RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Det har vært mye jubel for Norges landslag i det siste, men det ligger an til tøff motstand om laget må ut i treeromspill i november.
Det har vært mye jubel for Norges landslag i det siste, men det ligger an til tøff motstand om laget må ut i treeromspill i november. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Utsikt til tøff trekning for Norge

Om Norge blir nummer tre i EM-kvalifiseringen, blir laget mest sannsynlig useedet i trekningen av omspillet. Det åpner for vanskelige motstandere.

Ukraina, Bosnia-Hercegovina, Sverige og Danmark er i øyeblikket mest sannsynlige motstandere for Norge i treeromspillet. Dersom Nederland greier å passere Tyrkia, vil nederlenderne bli toppseedet i trekningen på bekostning av Danmark.

Det er fortsatt en del usikkerhet knyttet både til hvilke lag som blir nummer tre i sine grupper og hvilken koeffisient de tar med seg inn i trekningen, men Norge vil uansett uavgjort eller tap mot Italia ha for lav score til å gjøre seg realistisk håp om å bli seedet.

Skulle det bli norsk seier tirsdag, blir ikke spørsmålet om seeding i treeromspillet aktuelt, for da er Norge gruppevinner. Da vil derimot sjansen stige for at Norge slipper å seedes på nederste nivå i trekningen av sluttspillet.

Mye å be om

For at Norge skal kunne klatre inn blant de fire best seedede lagene i trekningen, må alt gå Norges vei i tre andre grupper: Først og fremst må Slovakia avgi poeng mot Luxembourg i gruppe C og Ukraina ta mange nok poeng mot Spania til å gå forbi. Det er lite sannsynlig.

Dessuten må Bosnia avgi poeng borte mot Kypros i gruppe B slik at tredjeplassen går til Kypros eller Israel, og Tyrkia må holde unna for Nederland i gruppe A, men likevel ikke vinne sin hjemmekamp mot gruppevinner Island.

Det ville vært litt av en jackpot for Norge om alt det skulle gå opp.

Ungarn, som har hårfint høyere koeffisient enn Danmark, ligger an til å bli beste treer og gå direkte til EM slik at ungarerne ikke deltar i omspillet. Ukraina vil med seier over Spania (samtidig som Slovakia slår Luxembourg) bli beste treer. Da blir Ungarn i stedet seedet i trekningen av omspillet.

Danmark utsatt

Dersom Norge tar seg direkte til EM tirsdag, og Kroatia blir nummer tre i gruppe H, blir kroatene seedet i trekningen. Danmark ligger utsatt til som lavest rangerte lag med utsikt til å bli seedet, og danskene har grunn til å heie på Tyrkia (mot Island) og Italia (mot Norge) tirsdag.

Koeffisientene som danner grunnlag for seeding i trekningen av treeromspill, og senere sluttspillet, baserer seg på oppnådde resultater i de tre siste EM og VM (kvalifisering og sluttspill). Norge må betale for svake resultater i forrige EM- og VM-kvalifisering.

UEFA har ennå ikke publisert en oppdatert koeffisientliste, og utsiktene for Norge er basert på opplysninger fra nettstedet footballseeding.com.

Treeromspillet trekkes 18. oktober. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere