*Nettavisen* Sport.

Vålerenga har 50 millioner drømmer

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Men de er svært fjerne etter torsdagens 0-2-tap.

VÅLERENGA - PAOK 0-2:

ULLEVÅL (Nettavisen): Tårene presset på da Fabian Stang holdt sin appell før avspark, hvor han snakket om den flotte jobben Vålerenga har gjort og fortsatt gjør for å motarbeide rasisme, og for å oppfordre folk til å fortsette å vise kjærlighet til hverandre i disse tunge tidene.

De tårene som ble presset tilbake av Stangs korte, men flotte appell, tvang seg fram da PAOK-spillerne før avspark løp bort til Vålerenga-fansens sving og la ned hver sin røde rose.

Det er umulig ikke å være preget av den siste ukens hendelser i Oslo.

Ikke preget
Likevel klarte Vålerenga å legge dette bak seg torsdag kveld, da det endelig ble tid for kamp igjen.

- Jeg synes ikke spillerne virket preget av dette, sier Martin Andresen til Nettavisen.

Uansett – det var bortelaget som spilte best på Ullevaal-matten torsdag, selv om Vålerenga stort sett hadde ballen.

Hjemmelaget fikk ikke all verdens hjelp fra tribunen – bare 3096 tilskuere møtte opp for å se møtet med PAOK fra Hellas i tredje runde av kvalifiseringen til Europa League.

Bortelaget spilte seg til en 2-0-seier. Grekerne fikk kanskje i overkant godt betalt, men Vålerenga skapte få målsjanser og har ingen grunn til å være tilfreds med egen innsats.

Les også:Nå blir det tøft, VIF

Kostbart
Vålerenga-direktør Pål Breen nekter å gi opp håpet om avansement til fjerde og siste kvalikrunde, men innser at de enorme inntektene fra et eventuelt gruppespill nå er langt unna.

Vålerenga har allerede fått 1,4 millioner kroner for å spille i andre og tredje kvalikrunde, og vil få 700.000 til med sammenlagtseier mot PAOK. Skulle Vålerenga i tillegg vinne fjerde kvalikrunde, venter snaut åtte millioner kroner som belønning for en plass i gruppespillet.

- Men det er publikumsinntektene fra gruppespillet som er det store. Rosenborg dro jo inn 56 millioner kroner der, forteller Breen til Nettavisen.

- De vant ikke mye i det gruppespillet i fjor, men de hadde jo gode motstandere, legger han til.

- Hvor mye kan Vålerenga tjene på et gruppespill?

- Det er bare å se på Rosenborg, det. Det kan bli opp mot 50 millioner kroner, anslår Breen.

Alt tyder på at dette nå er drømmer Vålerenga er i ferd med å våkne opp fra.

Mangler kynisme
Mye kunne vært annerledes dersom Stefan Strandberg hadde felt PAOKs ballfører på midtbanen like før 1-0-scoringen, slik PAOKs Pablo Garcia gjorde da Dawda Leigh fosset fram for Vålerenga i en annen situasjon.

- Jeg har gult kort fra før og hvis jeg hadde tatt ham, måtte jeg uansett ha stått over neste kamp. Vi hadde muligheten til å klippe ham ned både før og etter, men det er vanskelig å vite, sier Stefan Strandberg til Nettavisen.

Martin Andresen er klinkende klar på at Strandberg burde ha tatt et gult kort der.

- Dawda hadde en lik situasjon. Han var på vei igjennom deres backfirer. De smalt han ned. Det er denne kynismen vi mangler. Rutinen. Vi er for snille, sier Andresen.

Han støtter ikke Strandbergs argument om at en felling ville gitt karantene i neste kamp.

- Sånn kan man ikke tenke, fastslår Vålerengas trener.

Men han legger også til:

- Vi har slått dem før der nede, så det er mulig. Men dette er et vanskelig utgangspunkt, selvfølgelig.

Gikk solo
Vålerenga hadde som nevnt ballen mest, men PAOK skapte det lille som var av store målsjanser.

Ti minutter etter pause kom Vålerenga til sin første halvsjanse. Den endte med at Andreas Nordvik fikk sjansen til å fyre av på hel volley mot et straffefelt fullt av PAOK-spillere – som det var bortimot umulig å tre ballen igjennom. Det klarte han da heller ikke.

PAOK tok ledelsen akkurat idet kampuret passerte 71 minutter. Stefan Strandberg forsøkte å takle høyt oppe på banen, men kom for sent inn og ble dermed passert av Freitas André Vieira, «Vieirinha», som med ett var i en svært gunstig posisjon.

Den tidligere Porto-spilleren hadde med seg to medspillere mot Vålerengas uetablerte og tallmessig svake forsvar, men brukte ingen av dem. Han førte ballen fra midtbanestreken og helt fram til Vålerengas 16-meter, da Stefanos Athanasiadis sto alene for åpent mål.

Vieirinha valgte å avslutte selv. Og lyktes. Lars Hirschfeld var sjanseløs på midtbanespillerens lave og velplasserte skudd.

Like før slutt økte Pablo Garcia til 2-0 med et utsøkt frispark i krysset fra 20 meters hold.

Trøsten får være at Vålerenga vant borte da PAOK var motstander i samme kvalifisering for to år siden (1-0). Den gang gikk PAOK videre på bortemålsregelen etter 2-1-seier i Oslo.

Returkampen spilles 4. august.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.