TROMSØ - VÅLERENGA 0-3:
Ronny Deila rykket inn i Kjetil Rekdals hovedtrenerrolle i Vålerenga før skjebnekampen borte mot Tromsø.

Trekket viste seg å være meget vellykket for osloklubben som nå er svært nær ved å redde plassen i landets øverste divisjon.

Scoringer av Henrik Kjelsrud Johansen, Jonatan Tollås Nation og Ghayas Zahid i andre omgang ga VIF overtak som ble umulig å hente inn for Bård Floviks Tromsø.

Tre særdeles viktige poeng ble med bortelaget tilbake til Oslo, mens TIL er i enda større fare for nedrykk med to serierunder igjen.

- I sånne kamper som dette er det første målet alltid viktig. Vi fikk et kampbilde vi ikke har hatt på en stund og det ga oss luft under vingene. I 75 minutter var dette meget høy klasse. Jeg føler meg ikke trygg, for vi må ha ett eller to poeng i de siste kampene for å være helt sikre på å redde plassen, sa avtroppendeVålerenga-trener Kjetil Rekdal til TV 2 etter kampslutt.

Forlot stadion

Den første halvdelen av oppgjøret ble preget av nervøsitet og var nærmest blottet for målsjanser. 0-0 var beholdingen halvveis.

Men i 66. spilleminuttet hadde Vålerenga scoret hele tre ganger.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Publikum ble lokket med gratis inngang på Alfheim, men allerede midtveis i andre omgang var store deler av de frammøtte på vei hjem. Tromsø fulgte på ingen måte opp med den insatsen og prestasjonen de hadde forespeilet hjemmesupporterne før bunnoppgjøret.

- Det er tilskuerflukt på Alfheim nå. Folk har sett seg lei, kommenterte TV 2s Endre Olav Osnes mens hundrevis av tilskuere forlot stadion.

Den første store sjansen i kampen tilfalt gjestene og Jonatan Tollås Nation. Midtstopperen fikk ikke klem på avslutningen, selv om han plutselig ble stående helt aleine få meter fra Tromsø-målet på en dødball.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ellers ble den første omgangen på Alfheim preget av alvoret som henger over begge de to klubbene. Presisjonen manglet både for Tromsø og Vålerenga.

For hjemmelaget kom Thomas Lehne Olsen kom seg i god skuddposisjon drøyt fem minutter før sidebyttet, men avslutningen gikk flere meter utenfor Marcus Sandbergs nærmeste stolpe.

I likhet med temperaturen i «Nordens Paris» var underholdningsverdien lav før lagene gikk til pause.

Overkjøring

De første minuttene etter hvilen så Tromsø ut til å ville mer offensivt, men likevel var det VIF som scoret.

Simen Juklerød og Ghayas Zahid sto for forarbeidet før Henrik Kjelsrud Johansen dundret inn 0-1 til høyre for TIL-keeper Filip Loncaric. Da var det spilt knappe fire minutter av andre omgang.

En intetanende Tollås Nation doblet ledelsen da en avslutning fra Mohammed Abdellaoue gikk via hælen hans og inn i Tromsø-nettet ti minutter seinere.

Zahid fjernet all tvil med Vålerengas tredje scoring, etter å ha blitt frispilt av innbytter Daniel Fredheim Holm. Loncaric reddet første forsøk fra Zahid, men returen satte VIFs midtbanejuvel enkelt i mål.

(artikkelen fortsetter under)

Like etter kunne Juklerød økt til firemålsledelse aleine med Tromsøs keeper, men sistnenvte avverget ytterligere ydmykelse.

Seieren betyr at VIF etter alt å dømme klarer minst kvalifiseringsplassen. Mye, for ikke å si alt, må gå galt i samtlige kamper i nedrykksstriden om oslolaget skal forsvinne ned på nivå to etter sesongslutt.

Både Stabæk og TIL må vinne begge sine to siste kamper, samtidig som Vålerenga ikke tar poeng, om de kongeblå skal falle under nedrykksstreken.

Vålerenga møter Lillestrøm hjemme i nest siste runde, før Viking er motstander i Stavanger på avslutningsdagen.

Tromsø må håpe på solid poengfangst fra bortekampen mot Sarpsborg 08 og hjemmeoppgjøret mot medaljejagende Odd i siste kamp.