*Nettavisen* Sport.

Van Gaals linedans: Geni eller forræder?

Netherlands' manager Louis van Gaal speaks to his players during a training session at the Estadio Jose Bastos Padilha, Rio de Janeiro, Brazil. Foto: Mike Egerton (Pa Photos)

Louis van Gaal overøses med ros og skjelles ut etter noter.

Louis van Gaal har gjort Nederland til en het gullkandidat i fotball-VM, men alle er ikke like fornøyd med måten han har gjort det på.

Med en effektiv stil, smarte taktiske grep og virkningsfulle bytter førte han laget til tre seirer i den kanskje tøffeste VM-gruppen, og over de to første hindrene i cupspillet. Onsdag spiller «Oranje» semifinale mot Argentina, men måten laget framstår har falt enkelte tungt for brystet.

Jorge Valdano, verdensmester med Argentina i 1986, har gått lengst. I hans øyne er van Gaal er forræder fordi han har skiftet parti i fotballens evige kamp mellom pragmatikerne og puristene.

- Det er bedre å skape en skole som øver stor innflytelse på fotballen enn det er å bli verdensmester, skrev Valdano i en spalte for avisen El Pais.

- Jeg ser liten framtid i det sviket mot egen essens som Nederland opplever suksess med i øyeblikket. Trenere som Cesar Luis Menotti, Johan Cruyff og Pep Guardiola går ikke på akkord med sine ideer. Det føles rart at van Gaal gjør det.

Morten Olsen har også ytret seg kritisk om van Gaals valg, og det nederlandske bladet Voetbal International spør høyt hva som har skjedd med landet som ga verden «totalfotball».

Vil ikke ha ballen
- Hvor er det blitt av hangen til eventyr, lysten til å dominere, angrepsfotballen, 4-3-3-formasjonen? Bortsett fra EM i 1988 vant vi ikke titler, men vi erobret fotballelskeres hjerter. Nå har vi et lag som helst ikke vil ha ballen, som reagerer i stedet for å agere, og som lener seg på glansen av verdens beste spiller, Arjen Robben, skriver bladet.

Van Gaal er en av flere landslagssjefer som har valgt en formasjon med tre midtstoppere i dette VM. I en 5-3-2-formasjon har han sendt et kontringslag på banen, som har herjet mot sterke motstandere. Spania ble knust 5-1 og Chile slått 2-0, selv om Spania hadde 57 prosent ballbesittelse og Chile hele 64 prosent.

På listen over de mest ballbesittende lagene i VM var Nederland i gruppespillet på 26.-plass med under 40 prosent.

Kontringer
Det er når Nederland må føre kampene at laget sliter. Slik var det mot Australia (3-2), Mexico (2-1) og Costa Rica (0-0). Costaricanerne kuppet nesten Nederland ut av VM ved å legge seg bakpå og tvinge motstanderen til å spille.

Godt nytt derfor for van Gaal at det er Argentina (onsdag) og Brasil eller Tyskland som venter i de to neste kampene. Da lukter det nederlandsk kontringsfotball igjen.

Van Gaal har gjort smarte og overraskende valg som å bruke Dirk Kuyt som venstreback, og han har vendt kamper med sine bytter. Fire av lagets mål i VM er scoret av innbyttere, blant dem vinnermålene mot Australia, Chile og Mexico.

Den påtroppende Manchester United-manageren hadde en joker i ermet også mot Costa Rica, da reservekeeper Tim Krul ble byttet inn på overtid i annen ekstraomgang og kvitterte med to strafferedninger. – Van G(eni)aal, tvitret de tidligere landslagsspillerne Frank og Ronald de Boer.

Det er uvisst om van Gaal skriver under på den, men han er iallfall ikke enig med kritikerne.

- Valdanos uttalelser sier mer om ham enn om meg. Millioner av mennesker synes nemlig at Oranje spiller fantastisk fotball i dette VM, sier han. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.