RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Var bedre enn Pelé, Cruyff og Di Stefano»

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
For 21 år siden omkom det mange regner som tidenes beste forsvarsspiller i en tragisk ulykke. Les historien her!

Verden har sett en rekke store forsvarspillere gjennom tidene. Franz Beckenbauer, Daniel Pasarella, Franco Baresi, Ronald Koeman, Laurent Blanc, Fabio Cannavaro, Tony Adams og vår egen Rune Bratseth er et lite utvalg av staute karer som har sørget for å drive motstandernes angrepsspillere til vanvidd.

Felles for dem alle var at de i tillegg til å være barske menn i forsvar, også var store ledere ute på banen. Midtstopperen, bautaen, samlingspunktet og hærføreren i sine respektive lag.

Men på listen over de aller beste forsvarsspillerne er det én mann som står igjen som kanskje den aller største av dem alle. Gaetano Scirea blir av mange regnet som tidenes midtstopper.

Da han la støvlene på hylla i 1986 etter en lang og innholdsrik karriere skrev fotballmagasinet France Football følgende: «Han var bedre enn Pelé, Johan Cruyff, og Alfredo di Stefano».

Omkom i tragisk ulykke
Livet som fotballpensjonist skulle Scirea imidlertid ikke få nyte. Den 3. september 1989 omkom han 36 år gammel på speideroppdrag for Juventus i Polen. Han ble kjørt i en Fiat 125, som langs motorveien mellom Warszawa og Katowice krasjet med en tankbil som transportere bensin. Tankbilen eksploderte, og drepte alle som var involvert i den tragiske ulykken.

Fredag var det nøyaktig 21 år siden hans bortgang. Hans trøye nummer 6 har for alltid blitt pensjonert i hans tidligere klubb Juventus, og hvert år blir han hyllet av både spillere og fans.

- Han var en ekstraordinær fotballspiller, men først og fremst en gentleman. Han ble elsket av både venner, familie, medspillere, motstandere og fans. Legenden om Gaetano Scirea kan ikke bare gjengis i det han utrettet på banen, statistikk og resultater. Man må også se på personen Gaetano Scirea. Det var den han var som gjorde at han ble elsket av fotballfans verden over.

- På banen var han en leder, og sjefen i Juventus med 522 kamper for klubben. Han var den siste virkelige store leder og en gigant på banen, heter det i en hyllest på Juventus' nettside.

Vant nesten alt
Scirea er én av bare fem spillere som har vunnet alt av klubbturneringer i regi av UEFA og FIFA som kan vinnes. Han vant den gamle Serievinnercupen i 1985, UEFA-cupen i 1977, Supercupen i 1984, og Intercontinentalcupen i 1985. I tillegg vant han 7 Serie A-titler med Juventus, to triumfer i den italienske cupen, og i 1982 fikk han være med å løfte VM-pokalen.

Midtstopperen startet karrieren på ungdomsakademiet til Atalanta, før han omsider fikk sin Serie A-debut for klubben mot Cagliari tilbake den 24. september 1972. Han ble i Atalanta i to sesonger, før han dro til sitt kjære Juventus. I totalt 14 sesonger var han enehersker i forsvaret til «den gamle dame», og spilte stort sett i den gamle sweeperrollen, som nå er utdatert.

Landslagsdebuten kom i 1974, og han ble fort fast inventar med flagget på brystet under trener Enzo Bearzot. Han tilbrakte de neste ti årene i den azurriblå drakten, og holdt blant annet Franco Baresi ute av laget i fire år med sitt kompromissløse stopperspill. Han fikk totalt med seg tre VM-sluttspill i løpet av karrieren, og høydepunktet var selvsagt triumfen i Spania i 1982.

Etter at karrieren tok slutt fikk han jobb som speider i Juventus, som da var under ledelse av legenden Dino Zoff. Det var denne jobben som ett år senere skulle lede til hans død i Polen.

Ble aldri utvist
Som person var Scirea en stille, og ettertenksom type. Men selv om han var en mann av få ord, lyste det likevel autoritet av kolossen da han trakk på seg fotballtrøyen og ledet troppene fra sin bakre posisjon. Han var mer kjent for sin evne til å løse situasjoner på en elegant måte, enn å være noen kraftkar, og var det som i den moderne fotball kalles en spillende stopper.

Han scoret 24 ganger for Juventus, og ferdighetsmessig kunne han like gjerne spilt både spiss og midtbane. Eleganse, målfarlighet, intelligens og fart er ord som beskriver Gaetano Scirea. I løpet av karrieren fikk han aldri rødt kort.

Og selv om han under tiden som spiller gjorde svært lite av seg utenfor banen, og derfor havnet litt i skyggen av de mer utagerende spillerne, vil han i Italia og resten av verden alltid bli husket som en av de aller største.

(Kilder: Juventus.it, Wikipedia, Eurosport, Goal.com, France Football).

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere