RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Var glad for å bli kvitt «kløna» Dzeko

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Klubben jublet da den fikk 25.000 euro for bosnieren.

- Vi trodde vi hadde vunnet i Lotto.

Ordene tilhører en tidligere direktør i den bosniske klubben Zeljeznicar og ble ytret etter at Edin Dzeko ble solgt til tsjekkiske FK Teplice for 25.000 euro.

Manchester City-spissen hadde nemlig ingen høy stjerne i sin første klubb og ledelsen var i bunn og grunn storfornøyd med å få noe som helst igjen for han.

Tøff oppvekst
25-åringen figurerte på den tiden som midtbanespiller i hjemlandet og ble sett på som en altfor høy spiller, med svært begrenset teknisk repertoar.

I løpet av 40 kamper i perioden 2003 til 2005 scoret den 1.93 meter høye bosnieren fem mål for barndomsklubben. Få hadde latt seg imponere av dette.

Som så mange andre fra Balkan, hadde også Dzeko en tung oppvekst. De tidlige årene i livet til bosnieren var preget av borgerkrigen som herjet i området.

- Jeg var seks år da krigen startet. Det var helt fryktelig. Huset vårt ble ødelagt og jeg måtte bo med besteforeldrene mine, husker spissen.

- Hele familien min bodde der. Rundt 15 mennesker i samme leilighet på 35 kvadratmeter. Det var tøft og vi var hele tiden redde for at noen av oss skulle død.

Krigen som herjet Bosnia i tidsrommet 1991 til 1995 gjorde det nesten umulig for Dzeko å dyrke lidenskapen til fotball. Det var først etter krigen at fotballen kunne få fokus.

- Mange fotballspillere spiller i gatene som unge, men det var umulig for meg. Men da krigen var over, var jeg en sterkere person mentalt, forteller Dzeko.

- Etter krigen spilte jeg med vennene mine i gaten og på skolen. Etter hvert tok faren min meg med til Zeljeznicar, der jeg fikk prøve meg, sier 25-åringen om ungdomsårene.

Én hadde troen
Dzeko kom til Zeljeznicar i 1996 og spilte i klubbens yngre rekker fram til 2003. Da ble han tatt opp til A-laget, men som tidligere nevnt hadde få troen på den klønete gutten.

Det var likevel én mann som så potensial i den nå målfarlige spissen. Tidligere Zeljeznicar-trener Jiri Pilsek var nemlig mer våken enn de fleste og anbefalte Dzeko til Teplice.

Karrieren i Tsjekkia startet med et lån til Usti Nad Labem i 2. divisjon, der spilleren lagde fem mål på 15 kamper. Deretter fikk han sjansen for Teplice i eliteserien.

Han var nå omskolert til spiss og lagde tre ligamål på sine 13 første kamper. Sesongen etter løsnet det imidlertid for alvor og Dzeko ble toppscorer med 13 mål på 30 kamper.

25-åringen hadde ikke bare blitt toppscorer i Tsjekkia. han hadde også vartet opp med glimrende spill, noe som fikk Wolfsburg-manager Felix Magath til å hoste opp penger.

Overgangen til tysk fotball var verdt 4 millioner euro og skulle vise seg å være perfekt for spissen. Etter en litt treg start, kom målene på rekke og rad de neste sesongene.

På totalt 138 kamper for klubben, banket Dzeko inn 85 mål og en goalgetterstjerne var født. Høydepunktet var 2008/09-sesongen da det ble 36 mål på 42 kamper.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fra kløne til diamant
I løpet av noen år hadde en noe klønete og gjennomsnittlig midtbanespiller blitt forvandlet til en av fotballens mest målfarlige menn. Han fikk tilnavnet «den bosniske diamanten».

Og i januar 2011 var det duket for neste steg i karrieren. Manchester City la småpene 32 millioner euro på bordet for spissen og han ble Bosnias dyreste spiller gjennom alle tider.

Den tidligere rekorden ble holdt av Elvir Baljic, som gikk til Real Madrid fra Fenerbahce i 1999 for 26 millioner euro. Han ble også Citys nest dyreste spiller på daværende tidspunkt.

- Alle har sagt at engelsk fotball var perfekt for min måte å spille på. Nå er det på tide å bevise det, sier Dzeko om overgangen til Premier League.

Også på balløya fikk den sterke spissen en litt tung start og i løpet av den første halvsesongen ble det kun to mål på 15 ligakamper. Denne høsten har han imidlertid slått ut i full blomst.

Han har så langt spilt tre kamper i Premier League denne sesongen og står bokført med seks fulltreffere. Mot Tottenham i andre serierunde ble det hele fire fulltreffere på bosnieren.

- Kampen var helt spesiell for meg og å score fire mål i Premier League er helt fantastisk, sier spissen om sine herjinger med Harry Redknapps menn.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klar for Champions League
Onsdag kveld er det imidlertid en annen turnering som venter Manchester City og Dzeko. Klubben deltar i Champions League for første gang og møter italienske Napoli hjemme.

Men selv om City er nykommere i den gjeveste europacupen, så har vel Europa sjelden sett et mer stjernespekket lag gjøre sin debut blant kontinentes ypperste klubber.

Roberto Mancinis gutter står med full pott og 15-3 i målforskjell etter de fire første ligakampene og har bare Manchester United foran seg på tabellen. Byrivalen har scoret tre mål mer.

I tillegg til Dzeko, har nykommeren Sergio Agüero også imponert stort i høst. I forrige serierunde ble det hat trick på argentineren.

Folk som Carlos Tévez, David Silva, Samir Nasri, Mario Balotelli, James Milner og Adam Johnsen, vil nok også gjøre sitt til at Citys debut på det høyeste nivået fort kan bli en fotballfest.

- Dette er en spennende dag for klubben. Det å få spille i Champions League, etter så mange år er veldig viktig for klubben, sier City-manager Roberto Mancini.

- Men det blir tøft. I vår gruppe er det fire lag som kan vinne og fire lag som kan ryke ut. Det vil bli en utfordrende oppgave for alle sammen, sier den skjerfkledte italieneren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Normalt for oss
Den lyseblå klubben spiller i gruppe A av turneringen og skal møte italienske Napoli, tyske Bayern München og spanske Villarreal. Tre lag med utvilsomt gode kvaliteter.

Mancini er likevel trygg på at hans gutter har det som skal til for å gjøre det bra. Klubben har tross alt spillere med lang erfaring fra europacupfotball i stallen.

- Dette er normalt for oss. Manchester City er en av de beste klubbene i både England og Europa. Men det er viktig at alle gjør den jobben de skal, sier den stilsikre manageren.

Følg City og Napoli i Nettavisens livesystem fra 20.45.

Kilder: The Guardian, Wikipedia, ESPN, Sportinglife.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere