Gå til sidens hovedinnhold

Veiviseren Alanzinho

Brasilianere spør Årets Spiller i Tippeligaen om råd før de kommer til Norge.

DRAMMEN (Nettavisen): Det var ingen selvfølge at Alan Carlos Gomes da Costa skulle passe inn i Norge og Tippeligaen da han kom på prøvespill fra hjemlandet Brasil i 2005.

Bare 22 år gammel befant den 164 centimeter lave ballelskeren seg plutselig i et helt annet klima, med begrenset engelskkunnskap og kun omgitt av fremmede mennesker, på den andre siden av kloden.

- Fantastisk!
Tre og et halvt år senere er han Årets Spiller i Tippeligaen, stemt fram av sine motspillere.

- Dette betyr alt! jublet Alanzinho da han snakket med Nettavisen noen minutter etter at Kniksen-statuetten ble plassert i hendene hans.

- Dette betyr alt fordi jeg har jobbet veldig hardt. Starten min i Stabæk var veldig vanskelig, og jeg er veldig stolt over den jobben jeg har gjort. Det er fantastisk å bli kåret til den beste! gliste den sjarmerende og blide Stabæk-profilen.

Alanzinho ble også kåret til Årets Midtbanespiller. En pris han også fikk etter forrige sesong.

Ni brasilianere
Han har rett og slett taklet overgangen til Norge så godt - selvfølgelig mye takket være kyndig hjelp fra trener Jan Jönsson - at han nå fungerer som rådgiver for andre brasilianere som vurderer Norge som neste arbeidssted.

- Det var veldig vanskelig å komme til Norge, en annerledes liga, et annerledes vær. Jeg har vist andre spillere at det er mulig. Mange spillere kontakter meg, og spør hvordan Norge er. Det er hyggelig at de kommer til meg. Nå er det seks-sju andre brasilianere her også, forklarte Alanzinho.

Faktisk er tallet åtte. Ni med den beste - Alanzinho.

(Artikkelen fortsetter)

Skrytevideo uten mål
Mange spillere kommer til norsk fotball gjennom samme vei som Alanzinho tok. Stabæk fikk tilsendt en skrytevideo med høydepunkter som skulle vekke bærumsklubbens interesse, og det gjorde den også. Men det var et par ting som gjorde Jan Jönsson skeptisk: Det var ingen tilskuere på kampene og den lille karen scoret ingen mål.

- De bildene vi så, var lovende. Det var interessant, du så farten og teknikken hans, men jeg tenkte over at det ikke var noen tilskuere der - også gjorde han ingen mål. Og når han sender en skrytevideo uten mål, da hadde han vel ikke gjort noen mål, heller, tenkte vi. Det var vel noen assists, men ikke så mange, fortalte Jönsson til Nettavisen.

Likevel ga smakebiten av teknikken og farten hans mersmak.

- Vi så vel et lite, teknisk råemne, som vi følte var interessant. Så kikket vi på ham en uke hos oss og da så vi det med én gang, og fikk også spillernes respons. Etterpå syntes vi ikke at vi gamblet så mye. Men det gikk noen uker og måneder før spilleforståelsen kom seg.

Les også: - Jeg skal iallfall ikke på strippeklubb
Les også: - Dette fortjente du, Ronny

- I morgen!
25-åringen har aldri lagt skjul på at han ønsker seg videre i karrieren - «Jeg håper å reise så snart som mulig! I morgen!» - og har naturligvis lyst til å se hvor store stjerner han kan lure med sambafintene sine. Men han er ikke interessert i å skifte ut Tippeligaen med en hvilken som helst annen liga.

- Nei, nei. Jeg vil spille i en stor liga. Den spanske ligaen er fantastisk i mine øyne. Den spanske, italienske, franske. Jeg vil spille i en av de store ligaene hvis jeg skal dra fra Stabæk, beroliget Alanzinho.

Ikke noe hastverk, altså. Hvorfor skulle han ha det? Neste sesong får han jo sannsynligvis testet dribleferdighetene sine på en av verdens aller største fotballscener; I Champions League. Spiller han like godt der som i Tippeligaen, er det nok langt flere en brasilianske fotballkolleger som ringer Alanzinho.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken