RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venn deg til dette synet

Foto: Getty Images/All over Press
Sist oppdatert:
- Italiensk fotball er på vei tilbake, og Italia kan vinne EM, mener Serie A-ekspert

Med seier i onsdagens Champions League-kamp mot Villarreal vil Napoli sikre avansement til sluttspillet i Europas gjeveste klubbturnering.

Milan og Inter var allerede kvalifisert før den siste runden i gruppespillet, og det ser ut til å gå mot lysere tider for italiensk fotball, som har vært nede i en liten bølgedal.

- Italiensk fotball er på vei tilbake. Klubbene har sakte, men sikkert begynt å fokusere på yngre spillere. Det er veldig positivt for utviklingen. Cesare Prandelli gjør en god jobb med landslaget og jeg tror de kan gjøre det veldig bra i EM, uttalte Roberto Baggio nylig til Gazzetta dello Sport.

Imponert over Napoli
Denne sesongen har Serie A mistet den fjerde Champions League-plassen til Bundesliga, men med fortsatt fremgang kan det være et tidsspørsmål før den er tilbake i Italia. Serie A-ekspert Espen Ween mener de italienske lagene har vært noe heldig denne sesongen.

- De italienske lagene, med unntak av Napoli, har kanskje vært litt heldige med trekningen av gruppene i Champions League. Om Napoli tar seg videre, vil det være den største prestasjonen, sier Canal Plus-kommentatoren til Nettavisen.

Snaue ni år etter den helitalienske Champions League-finalen mellom Milan og Juventus på Old Trafford ser Ween konturene av en ny storhetstid for støvlelandet.

- Juventus begynner å røre på seg igjen og har flere lovende unge spillere i stallen. Claudio Marchisio er for eksempel en helt fantastisk spiller og kommer til å bli viktig for det italienske landslaget også.

Kommentatoren har stor tro på at framtiden er lys for de italienske klubbene, men tror det blir tøft å konkurrere med de spanske gigantene Real Madrid og Barcelona.

- Milan har et sterkt lag, men er i sin beste alder og trenger å få noe ut av mannskapet de har i dag. Napoli er ganske ferske, men går de videre nå vil de tiltrekke seg flere klassespillere. Om tre-fire år kan Italia være tilbake på topp, men jeg tror ikke det blir den samme dominansen som på 90-tallet. Fotballen i dag er for dynamisk og hvem som er best går i sykluser, mener Ween.

-Italia kan alltid vinne
En av grunnene til at Serie A har mistet den siste kvalifiseringsplassen til Champions League er nedprioriteringen av Europa League. Denne sesongen røk Roma ut av Europa League-kvalifiseringen mot Slovan Bratislava.

- Det er et lite problem at det nå er kun tre lag som kan kvalifisere seg til Champions League. Noe av grunnen til det er nedprioriteringen av Europa League. Det gjelder for så vidt også flere lag fra andre land. Det er fryktelig synd at et lag som Roma, som har en gyllen mulighet til å konkurrere i Europa, ikke tar seg videre. Jeg tror og håper likevel at Europa League er litt på opptur og håper den blir tatt på alvor.

Til sommeren skal det spilles EM i Ukraina og Polen. Italia havnet i gruppe med Irland, Spania og Kroatia. Det er ny optimisme rundt landslaget og Cesare Prandelli ser ut til å ha lykkes med generasjonsskiftet. Ween tror Italia kan gå helt til topps.

- Prandelli er en helt annen type. Han har hatt mye å si for fremgangen til landslaget. Samtidig har du Balotelli som ser ut til å begynne å oppføre seg, og nevnte Marchisio. Buffon holder også høy klasse fremdeles. Det er litt klassisk at Italia sliter seg videre fra gruppespillet og kommer sterkere senere i turneringen. De slo nylig Spania i en treningskamp og viste at nivået er der. Italia er helt klart et fire-fem lag som kan vinne EM. Italia kan alltid vinne, sier Ween.

- Et skudd for baugen
I Spania er det, ikke overraskende, nok en gang Barcelona og Real Madrid som leder an. Villarreal og Valencia er slått ut av turneringen. Førstnevnte står med 0 poeng etter fem kamper. La Liga-ekspert Petter Veland mener det finnes helt naturlige årsaker til det.

- Det er vanskelig å måle ligaer opp mot hverandre, og det er ofte prestasjonene i Europa som blir lagt til grunn. Da ser man at Real Madrid og Barcelona dominerer. At Villarreal kan ryke ut med 0 poeng og at Valencia ryker ut på bekostning av Leverkusen er et skudd for baugen, innrømmer Veland.

Spania-eksperten tror det vil ta tid før noen spanske lag kan nærme seg nivået til de to store lagene i den spanske ligaen.

- Det er økonomien som ligger til grunn for den vanvittige forskjellen. Real Madrid og Barcelona drar inn over 50 prosent av pengene fra TV-avtalen, mens det er en jevnere fordeling i de andre europeiske ligaene. Et godt eksempel er at Blackpool, som rykket ned fra Premier League, fikk mer TV-penger enn Valencia, som ble nummer tre i La Liga i fjor.

Veland synes det er beklagelig at de nest beste spanske klubbene må selge unna sine beste spillere for å sikre seg økonomisk.

- Man ser det i klartekst når Atletico, Villarreal, Valencia og Sevilla må selge sine beste spillere hver sommer. Ofte til Real Madrid og Barcelona. Da blir det en enorm forskjell.

Tror ikke på tre på rad
Malaga er et av lagene som satser hardt på å redusere avstanden til de to store klubbene i Spania.

- Malga kan komme etter hvert hvis sjeiken fortsetter å satse. Det er store omveltninger i klubben, men det er likevel småpenger i forhold til det Barcelona og Real Madrid opererer med.

I sommerens EM er Spania tittelforsvarer etter å ha vunnet EM i 2008 og VM i 2010. Veland tror imidlertid det blir tøft å ta en tredje strake mesterskapstittel.

- Spania er favoritter, men all sunn sier at det ikke er mulig å vinne tre mesterskap på rad. Tyskland og Nederland ser sterke ut, og jeg ville satt pengene mine på tyskerne, sier Veland som understreker at det er lenge igjen til EM og mye kan forandre seg.

Onsdag spiller Napoli for videre avansement på bekostning av Manchester City. Inter møter CSKA Moskva, men er allerede kvalifisert til sluttspillet.

Barcelona og Real Madrid er kvalifisert, mens Villarreal og Valencia er ute.

Blant de engelske lagene er Arsenal og Chelsea kvalifisert, mens Manchester-klubbene vil kjempe om videre avansement onsdag.

Fra Bundesliga er Bayern München og Bayer Leverkusen videre til sluttspillet, mens Borussia Dortmund er ute av turneringen.

Hvilken liga mener du er den beste? Diskuter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere