RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens mest populære klubb

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Barcelona har flere fans enn Manchester United. Les hvorfor!

En undersøkelse gjennomført av det tyske firmaet Sport+Markt viser at Barcelona er verdens mest populære klubb med 44,2 millioner fans, mens onsdagens finalemotstander Manchester United er nummer tre med 37,6 millioner (Real Madrid er nummer to).

Klubben er en av tre i La Liga som aldri har rykket ned, og har vunnet 19 seriemesterskap og 25 cupmesterskap i Spania, og står så langt med to triumfer i den gjeveste europacupen og åtte totalt i europeiske turneringer.

Den sportslige suksessen er selvfølgelig et viktig bidrag til klubbens popularitet. Viljen til å spille offensiv og underholdende fotball er et annet bidrag. Men populariteten handler også om spansk politikk og historie.

Bombing og henrettelse
Barcelona ble grunnlagt av sveitseren Johannes Gamper i slutten av 1899 og etablerte seg raskt som en storklubb, med over 10.000 medlemmer i 1922. En publikumprotest mot diktatoren Miguel Primo de Rivera i 1925 førte til at lagets hjemmebane ble stengt og Gamper ble tvunget til å gi fra seg presidentvervet.

De neste årene ble tunge både økonomisk og sosialt.

NYHET:Spill Lotto og Tipping på mobilen

Én måned etter at den spanske borgerkrigen startet i 1936, ble klubbens nye president Josep Sunyol arrestert og henrettet av diktatoren Francisco Francos tropper.

Barcelonas lag reiste på turné til Mexico og USA, og halve laget søkte asyl i Mexico og Frankrike.

16. mars 1938 ble Barcelonas klubbkontor bombet av fascistene, som okkuperte byen. På dette tidspunktet falt medlemstallet til under 3.500 og klubben var i alvorlige problemer.

Truet til tap
Etter borgerkrigen ble det katalanske språket og flagget bannlyst, og fotballklubber fikk ikke lov til å bruke ikke-spanske navn. Dette førte til at klubben måtte endre navn fra Foot-Ball Club Barcelona til Club de Fútbol Barcelona.

Under diktaturet til Franco var Barcelonas stadion Camp Nou et av få steder man kunne snakke katalansk fritt. Barcelona var definitivt mer enn en fotballklubb, den var et symbol på kampen mot Franco og fascismen, et symbol på frihet.

I 1943 møtte Barcelona erkerivalen Real Madrid i en cupsemifinale. Den første kampen vant Barcelona 3-0, men etter at en av general Francos menn besøkte Barca-garderoben før returkampen, vant Real Madrid neste kamp 11-1.

Mot slutten av dette tiåret begynte det å gå bedre. Barcelona vant ligaen i 1948 og 1949, deres første ligagull siden 1929. Suksessen fortsatte på 50-tallet, mye takket være Nicolae Simatoc, som fortsatt nevnes som en av klubbhistoriens beste spillere.

Cruyffs uttalelse
Johan Cruyff er en annen kandidat til den tittelen. Han ankom byen i 1973 og ble umiddelbart svært populær ved å erklære at han valgte Barcelona i stedet for Real Madrid fordi han «aldri kunne tenke seg å spille for en klubb som assosieres med general Franco».

Barcelona gikk til topps i ligaen i Cruyffs første sesong, og tok sitt første ligamesterskap siden 1960. Real Madrids dominerende posisjon i Spania tok en foreløpig slutt med Barcelonas 5-0-seier på Santiago Bernabeu i Madrid den sesongen.

Sommeren 1974 endret Barcelona navnet tilbake til Futbol Club Barcelona.

Nederlenderen Cruyff ble kåret til årets spiller i europeisk fotball etter sin første sesong i Barcelona og er den dag i dag fortsatt den største legenden i klubbens historie, selv om det bare ble med det ene spanske ligamesterskapet.

Onsdag kveld kan Lionel Messi plassere navnet sitt ved siden av Cruyff, dersom det blir seier i mesterligafinalen mot Manchester United.

Cruyff scoret for øvrig et av sine mest berømte mål da han var i Barcelona - et mål som ble kjent som «fantommålet» - i en kamp mot Atletico Madrid.

Se video:

Storhetstiden
Om spilleren Cruyff var stor, var treneren Cruyff enda større. Under hans tid som trener vant Barcelona ligaen fire ganger og den gjeveste europacupen for aller første gang (i 1992).

Barcelona har «bare» vunnet den gjeveste europacupen to ganger, mens erkerivalen Real Madrid har gjort det hele ni ganger. Men etter de magre 80-årene overtok Barcelona under Cruyff den dominerende posisjonen i Spania på 90-tallet, og det smakte selvfølgelig utrolig godt for katalanerne.

Totalt ble det seks ligagull på Barcelona i løpet av 90-tallet, som utvilsomt må regnes som den beste perioden i Barcelonas historie.

Dersom Barcelona vinner finalen mot Manchester United onsdag kveld, kan man trygt slå fast at klubben er inne i sin andre storhetstid. Det vil være klubbens andre mesterligatriumf på fire sesonger, samtidig som det også er blitt tre ligagull på de siste fem sesongene.

Kilde: Wikipedia, fcbarcelona.com

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere