RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens verste fans

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Verdens beste spillere finner du i spansk fotball. Men du finner også verdens verste «fans» - voldsdyrkende nynazister. Og du finner et fotballforbund som sliter med å ta avstand fra problemet.

I høstens landskamp mellom Spania og England på Santiago Bernabeu stod en gjeng nazister i den ene svingen og ropte rasistiske slagord mot fargede spillere på det engelske landslaget.

De tilhørte Ultra Sur.

I Champions League-kampen mellom Real Madrid og Bayer Leverkusen, en uke senere, stod en gjeng Real Madrid-fans i den ene svingen og gjorde ropte «Sieg Heil, Sieg Heil» hver gang en tysk spiller hadde ballen.

De tilhørte Ultra Sur.

Fikk gratisbilletter
Ultra Sur tilhører ikke majoriteten av Real Madrids fans, langt ifra, men de er den mest kjente fanklubben tilknyttet den spanske giganten. Og mest skremmende av alt – det finnes tilsvarende grupperinger i mange andre spanske toppklubber.

Ultra Sur får prisavslag på billettene til Real Madrids kamper. De har egen nøkkel til hjemmebanen Santiago Bernabeu. Og de fikk – ifølge FourFourTwo – gratisbilletter til landskampen der Ashley Cole, Shaun Wright-Phillips og flere andre av Sven-Göran Erikssons utvalgte ble hånet med rasistiske tilrop.

Gratisbillettene fikk de av det spanske fotballforbundet. Som i ettertid anklaget Sky Sports for å skape problemer ut av ingenting, før de deretter fastslo at det ikke kunne bevises at tv-bildene var tatt på Santiago Bernabeu, og til slutt påsto det spanske fotballforbundet at bråkmakerne ikke var spanjoler, men rumenere (!).

Det er med andre ord ingen overdrivelse å antyde at spansk fotball sliter med å ta reell avstand fra rasisme. Landslagssjef Luis Aragones er for tiden under etterforskning av det spanske forbundet for de tilsynelatende rasistiske kommentarene han kom med mot Thierry Henry.

- Rasisme vanlig i spansk fotball
I lokaloppgjøret mellom Atletico Madrid og Real Madrid for en drøy uke siden gikk det ut over Roberto Carlos. Denne gang var det Atleticos fans som kom med de rasistiske tilropene. Straffen fra det spanske fotballforbundet? 600 euro.

FIFA straffet det spanske fotballforbundet med en bot på 44.750 pund og truet med kraftigere reaksjon neste gang en landskamp skjemmes av rasisme. Fotball-England raste etter at boten ble kjent – de mener straffen var altfor mild.

- Jeg opplevde da jeg spilte i spansk fotball at det var veldig vanlig at bortelagets spillere med afrikansk opprinnelse ble utsatt for mobbing, sier Frode Olsen til TV 2 Nettavisen. Han spilte flere sesonger for Sevilla, og vet hva han snakker om. Den tidligere Viking-keeperen kommenterer for tiden spansk fotball for TV 2.

Infiltrerte Ultra Sur
Den anerkjente journalisten Antonio Salas infiltrerte Ultra Sur og skrev en bok han kalte «En skinheads dagbok; En muldvarp i spansk nynazisme», som ble utgitt i 2003. I boka forteller han om hvordan han infiltrerte miljøet og ble kjent med lederne i Ultra Sur.

Salas brukte flere måneder på å få innpass i miljøet. Han drakk på de rette barene, han frekventerte fascistiske bokhandlere og chatterom, og pugget nazistiske sangtekster. Han dekorerte sin egen leilighet med naziflagg og barberte hodet.

Etter hvert fikk han innpass i miljøet.

Antonio Salas ble kjent med, og nøt etter hvert tillit hos, Jose Luis «Ocha» Ochaita, lederen av Ultra Sur. Han lærte raskt at rasistiske tilrop mot fotballspillere bare er en liten del av virksomheten.

Jødehets
I boka forteller Salas om sin første kamp som medlem av Ultra Sur, en kamp mot Osasuna i 2000/01-sesongen. Da han ankom barene i Avenida Concha Espina, fikk han beskjed om at «gatene ville stå i brann» når de «møkkete, røde grisene» og «ETA-morderne» ville bli tvunget til å «spise asfalt».

Salas, iført en t-skjorte med SS-trykk og en jakke med nazisymboler, gikk inn i en bar for å kjøpe billett til kampen. Da han kom inn, hørte han «de nye vennene» i Ultra Sur synge:

«Seks millioner jøder gikk i gasskammeret. Seks millioner til, seks millioner til».

Men jøder var ikke målet til Ultra Sur den kvelden. De var heller ikke ute etter sigøynere, homofile eller fargede, som de ofte er ellers. Denne kvelden var de ute etter Osasuna-fans. Salas husker med skrekk hvordan vanlige fotballfans ble slått ned og sparket halvt døde til taktfaste Sieg Heil-rop.

Men Ultra Sur er ikke alene om å bringe nazisme og rasisme inn i spansk fotball.Espanyols «Brigadas Blanquiazules» er blant de verste.

Den tidligere Viking-spilleren Kjetil Thulin har sett Espanyol-fansen på nært hold. Her forteller han TV 2 Nettavisen om det marerittet han opplevde. Hans besøk på Espanyols Olympiastadion fristet ikke til gjentagelse, for å si det slik.

Tas problemet på alvor?
Spørsmålet er om klubber som Real Madrid og det spanske fotballforbundet gjør nok for å kvitte seg med problemet. FourFourTwo mener det vil være en overdrivelse å si at nåværende Real Madrid-president Florentino Perez gjør alt han kan.

Perez har flyttet Ultra Sur tilbake dit de helst vil være, bak den søndre svingen. Der er de avstengt fra andre fans, og overvåket av kameraer og sikkerhetsvakter. Men ingen har blitt utestengt, antirasismekampanjer er påfallende fraværende og Ultra Sur får fremdeles billige billetter til kampene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere