*Nettavisen* Sport.

Verdens vondeste Banan-splitt

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Jan Banan Tømmernes kløyvde Viking-forsvaret, men det var Tommy Høiland som serverte desserten.

10.07.10 21:52

STABÆK-VIKING 2-3:

FORNEBU (Nettavisen): Han fikk sitt virkelige gjennombrudd i Stabæk-trøya, Jan Banan Tømmernes (et navn han fikk som følge av et veddemål i fjor), men ble sittende igjen på kunstgresset på Fornebu uten å kunne forstå hva som hadde skjedd:

Stabæk hadde nær et snes med målsjanser, men greide bare å finne nettmaskene to ganger – begge gangene da Veigar Páll Gunnarsson tredde igjennom Jan Banan Tømmernes. Den tidligere Asker-spilleren scoret sitt første og andre for klubben da han satte inn 1-0 og 2-0, men slikt hjelper lite når de bakre kolleger sover på jobb.

Hareide ga nesten opp
I løpet av en katastrofal timinuttersperiode i andreomgangen slapp Viking til tre ganger, og rogalendingene var like giftige hver gang – først da Tommy Høiland enkelt fikk krangle inn reduseringen, så da samme mann utlignet bare fire minutter senere på et godt Trond Erik Bertelsen-innlegg, og til slutt da Vidar Nisja lurte seg inn i feltet og sikret seiersmålet på André Danielsens innlegg.

- Vi hadde egentlig gitt opp, men fikk håp på 2-1, sier Åge Hareide, som roser innbytterne for snuoperasjonen.

- Og det ble en fantastisk uke for oss, med tre seire, men jeg er langt fra fornøyd med spillet i dag.

- Konsentrasjonssvikt
Det hadde han heller ingen grunn til å være. I Stabæk-miljøet ble ”ran” brukt som beskrivelse på lørdagens resultat, men man er kjappe med å innrømme at problemene ligger i eget rede.

Eller hode.

- Kanskje er det noe mentalt, dette er andre gangen på en uke at dette skjer, sier Jan Jönsson, som talte ”16 eller 17 målsjanser” for Stabæk mot Viking.

- Dette er helt jævlig, og vi MÅ forbedre konsentrasjonen og være mer fokuserte, mener Jon Inge Høiland, sjokkert over Stabæk-kollapsen.

Navnebror Tommy var også lettere sjokkert over snuoperasjonen, men framsto ikke overraskende med en langt blidere mine etter kampen.

- Dette var utrolig kjekt, sier Viking-spissen etter sin første (og andre) nettkjenning i Tippeligaen på nesten to år.

Selv var han Norges kanskje heteste spiss da han som sekstenåring fikk sjansen i Bryne, og rett etter syttenårsdagen hadde han allerede notert seg for tre scoringer på fem kamper i Adeccoligaen.

- Lærte mye av skaden
Da sommeren kom brakk han foten da han ble påkjørt av en bil, og karrieren holdt var nær ved å være over. Det tok nesten et år før han var tilbake på fotballbanen, men målene uteble - likevel fikk jærbuen en ny sjanse da Viking hentet ham vinteren 2008.

Målene har ikke rent inn der heller, i alle fall ikke i serien, men Høiland har vært fast bestemt på å lykkes.

- Jeg lærte mye av den skaden der.

- Du kan ikke bare regne med å ha framgang, du må lære deg å ha motgang også. Nå håper jeg bare at målene skal begynne å komme i serien også, sier lørdagens Viking-helt.

Bitter dessert
Akkurat slik har Jan Banan Tømmernes hatt det også. Siden han kom til Stabæk etter 2007-sesongen, etter en sesong med 26 seriemål i Asker, har skader og manglende spill gjort Bærums-oppholdet alt annet en minnerikt.

Kun to starter har det blitt på tre sesonger i Stabæk-drakta, men i det er som kjent i det tredje det skal skje. Mot Viking fungerte det meste, Tømmernes var som en het Daniel Nannskog, og en konstant trussel mot rogalendingenes forsvar.

Det hjalp likevel ingen ting.

- Det er kun seier som betyr noe, sier en betuttet Jan Banan Tømmernes til Nettavisen, særdeles skuffet over desserten Viking serverte i andreomgangen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.