*Nettavisen* Sport.

Vet du hvorfor en av disse blir kalt «Osram»?

Foto: AFP PHOTO

Det er to vidt forskjellige trenertyper som møtes i Champions League-finalen.

24.05.13 13:36

Jupp Heynckes (68) står for erfaring og disiplin. Jürgen Klopp (45) står for det moderne og offensive.

Det er kontrastenes finale som er i vente når Bayern München og Borussia Dortmund lørdag møtes i tidenes første heltyske mesterligafinale.

Hos seriemester Bayern nærmer trener Heynckes seg slutten. 68-åringen overlater roret til Pep Guardiola etter sesongslutt. I Dortmund er den 23 år yngre Klopp bare i startgropen av det som ser ut til å bli en stor trenerkarriere.

Heynckes vant mesterligaen allerede i 1998 med Real Madrid. Nå kan veteranen bli fjerde trener i historien som vinner med to forskjellige lag. Tyskerne kaller ham «Osram» etter den tyske lyspæreprodusenten. Hvorfor? Fordi han blir rød i ansiktet når han er forbannet på sidelinjen.

I 1. Bundesliga har Bayern München vært fullstendig overlegne denne sesongen. Nå er siktet stilt inn å revansj for det sure tapet på straffespark mot Chelsea i fjor.

Trener siden 1979
Ved Dortmunds benk står den langt mer karismatiske Klopp. 45-åringen har jobbet utrettelig med å sette sammen et offensivt, slagkraftig lag etter at han kom til klubben i 2008. Tre år tidligere sto Dortmund i fare for å gå konkurs.

Derfor har treneren med den fyldige manken måttet bygge opp et lag med unge spillere. Den hurtige kontringsfotballen har skapt hodebry for mange motstandere. På sidelinjen står følelsesmennesket og lagbyggeren Klopp ivrig og maner fram sine spillere til offensiv underholdning.

Heynckes omtales som en trener av den gamle tyske skolen. Disiplin, hardt arbeid og perfeksjon satt i system. Han var selv toppspiller på 1970-tallet da han ble både europa- og verdensmester.

Trenerkarrieren startet han i Borussia Mönchengladbach i 1979, hvor han som spiller hadde stor suksess. Over 200 scoringer ble det. I 1987 ble den tidligere vesttyske landslagshelten hentet til Bayern. To ligagull ble det før turen bar til Spania i nesten ti år, bare avbrutt av et opphold i Eintracht Frankfurt. Heynckes var også innom Bayern i 2009, men det er hans tredje og siste periode som virkelig ser ut til å overgå det meste i en begivenhetsrik karriere.

God med stjerner
Bundesliga er vunnet, den tyske cupen kan vinnes 1. juni og «bare» ett hinder står i veien for suksess i Europa. Heynckes har ikke hatt noen problemer med å håndtere stjerner som Arjen Robben, Franck Ribéry eller Bastian Schweinsteiger. Selv når han ber dem om å jobbe hjemover, som han ufravikelig gjør til alle, gjør de det. Der ligger også noe av soliditeten i årets utgave av den sørtyske vinnermaskinen.

Jobbing hjemover blir viktig når Bayern München skal forsøke å demme opp for Dortmunds lynhurtige overganger.

Dortmund har ingen grunn til å frykte noen. Proppfulle av selvtillit etter 4-1-seieren mot Real Madrid (4-3 sammenlagt) ankommer de London. Med sitt kameratslige forhold til spillerne bør den humørfylte Klopp være i stand til å fjerne alt av nerver.

Uansett, det blir tysk jubel i London lørdag kveld. (©NTB)

P.S: Meld deg inn i Nettavisen-sportens Facebook-gruppe og få mer fotballstoff

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag