RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Veteranens siste VM-sjanse

Foto: AFP/Scanpix
Carlos Gamarra er en levende legende i Paraguay. Nå skal han lede nasjonen til VM-suksess.

Forventningene er faktisk relativt store i Paraguay foran årets fotball-VM. Årets mesterskap i Tyskland blir det tredje VM-sluttspillet på rad for det fattige landet som bare har fem millioner innbyggere.

Paraguay gikk videre fra gruppespillet i både 1998 og 2002, og forventer det samme i år – selv om de har både England og Sverige som motstandere i gruppe B. Trinidad og Tobago er det fjerde laget i gruppen.

Det er litt av et press å legge på skuldrene til kaptein Carlos Alberto Gamarra.

Men han har i alle fall rutinen til å tåle det. 35-åringen debuterte på landslaget så langt tilbake som i 1993. Han har spilt på høyeste nivå i både italiensk, spansk og brasiliansk fotball, og innehar rekorden i antall landskamper for Paraguay.

Gamarras internasjonale gjennombrudd kom i VM i 1998. Midtstopperen spilte samtlige fire kamper – uten å lage et eneste frispark. I tillegg spilte han godt nok til at han ble valgt ut på VMs stjernelag i Frankrike.

I 1999 forlot han brasilianske Corinthians til fordel for spanske Atlético Madrid, men det endte med nedrykk og Gamarra dro tilbake til Brasil. Denne gang til Flamengo. I 2001/02 spilte han for AEK Aten i Hellas, og vant den greske cupen.

Sommeren 2002 var det tid for et nytt VM-sluttspill, denne gang i Japan og Sør-Korea. Og nok en gang spilte Gamarra samtlige minutter av samtlige kamper uten å pådra seg et eneste frispark. Paraguay ble igjen slått ut i andre runde.

Innsatsen var god nok til at den italienske storklubben Inter kom med et tilbud. Det ble ingen stor suksess – Gamarra slet med lite spilletid og måtte nøye seg med 14 kamper den første sesongen og 10 kamper den andre sesongen.

Trøbbelet på klubbnivå var imidlertid ikke noe problem på landslagsnivå. Gamarra var kaptein da Paraguay tok sølvmedalje under sommer-OL i Aten. Argentina vant finalen 1-0.

Gamarra ble lei av benketilværelsen i Inter, og reiste i fjor sommer tilbake til Brasil. Denne gang til fordel for Palmeiras. Og der er han fortsatt. Stopperveteranen er nå 35 år gammel, men fortsatt selvskreven på landslaget.

Men sommerens fotball-VM blir nok hans siste eventyr i Europa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere