RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Vi behøver ikke si at vi stjal og løy»

Foto: Olsen, Linn Cathrin (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Sjekk tekstmeldingen som ble sendt fra Ingebrigt Steen Jensen dagen etter Gunnarsson-saken sprakk.

VG omtaler i fredagens papiravis en tekstmelding som skal ha blitt sendt i forbindelse med den såkalte Gunnarsson-saken.

Ingebrigt Steen Jensen satt i Barcelona da nyheten om mulig overgangsjuks sprakk, og VG har fått tilgang til en SMS som ble sendt fra Stabæk-profilen dagen etter.

«Vi behøver ikke si at vi stjal og løy, men at vi gjorde en vurdering basert på Stabæks interesser, som vi ser er feil og som vi vil rette opp. Folk tilgir feil som man ordner opp i, men ikke juks som man lyver for å slippe unna med.»

Denne tekstmeldingen skal Ingebrigt Steen Jensen ha sendt til Stabæk-leder Erik Loe – ett døgt etter at avsløringer fra TV 2 gjorde at saken ble kjent i norsk presse.

Politiet skal ha oppdaget tekstmeldingen da de undersøkte beslagene de hadde gjort i saken.

- Fryktet noe ulovlig
Overfor VG forklarer Steen Jensen den oppsiktsvekkende teksmeldingen på denne måten:

– Jeg ble bombardert med fortvilte tekstmeldinger og e-poster fra folk som hadde sett på TV 2s reportasje kvelden før. Mange av dem er glade i Stabæk og lurte på hva i all verden vi hadde gjort. Nå vet vi at alle faktaene i TV2s påstander var feil, men der og da fikk jeg vel nærmest panikkangst og fryktet at klubben hadde gjort noe ulovlig. Jeg tenkte at alt vi hadde bygd opp på 20 år ville rase sammen og at det jeg var blitt fortalt i Stabæks styre om overgangssaken hadde vært usant. Så jeg sendte en melding til en venn hvor jeg delte min tanke om at vi i så fall burde stå frem som mannfolk og innrømme det.

De som er tiltalt i saken fra Stabæk-side, er sportslig leder Inge André Olsen, tidligere styreleder Lars-Holter Sørensen og tidligere styremeldlem Tor Aaserød. Saken mot tidligere styreleder Erik Loe i Stabæk Fotball er henlagt.

Politiet mener de har styrket sin sak gjennom etterforskningen som er blitt foretatt.

– Vi mener at en samlet bevisvurdering bygger opp under tiltalen, sier politiadvokat Morten Stene ved Asker og Bærum politidistrikt til VG.

Ubesvarte spørsmål
TV 2 reagerer sterkt på beskyldningene som Ingebrigt Steen Jensen retter mot kanalen. Steen Jensen kritiserer TV 2 for at kanalen meldte at Rosenborg bød fem millioner kroner for Gunnarsson og hevder også at det er feil at Herman Stengel og hans foresatte ikke ble varslet om opsjonsavtalen.

- Det var flere ulike bud og pakkeløsninger, og tilsvarende stort hemmelighold, noe som gjorde det vanskelig å finne det nøyaktige beløpet da vi fikk gjennombruddet i saken. Vi korrigerte beløpet umiddelbart da nye tall kom frem. Det hadde imidlertid vært interessant å høre hva Ingebrigt Steen Jensen mener var den reelle overgangssummen for Veigar Pall Gunnarsson. Fortsatt én million kroner, slik de meldte inn for NFF? Hvorfor betalte Stabæk da 200.000 euro i videresalgsandel til Nancy etter TV 2s avsløring? spør sportsredaktør Vegard Jansen Hagen retorisk.

- Stengel senior og junior, og spillerens agent, hevdet overfor oss og flere andre medier at de ikke visste om opsjonsavtalen. VG siterte selv far Hans-Jørgen Stengel på dette dagen etter at nyheten kom ut. Stabæks egen styreformann Erik Loe sa i et intervju med TV 2: «Vi beklager at vi rota det til i vår interne kommunikasjonen som gjorde at vi ikke fikk informert Herman Stengel og hans foresatte om avtalen».

- Vi registrer igjen at Stabæk, med VGs velvillige bistand, har fokus på TV 2s journalistiske håndverk, fremfor å ta innover seg sakens realiteter. Den er at politi, påtalemyndigheter og statsadvokat etter ett år med etterforskning og stor ressursbruk har kommet frem til strenge tiltaler, konstaterer Jansen Hagen overfor Nettavisen.

Det er foreløpig ikke avgjort når hovedforhandlingene i saken skal avholdes.

Dette er saken:
* 19. desember 2008: Veigar Páll Gunnarsson skrev under en treårsavtale med franske Nancy, men fikk knapt spilletid.

* 30. november 2009: Islendingen gjorde vendereis og ble enig med Stabæk om en treårsavtale.

* 26. juli 2011: Gunnarssons agent opplyste at Stabæk-spissen var enig med Rosenborg om kontrakt, men at klubbene foreløpig ikke var enige om prisen.

* 28. juli: Gunnarsson takket nei til Vålerenga-kontrakt.

* 30. juli: Det ble kjent at Gunnarsson likevel valgte overgang til Vålerenga fra Stabæk.

* 31. juli: I sin avskjedskamp for Stabæk mot Start (4-1), scoret Gunnarsson to mål og la opp til ett.

* 12. oktober: TV 2 avslørte at Stabæk solgte Gunnarsson «altfor billig» (1 million kroner) til Vålerenga. Nancy fikk betydelig færre penger for videresalget og ble den store økonomiske taperen på overgangsavtalen. Kanalen hevdet at Rosenborg hadde budt 5 millioner kroner for spissen, men at Vålerenga fikk tilslaget på en femdel av den summen. Ifølge VG var RBK-budet på 2,5 millioner kroner.

* 13. oktober: Norges Fotballforbund krevde all dokumentasjon på bordet for å granske saken rundt Gunnarsson-overgangen mellom Stabæk og Vålerenga.

* 27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmeldte Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger. Samme kveld trakk Erik Loe seg midlertidig fra styreledervervet i Stabæk.

* 31. oktober: Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga fikk innvilget permisjon ut sesongen.

* 8. november: TV 2 avslørte at også Rosenborg hadde til hensikt å snyte Nancy for penger. Klubben ville gi 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 millioner for bosmanspiller Johan Andersson.

* 17. november: Asker og Bærum politidistrikt besluttet å etterforske overgangssaken.

* 22. november: NFF trakk anmeldelsen av Haakonsen fordi han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd i forbundet. NFF kan derfor ikke forfølge ham for eventuelle brudd på forbundets regler.

* 30. november: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking i klubblokalene til Stabæk og Vålerenga. Stabæks sportslig leder Inge André Olsen og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble pågrepet og tatt inn til avhør. De to er siktet for grovt økonomisk utroskap, som har en strafferamme på seks års fengsel.

* 16. desember: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking av boligene til styreleder Lars Holter Sørensen i Stabæk AS og tidligere styreleder i Stabæk Fotball, Erik Loe. De to ble tatt inn til avhør og siktet for samme regelbrudd som Haakonsen og Olsen.

* 3. januar 2012: Politiet opplyser at en femte person, som er styremedlem i Stabæk Fotball AS, er siktet i saken.

* 15. januar: Vålerenga opplyser at Truls Haakonsen slutter som sportsdirektør i klubben. Klubben hevder dette ikke har sammenheng med overgangssaken.

* NFF trakk anmeldelsen også mot Inge André Olsen fordi det ikke kunne bevises at han var medlem i Stabæk i august 2011. NFF kan derfor heller ikke forfølge ham for eventuelle brudd på forbundets regler.

17. oktober: Statsadvokaten i Oslo opplyser at fire personer er tiltalt i saken: Tidligere styreleder Lars Holter Sørensen i Stabæk Fotball AS, sportslig leder Inge André Olsen i Stabæk Fotball, tidligere styremedlem Tor Q. Aaserød i Stabæk Fotball AS og tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga Fotball. Saken mot tidligere styreleder Erik Loe i Stabæk Fotball LFI er henlagt. I tillegg er politiet bedt om å utstede forelegg overfor Stabæk Fotball LFI og Stabæk Fotball AS. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere