Gå til sidens hovedinnhold

Viasat 4 viser ikke storkampen - nå hagler kritikken

Real Madrid mot Manchester United vises på betalkanal.

Onsdag er det duket for det som er blitt beskrevet som årets fotballkamp, når Real Madrid og Manchester United barker sammen i Champions Leagues åttedelsfinale.

Viasat har fotballrettighetene til turneringen, men velger heller å vise kampen mellom Sjaktar Donetsk og Borussia Dortmund på Viasat 4.

Det medfører at Real Madrid mot Manchester United kun blir tilgjengelig gjennom Viasats betalingskanaler på TV eller nett.

Skaper debatt
Reaksjonene har ikke latt vente på seg på Viasats Facebook-sider, der debatten har blusset opp de siste dagene. Kritikken hagler mot kanalens valg.

«Greit folk sutrer for at United blir for mye vist på Viasat 4, men når de møter Real Madrid må dere svelge stoltheten deres, tenke dere om og skjønne at 98 prosent av Norge helst vil se kamp fra Spania» skriver en av brukerne.

«At dere viser Sjaktar Donetsk - Dortmund på Viasat 4 i stedet for Real - United, er en skandale. Dere er kun ute etter penger, ikke å gi folket hva de vil ha» skriver en annen.

Sportssjef i Viasat, Stian Kleppo, forsvarer valget om å sende storkampen på betal-TV.

- Vi har fått spørsmål om hvorfor vi har gjort som vi har gjort, men faktum er at Champions League er tilgjengelig for alle på Viasats plattformer og på Viaplay. Den beste kampen blir vist på Viasat fotball, det er strategien vi har lagt. De som abonnerer, får de beste kampene. Sånn er det med andre kanaler også, være seg Cmore eller TV 2, der folk betaler for å se engelsk eller spansk fotball, sier Kleppo til Nettavisen.

- Felles vorspiel
TV 2 valgte en annen løsning forrige sesong. Kanalen flyttet seriefinalen mellom Manchester City og Manchester United til TV 2 Zebra, slik at flest mulig skulle få mulighet til å se kampen. Den strategien har ikke Viasat vurdert.

- Da kan jeg spørre deg, hvor mange andre kamper la de ut på fri-TV? Kanskje en eller to. Vi viser enda flere kamper på fri-TV, svarer Kleppo.

Da Canal Plus sendte landskampen mellom Danmark og Norge på betal-TV og internett i 2011, kollapset sendingen rett før kampstart på grunn av enorm trafikk på nett-sendingen.

Det frykter ikke Viasat før onsdagens storoppgjør i Spania.

- Vi har sendt store idrettsbegivenheter tidligere, som Champions League-finaler, semifinaler, Cecilia Brækhus sin kamp mot Anne-Sophie Mathis. Vi har en teknologi som fungerer, og vi frykter ikke for mye trafikk. Vi skal være skodd for at det blir stor trafikk, beroliger Kleppo.

Han tror kundene blir fornøyde med det produktet som blir vist på Viasat 4 på onsdag, til tross for at United - Real ikke blir hovedretten.

- Vi kommer til å ha like mye fokus på United-kampen i Champions League-studio på onsdag. Det blir et felles vorspiel, så går vi til hvert vårt utested og møtes igjen på nachspielet. Vi gleder oss til en flott Champions League-runde, sier han.

Viasat vil ikke gå ut med abonnementstall på Viasat Fotball, og således er det usikkert hvor mange som får tilgang til kampen på TV-skjermen.

Redaktør i RealMadrid.no, Bendik Eftang, synes det er synd kampen går på betal-TV.

- Selv sitter jeg på Sanitago Bernabéu og blir ikke påvirket av dette, men selvfølgelig skulle jeg ønske at en av årets beste kamper går på Viasat 4, slik at så mange som mulig får sett den. Det er de to største lagene i verden, med flest fans og størst inntekter. Det er ti år siden sist gang disse lagene møttes, og når man husker samtlige mål fra en kamp som ble spilt for ti år siden skjønner man at dette er en spesiell anledning. At historiens dyreste fotballspiller, Cristiano Ronaldo, møter sine gamle lagkamerater, gjør dette bare enda større, sier Eftang til Nettavisen.

Rundens storkamp
Dag Langerød er redaktør i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb. Han synes det er synd kampen blir lagt til betal-TV.

- Jeg, og supporterklubben, skulle selvsagt ønske at Viasat sendte Real – United på Viasat 4. Det er storkampen denne runden, og det ville gitt flest United-fans (og Real Madrid og andre fans) muligheten til å se det de mest ønsker å se, sier Langerød til Nettavisen.

United-Langerød har imidlertid forståelse for at kampen ikke blir tilgjengelig via gratiskanalen Viasat 4.

- Ja. Helt klart. Sånn er verden blitt. TV 2 har Premier League, og sender ingenting gratis. TV 2 har også FA-cupen, og har lagt den på en annen kanal slik at de som vil se cup og serie må betale dyrere. Rettighetene nå om dagen er imidlertid såpass dyre at jeg ikke har noen problemer med å forstå TV 2 eller Viasat. Det virker som om mange er mer irritert på Viasat enn andre, men det bunner nok i vanen om at Viasat tidligere alltid har vist storkampene, sier Langerød.

Også Real Madrid-Eftang har også problemer med å hisse seg opp over Viasats valg.

- Jeg forstår Viasat, den beste fotballen koster penger. Du betaler for Cmore som viser spansk og italiensk fotball, og du betaler for TV 2 Premier League som viser engelsk fotball. Rettighetene er dyre og de driver tross alt med business, påpeker Eftang.

Debatten er uansett pågående. Da Nettavisen la ut saken på våre Facebook-sider mandag formiddag, kom det over 130 kommentarer på 30 minutter.

Kampen mellom Real Madrid og Manchester United sparkes i gang onsdag klokken 20.45, og den kan du naturligvis følge i vårt livesenter NaLive.

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw', '78AED69A3DBF44D6A337E0CB1034865B', 'dhvge7tkh52j15lcxkxa9w7s1', 575, 524, 'perf1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw-dhvge7tkh52j15lcxkxa9w7s1', 'eplayer14');
Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene