Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil at RBK skal spille som Barcelona

Foto: Jarle Fredagsvik (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Slik ble Rosenborgs neste trener en vinner - også i Danmark.

AALBORG (Nettavisen): Det gikk opp et lys for Erik Hamrén da han ledet AIK ut i Europa i 1997.

Vel tapte stockholmsklubben 2-4 over to oppgjør i kvartfinalene mot selveste Barcelona, samtidig ble det en fremtidsvisjon sådd i den da 40 år gamle svensken.

- Jeg fikk en aha-opplevelse. Det er sånn jeg selv vil at laget mitt skal spille. Med det samme pasningsspillet og hurtigheten, med den samme samhandlingen og taktikken. Det drømmer jeg om fortsatt: Å spille underholdende fotball, men samtidig effektivt, sier Erik Hamrén (50) til Nettavisen.

Suksesstrener
Siden den gang har det gått et tiår. Hamrén har erobret svensk fotball gjennom AIK og Örgryte, han nyter stor respekt som ligaleder i Danmark - men nå blir han igjen skyteskive for mediene.

Etter første juni er Rosenborgs hovedtrener en svenske.

- Sånn er dette gamet. Når vi vinner i Aalborg står det sjefstrener, mens det står «den svenske hovedtreneren» når vi har tapt. Det er noe man må være forberedt på, og jeg regner med at det ikke er noen forskjell på det i Norge, svarer han.

Selv om Barcelona-drømmen fortsatt lever i Hamrén har han nok moderert synet sitt noe i forhold til hvordan hans lag skal fremstå.

- Underveis har jeg vel lært at det ikke bare er å bruke den og den spillestilen. Det kommer an på hvilken klubb man er i, og det kommer an på hva slags kvaliteter spillerne besitter.

Uenighet om spillestil
Aalborg-treneren sitter nå midt i kryssilden mellom to debatter om spillestil - selv om han foreløpig unngår å delta i den ene.

I Norge ønsker gamle travere som Bjørn Hansen og Egil Drillo Olsen at klubbene skal spille mindre internasjonalt, og mer gjennombruddshissig.

Debatten er snudd på hodet i Danmark: Det lages for lite mål, mener kritikerne. Og spillet går ikke mellom leddene, men via lange oppspill over midten. Det spilles «norsk» er ordlyden i hovedstadspressen.

(Artikkelen fortsetter)

Midt i mellom
Hamrén ligger et sted midt i mellom de to skandinaviske konstellasjonene. Kanskje er det nettopp derfor at Sverige er vår eneste representant i sommerens EM-sluttspill?

- Hehe, ja - kanskje er det mellomtingen som fungerer best, humrer svensken.

- Her i Aalborg kan vi spille på litt forskjellige måter, selv om grunnideen og spillestilen vår er den samme uansett. For meg beror det litt på hvilke motstandere vi har, og hvilke spillere vi har tilgjengelige. Nå behersker vi å spille mot flere typer motstand, men det tar tid å innarbeide slike systemer - og det baserer seg på en viss trygghet på det man selv gjør, sier han.

Gjør som Manchester United
Slik går Hamréns danske mannskap gjerne ut i 4-5-1 formasjon om motstanderen heter FC København eller om det er storfint besøk fra Uefa-cupen.

Slik kan han også hive innpå en ekstra spiss om han trenger det, eller variere stort innenfor sin vante 4-4-2 formasjon.

- Det gjør også de store lagene jeg ser i andre internasjonale ligaer. Da lag som Manchester United, Arsenal og Chelsea for eksempel, de varierer også sin måte å spille fotball på - selv om grunnfilosofien lett kan gjenkjennes. Slik er det i Italia og Spania også. Unntaket er Barcelona. De spiller på sin måte uansett hvem de møter.

- Tar ikke æren
På Nordjylland har byen Aalborg fått et dansk topplag i løpet av de siste sesongene. Dersom årets sesong ender med medalje, skriver klubben historie.

Aldri før har seriemesterne fra 1999 (under Hans Backe) vunnet metall to år på rad.

Avstanden ned til FC Midtjylland er på seks poeng fem runder før slutt. Hamrén har vært i klubben i fire og et halvt år nå, men vokter seg vel for å ta æren for Superliga-lagets fremgang.

- Å være fotballtrener er ikke noe énmannsshow. I mine øyne får hovedtreneren altfor mye oppmerksomhet. På dette nivået dreier alt seg om teamwork.

Et vinnerlag
På treningsfeltet seks kilometer øst for byen er det disiplin på feltet. Laget varmer opp iført militær disiplin, og skulle noen finne på å sluntre unna fellesskapets plikter - får man hovedtreneren på nakken med en eneste gang.

- Vi har jobbet hardt med spillernes holdninger. Det er det som kreves, sammen med kvalitet og talent - for å skape et vinnerlag, messer han.

Og for å skape et vinnerlag, trenger man et vinnerteam rundt spillerne. Vanligvis er det tre sjefer ute på feltet. Hamrén har det overordnete ansvaret, entusiastiske Allan Kuhn (assistenttrener) leder sine deler av treningen, i tillegg til spillerutvikler (og tidligere Viking-trener) Poul Erik Andreassen.

Men ansettelsesrekken stanser ikke der.

Håndplukket
* Martin Langagergaard er mental coach. Han fungerer som et bindeledd mellom spillergruppen og hovedtreneren.

* Henning Svendsen underviser i ernæringsfysiologi og har skreddersydd et kostholdsopplegg for Hamréns spillere de siste åtte årene (i Örgryte og Aalborg). Svendsen blir også med Hamrén på flyttelasset til Trondheim.

* I tillegg er Ashley Tootle (fysisk trener), Søren Kaalund (lege), Henrik Bøgvad (fysioterapeut), Kurt Berthelsen (lagleder)og Poul Buus (keepertrener) på klubbens lønningsliste.

(Artikkelen fortsetter)

Bor på feltet
Nettavisen kommer innenfor det aller helligste under sitt besøk i klubben. Ved treningsfeltet har nemlig spillerne sine egne oppholdsrom der de er nødt til å være mellom øktene.

Vanligvis møtes troppen til frokost klokka 09.00, deretter venter videoanalyse og så er dagens første treningsøkt i gang. Så venter lunsj før spillerne kan slappe av i fellesrommet i påvente av økt nummer to.

Ingen medier eller andre uvedkommende har adgang til etasjen der proffene holder hus. I første etasje holder amatørene til og i gymsalen er det vilter aktivitet blant morgendagens unge fotballhåp.

Etter at Hamrén kom til klubben har hotdogs, hamburgere og pommes frites blitt bannlyst. Nå står salgsplakatene igjen som et dystert monument i kantina.

I stedet har han fått bygd opp et eget styrkerom og endret spillernes matvaner betraktelig.

Har testet RBK
- Om kostholdsgrepene hjelper oss fem, ti eller femten prosent er umulig å svare på. Men spiser man riktig, er det lettere å holde seg frisk og skadefri. Da kan man også trene mer og utvikle seg som fotballspiller.

Nå spiser de i stedet havregrøt til frokost, samt pasta, risotto, ferske grønnsaker og vann til lunsjen.

Henning Svendsen har allerede besøkt Rosenborg og testet hvor godt spillerne ligger an ernæringsmessig. Selv om han holder testresultatene for seg selv, påpeker han at det fortsatt er ting å rette på i forhold til RBK-spillernes matvaner.

Sannsynligvis vil også den mentale delen av trøndernes støtteapparat forsterkes i tiden som kommer.

Men det ønsker ikke Hamrén å fortelle for mye om midt i den danske sluttspurten.

Langt bak FCK
Og det er forståelig nok ettersom ting snur fort i fotball. Torsdag kveld venter AGF på hjemmebane, før FC Købehavn står klare i Parken mandag.

- Hvor stor prestasjon er det av dere å lede serien med såpass klar margin ned til FCK?

- Jeg vil sammenlikne det med om Everton skulle ha ledet Premier League, foran klubber som Manchester United, Chelsea og Arsenal. Vi er langt unna resurssene til spesielt FCK, men også til Brøndby, påpeker Hamrén.

Aalborg hører hjemme blant et kobbel av outsidere fra provinsen. De har satt seg som mål å bryte opp hovedstadsklubbenes dominans i toppen av dansk fotball.

Shoppet for småpenger
Sammen med FC Midtjylland og Odense, kan AaB bare fantasere om summene de to topplagene benytter på spillerkjøp.

- I min tid her, har vi kjøpt spillere for 9 millioner kroner, sier han og ramser opp Martin Eriksson, Rade Prica, Andreas Johansson, Jeppe Curth, Steve Olfers og Danny Califf på trofélisten.

I den samme perioden har FCK brukte hundrevis av millioner. Bare på den siste dagen i overgangsvinduet ble Ulrik Laursen (fra Odense) og Junior (fra Malmö FF) kjøpt for til sammen 30 millioner kroner.

- Slike summer finnes ikke her oppe, så det er klart det er stort om vi klarer å slå FCK gjennom en hel sesong.

Først gull, så RBK
Aalborg-treneren har vært bastant hele veien på at han ikke vil diskutere Rosenborg før den danske serien har vært avsluttet.

- Har det vært vanskelig å holde din neste jobb på avstand i denne perioden?

- Det har ikke vært vanskelig, men det har tatt mer energi enn jeg trodde. Jeg har ingenting med AaBs langsiktige planlegging å gjøre lenger. Det betyr at andre må ta seg av neste sesongs tropp, oppkjøring og treningsopplegg. Så noe av den tiden jeg hadde brukt der, kan jeg bruke på Rosenborg.

- Når er du på plass i Trondheim, tror du?

- 1. juni begynner jeg offisielt der oppe, sier Hamrén og legger til:

- Dersom plasseringen vår her i AaB er klar tidligere, har jeg mulighet til å dra opp til Trondheim på et tidligere tidspunkt.

PS! Dersom resultatene går Aalborgs vei, kan seriegullet bli sikret mot FCK allerede mandag. Synd da at RBKs oppgjør mot Molde ble flyttet én dag frem, til 24. mai - samme dag som Superligaen avsluttes.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!