*Nettavisen* Sport.

Vil tillate ølsalg på fotballkamper

Foto: Christophe Simon (AFP)

- Hvis en tulling ikke klarer å oppføre seg på en kamp, så er det han som er problemet, sier FpUs formann.

25.09.12 14:39

Fremskrittspartiets Ungdom(FpU) hiver seg nå på den pågående diskusjonen om alkoholservering på fotballkamper i Tippeligaen.

Publikum svikter og det diskuteres rundt løsningsalternativer. Et element kan være alkoholservering på tribunen for å lokke folk opp fra sofaen og til tribunene.

- Vi støtter forslaget om å tillatte øl på fotballkamper og lignende arrangementer, sier Himanshu Gulati, formann i FpU.

- Jeg ser ingen problem med at tilskuere får lov å nyte en pils mens de sitter på tribunen og ser en kamp. Det er bare pils det er snakk om. Dette er helt vanlig i mange andre land.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fpu

AUF er derimot ikke for alkoholservering på fotballkamper.

- Det er vi veldig uenige i. Vi er motstandere av alkohol på fotballkamper. Det er viktig at man har noen arenaer frie for alkohol. Man trenger jo ikke alkohol for å nyte fotball, man kan jo gjøre det i dag uten, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Bekymret for barn og unge
Pedersen mener man bør tilstrebe seg å ha alkoholfritt der barn og unge er.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Barn og unge drar på fotballkamp for å se sine store idoler og oppleve idrettsgleder. Det er et uheldig signal å sende hvis folk sitter på tribunen og drikker alkohol, mener han.

Gulati mener vi må slutte å være naive.

- Vi må få slutt på den sosialdemokratiske naiviteten om at alt går ad undas bare folk får lov å drikke litt alkohol mens man gjør andre ting som er morsomt, sier Gulati.

- Dessuten handler dette om inntekter for idretten, samt litt mer frihet til folk ved at de får mulighet til å nyte en pils under arrangementer. Det er ikke snakk om å snu opp ned på verden.

- Jeg synes det er et viktig prinsipp at man ikke er på store idrettsarrangementer for å drikke alkohol, sier Pedersen.

Bør ikke straffe alle for enkelt persons oppførsel
Det har vært diskutert hvorvidt volden på stadion vil øke dersom alkoholservering blitt innført på stadion.

- I Norge har vi de tradisjonelle «hatkampene» mellom for eksempel Vålerenga og Brann hvor begge har sterke supporterklubber med en historie om voldelige oppgjør. Jeg ville derfor være tilbakeholden med å fremme ølservering som den beste løsningen, sier Tor W. Andreassen, professor i fotball som markedsføringsprodukt ved Handelshøyskolen BI.

Gulati håper ikke vold vil være et problem på stadion ved innføring av alkoholservering.

- Hvis en tulling ikke klarer å oppføre seg på en kamp, så er det han som er problemet og må håndteres, ikke de tusenvis av andre som er der for å se en kamp og kanskje også nyter en pils i sommervarmen. Vi har også folk i dag på kamper som ikke klarer å oppføre seg, men vi straffer ikke alle de andre tilskuerne ved å nekte de å se kampen live.

Pedersen mener det er sammenheng mellom alkohol og vold.

- Vi trenger virkelig ikke alkohol for å fyre opp tilskuerne og ta bølgen. Så er det jo ingen tvil om at det er sammenheng mellom alkohol og vold. Det er hvert fall viktig å ikke gjøre noe som kan føre til konflikt og vold, sier Pedersen.

- Folk blir overrasket over alkoholreglene
På Brann-stadion finnes det barer ved stadion hvor det selges alkohol, men det er ikke lov å kjøpe så lenge kampen er i gang eller ta med seg det man har kjøpt inn på tribunen.

Christoffer Thomsen, formann i FpU Bergen, har jobbet som servitør og alt mulig mann i Brann.

- Vår erfaring er at folk kommer løpende inn i baren så fort det er pause. Det fører til kø og alt. Så jeg er helt enig med Nome når han sier: Man kan ta seg et glass vin på teater, hvorfor kan man ikke ta seg en øl på fotballkamp? forteller Thomsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Brann vil selvfølgelig ikke gjort det lovlig på hele tribunen, på grunn av at det er et familiearrangement. Det burde også være de samme reglene som for alle utesteder, at overstadig berusede blir kastet ut, fortsette han.

Han forteller at stemningen er en helt annet på stadion og mener derfor at folk bør komme seg ut fra sofaen eller puben.

- Folk blir litt overrasket over at de ikke kan ta med alkoholen på tribunen og at de ikke kan kjøpe mens kampen er i gang. Men man må jo bare finne seg i det, folk tar det på en grei måte, selv om de blir oppgitt, forteller Thomsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.