RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil være Tippeligaens snilleste lag

Foto: Rune Stoltz Bertiniussen/Scanpix
Sist oppdatert:
Dette laget pådrar seg bare halvparten så mange kort som de andre.

TIPPELIGATIPSET:
6.-PLASS: TROMSØ

De 16 lagene i Tippeligaen pådro seg under sesongen 2012 i snitt 1,4 røde kort og 38,2 gule kort. Snillest i klassen: Tromsø.

Nå blir Tromsø enda snillere.

Kara Mbodji er nemlig solgt til belgiske Genk. Senegaleseren sørget for det ene røde kortet Tromsø fikk i fjor, og pådro seg også seks av de 26 gule.

Spørsmålet er om «Gutan» blir for snille?

- Jeg tror ikke det er noen motsetning, sier trener Agnar Christensen til Nettavisen.

- Hvis du tar bort alle gule kort i Tippeligaen som kommer etter dumskap, for eksempel at spillere kaster bort ballen, tar av seg trøya eller kjefter på dommeren, kommer du nok ned på det nivået vi ligger på. Jeg tror ikke vi hadde ett kort for kjeftbruk i fjor, utdyper fjorårets assistenttrener.

- Jobbet hardt
Christensen, som har overtar sjefstrenerjobben etter Per-Mathias Høgmo, forteller at Tromsø er opptatt av det man internt i klubben omtaler som «mindfulness».

- Vi har et lite ordtak, som går på «Don't publicise your mistakes». Dette har vi jobbet veldig, veldig hardt med og det bærer frukter. Jeg håper at det kan fortsette. Dette kan jo resultere i en europacupplass for oss, gjennom Fair Play, forteller 43-åringen.

Han ser naturligvis ikke bort fra at Tromsø kan kvalifisere seg for europacupspill gjennom poengsanking også, selv om omgivelsene venter et fall i prestasjonene etter at Høgmo har forlatt Alfheim.

Christensen mener for eksempel at Tromsø ikke er svekket selv om Kara Mbodj er solgt, heller tvert imot. Det skyldes blant annet at han har enorme forventninger til den tidligere Bolton Wanderers-spilleren Jaroslawl Fojut, som er hentet inn fra Slask Wroclaw i Polen.

- Jaroslawl er en virkelig klassespiller. Det tror jeg alle vil være klar over om et halvt år, sier Christensen til Nettavisen.

Spillerstallen byr på flere grunner til at Tromsøs nye trener er optimist før sesongstart. Og da tenker han ikke bare på at Alfheim fremdeles er hjemmebanen til Ruben Yttergård Jenssen eller at Zdenek Ondrasek er regjerende toppscorer i Tippeligaen.

- Jeg mener at Saliou Ciss er en av landets klart beste forsvarsspillere. Jeg håper at vi får beholde ham ut året.

Fersk trener
Det største spørsmålet i Tromsø er Agnar Christensen selv. Det er ikke en hvem som helst i norsk fotball han etterfølger. Per-Mathias Høgmo regnes blant landets fremste trenere og har imponert mange med sine resultater med nettopp Tromsø.

Christensen har tatt den lange veien til en trenerjobb i Tippeligaen. Trenerkarrieren startet han allerede i midten av 20-årene. Han er utdannet pedagog og har erfaring også fra læreryrket.

- Jeg er veldig opptatt av individuell skikkelighet. Ting skal være gjort skikkelig. Også er jeg veldig opptatt av lagbygging og teamfølelse. Jeg liker også å ha en sterk grad av involvering. Jeg vil at spillerne skal føle at dette også er deres prosjekt. Det eierskapet vil ofte skape det lille ekstra - der har vi vært flinke i Tromsø, mener Christensen.

Han føler seg godt forberedt og er trygg på seg selv. Det skyldes også at Christensen har et godt apparat rundt seg.

Assistent fra Manchester
Tromsø har hentet Jonathan Hill som Christensens assistent. Engelskmannen har tidligere vært i både Manchester City og Manchester United og får mye skryt at Christensen. Skryt får også Sigurd Rushfeldt, som også er en del av trenerteamet på Alfheim nå.

Hill kom til Tromsø etter at den tidligere TIL-treneren Mark Dempsey, som nå er Ole Gunnar Solskjærs assistent i Molde, anbefalte Alfheim-klubben.

- Magnus Wolff Eikrem sa at det var et skup for Tromsø å få Jonathan Hill. Og han er virkelig steindyktig ute på feltet. Jeg har fått to veldig gode assistenter i Hill og Rushfeldt, mener Christensen.

Per-Mathias Høgmo hadde knapt rukket å pakke sakene sine på Alfheim før Agnar Christensen satte i verk noen av de endringene han ønsket.

43-åringen har sørget for å få bygd en egen losje for spillerne, slik at de kan ha sosialt samvær gjennom å spille TV-spill eller se Premier League- og Champions League-kamper sammen på Alfheim. Både hjemme- og bortegarderoben er pusset opp. I tillegg har Christensen fått på plass et styrkerom, slik at spillerne kan bedrive mer av rehabiliteringsarbeidet på stadion.

- Jeg ville ha spillerne på stadion mer av tiden. Dette gir oss bedre lagfølelse, men også bedre tilgang til spillerne. Vi kan jobbe mer sammen med dem med videoanalyser og sånt, og markedsavdelingen får enklere tilgang til spillerne. Jeg føler at samholdet i klubben nå er sterkere enn noen gang.

Han røper også at det blir endringer på banen, ikke bare utenfor.

- Forhåpentlig kommer vi til å ta med oss det beste fra i fjor, men vi kommer nok til å være litt annerledes. Vi vil spille med en treer på midtbanen. Det betyr at vi også får tre fremme. Vi føler at vi har spillertyper som passer bedre som rene vinger enn som kanter i et 4-4-2-system.

Nå gjenstår det bare å se hvordan endringene slår ut i praksis.

Vår analyse av Tromsø:
Rutinerte og høyt respekterte Per-Mathias Høgmo er byttet ut med en trener som foreløpig er et ubeskrevet blad på toppnivå. Agnar Christensen har imidlertid vært på Alfheim i sju år som assistenttrener og sørger dermed for kontinuitet, et ord Fotball-Norge har et sterkt kjærlighetsforhold til.

Christensen har også et sterkt team rundt seg. Sigurd Rushfeldt skrytes opp i skyene av klubbens spisser, som setter pris på at målkongens treningsopplegg fokuserer på kamplignende øvelser.

3586588

Vi er derfor ikke bekymret for nivået på klubbens støtteapparat.

Det er også mye å like med spillerstallen. Benny Lekström viste seg som en meget solid keeper, og gir Marcus Sahlman knallhard konkurranse om keeperplassen.

I den andre enden av banen ser det ut til at Tromsø også har flere jevngode alternativer. Det imponerer, ettersom Zdenek Ondrasek tross alt ble toppscorer i Tippeligaen i fjor. Aleksandar Prijovic skal være i mye bedre form denne sesongen og har imponert i treningskampene.

Landslagsspiller Ruben Yttergård Jenssen blir selvfølgelig sentral for Tromsø. Rundt ham har Christensen alternativer som Remi Johansen (22) og Thomas Kind Bendiksen (23). Thomas Drage (21) er også en ung og lovende spiller som bør ha gode forutsetninger for å heve prestasjonsnivået ytterligere.

Tromsø har faktisk aldri stilt med et yngre lag, ifølge Agnar Christensen. Snittalderen er bare 23,36 år.

Det skal i utgangspunktet være for ungt til å kjempe helt i toppen, men Tromsø har gjort forhåndstips til skamme før.

Plusser:
+ Svært solid på keeperplassen
+ Målscorere i Ondrasek og kanskje også Prijovic
+ Valgmuligheter på midtbanen
+ God kontinuitet

Minuser:
- En uerfaren hovedtrener, uvant med mediepress
- Vil slite med å si nei til spillerbud
- Har mistet nøkkelspillere som Fredrik Björck og Kara Mbodj

Vårt tips: 6.-plass
Agnar Christensen om tipset:

- Akkurat der jeg sitter nå, vil en sjetteplass være innenfor det jeg vil kalle veldig bra. For en liten klubb som Tromsø er dette en god prestasjon og der har vi vært de siste årene.

Se opp for: Jaroslawl Fojut

Den 188 centimeter høye midtstopperen var for et år siden på vei til Celtic, før han pådro seg en kneskade. Dermed ble han værende i polske Slask Wroclaw fram til Tromsø kom inn fra nord nå i vinter. Fojut har tidligere vært i Bolton Wanderers, men klarte ikke å etablere seg i startelleveren der og var innom utlån i Luton og Stockport før han reiste tilbake til Polen.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS

Annonse: Vinn tidenes fotballtur i Eurojackpot!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere