RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VM-problemene fortsetter for Qatar

PROBLEMER: Fotball-VM i Qatar har mange utfordringer, selv om det er mange år til mesterskapet sparkes i gang.
PROBLEMER: Fotball-VM i Qatar har mange utfordringer, selv om det er mange år til mesterskapet sparkes i gang. Foto: Anja Niedringhaus (Ap / NTB scanpix)
Problemene vil ingen ende ta for fotball-VM i Qatar.

FIFAs beslutning om å legge VM-sluttspillet i 2022 til vinterstid har tatt vekk noe av trykket på arrangørlandet Qatar, men den lille ørkenstaten står fortsatt overfor voldsomme utfordringer.

Landets behandling av fremmedarbeidere samt spørsmålet om hvorvidt det gigantiske VM-prosjektet i det hele tatt lar seg gjennomføre, skaper stadig bekymring for fotballens øverste ledere.

Torsdag møtes ledelsen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i Zürich for endelig å datofeste sluttspillet om sju år. Foreløpig er det sagt at kampene skal spilles i november og desember.

Strøm av fremmedarbeidere
Arrangørene i Qatar har sagt at de kan avholde arrangementet når som helst. Samtidig lurer flere andre bekymringer i bakgrunnen.

Forholdene for landets fremmedarbeidere er blant temaene som vil komme opp på torsdagens FIFA-møte i Zürich. Da president Sepp Blatter besøkte Qatar nylig, gjorde han det klart at mer må gjøres for å beskytte arbeiderne.

Menneskerettighetsgrupper er ikke fornøyd med reformene som er foreslått med hensyn til blant annet lønn og boforhold. Kritikerne liker å sammenligne dagens system med en moderne form for slaveri.

Klart er det også at antall fremmedarbeidere i Qatar trolig vil dobles de neste fem årene, som følge av at landet står foran voldsomme opprustningsprosjekter på landets infrastruktur.

Mye kan gå galt
Ved siden av fokuset på menneskerettigheter har også beskyldningene om korrupsjon preget debatten rundt mesterskapet i Qatar så langt. Men det finnes også flere presserende utfordringer.

Den lille golfstaten, som teller 2,3 millioner mennesker, venter totalt én million turister under VM-sluttspillet. Det krever blant annet en voldsom opprustning av offentlige kommunikasjoner. I tillegg skal en rekke dyre stadionanlegg bygges.

De mange utfordringene er grobunn for skepsis.

- Det er så mye som potensielt kan gå galt. I idrettssammenheng er dette helt enestående. De skal lage dette ut av ingenting, sier Simon Chadwick, professor i forretningsstrategi ved Coventry-universitet i England.

Han forventer også at spørsmål rundt sikkerhetssituasjonen i Midtøsten vil komme opp på agendaen i forkant av mesterskapet.

Alkohol
Qatar må også ta en krevende beslutning med hensyn til eventuell servering av alkohol under VM i 2022. Landets innbyggere får i dag ikke drikke alkohol. Utenlandske borgere får drikke alkohol så lenge de har fått en spesiell tillatelse til dette.

En av sponsorene for mesterskapet i 2022 er den amerikanske bryggerigiganten Budweiser. Den skal leveres turneringens offisielle øl.

- Det er ganske mange mennesker utenfor Midtøsten som assosierer fotball med alkohol, sier professor Chadwick. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere