*Nettavisen* Sport.

Belgia tok sin første VM-medalje i historien

SCORING: Thomas Meunier jubler sammen med tilrettelegger Nacer Chadli etter den tidlige 1-0-scoringen mot England. Foto: Dylan Martinez (Reuters)

Beseiret England med 2-0 i bronsefinalen.

14.07.18 18:15

BELGIA - ENGLAND 2-0:

Bronsefinalen har lenge vært, og vil lenge være, den mest omdiskuterte kampen i VM i fotball.

Lørdag var det Belgia og England som skulle gjøre opp om «tapermedaljen», som den gjerne kalles, medaljen som vinnerne av bronsefinalen mottar. Før kampen meldte imidlertid både England-trener Gareth Southgate og Belgia-trener Roberto Martinez at lagene var motivert til å kjempe i deres siste VM-kamp for sommeren.

Og Belgia så utvilsomt motivert ut, da de tok ledelsen etter drøyt tre minutters spill. Gjennom hele den første omgangen så laget komfortable ut, mens England slet med å skape de store sjansene.

Derfor mente da også tidligere Aston Villa-spiss Dion Dublin at de engelske spillerne manglet den helt store motivasjonen, der han fulgte kampen for BBCs live-studio.

- VM er i praksis over

- Det er noen slitne kropper og slitne hoder der ute. VM er i praksis over etter at du taper semifinalen. Vi var så nære, men vi har noe stort på gang i fremtiden, meldte 49-åringen da lagene nærmet seg pause.

Og selv om andre omgang ble en langt bedre opptreden fra den engelske guttene, endte kampen på samme måte som bronsefinalen i 1990 mot Italia - nemlig med tap.

Thomas Meuniers scoring etter tre og et halvt minutt ga belgierne den starten de trengte, og kort tid før slutt punkterte Eden Hazard kampen med sin tredje scoring for turneringen.

Belgia tar dermed sin første medalje i VM-historien. Fra før var fjerdeplassen i Mexico-VM i 1986 landets beste prestasjon.

- Mangler fart på topp

2-0-resultatet lyver imidlertid altså noe. I andre omgang gjorde England et realt forsøk, og det ville ikke vært noe å si på en engelsk utligning.

Tidligere Tottenham-spiller Jermaine Jenas, som nå jobber som fotballekspert i BBC og BT Sport, er én av de som mener det engelske laget var godt nok til å sikre seg VM-medalje. I hvert fall om de hadde hatt mer fart på topp.

- Vi spiller av og til seriøst god fotball, er komfortable med ballen og kommer inn i farlige områder, men... vi mangler én ting etter min mening, og det er noen som har evnen til å møte et par forsvarere og si: 'Snakkes, kompis, jeg løper forbi dere begge!'» skriver fotballeksperten på Twitter.

- Skal ikke vente i 20 nye år

Etter kampen er England-spiss Harry Kane optimistisk med tanke på veien videre, på tross av tapet i bronsefinalen.

- Denne kampen viste at det fortsatt er rom for forbedringer. Men vi er ikke ferdige, vi forbedrer oss fortsatt og vil bare bli bedre. Vi vil ikke vente i 20 år til med å komme til en semifinale og de store kampene, sier Tottenham-spissen i det NRK-sendte intervjuet.

Det er altså 28 år siden England sist var i en VM-semifinale, i mesterskapet i Italia i 1990.

Nå er det en rask ferie for spillerne før en ny Premier League-sesong venter.

- Vi har gjort store fremskritt. Nå handler det om å hvile litt og gjøre seg klar for den nye sesongen, sier han.

Vakker belgisk kontring

Tre minutter og trettisju sekunder var spilt da ballen lå i nettet bak England-keeper Jordan Pickford, og målet kom som et resultat av nok en strålende belgisk kontring - slik de har hatt en rekke av i mesterskapet i Russland.

Et langt utspill fra Thibaut Courtois fant veien via Nacer Chadli til Romelu Lukaku i midten. Kraftspissen satte fart og fant Chadli igjen, som nå hadde stormet i posisjon på venstrekanten. WBA-spilleren slo hardt inn foran mål, og Thomas Meunier kastet seg fram og dyttet ballen i mål bak en utspilt Pickford.

Belgia hadde fått akkurat den starten de håpet på, og NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith trakk frem Romelu Lukakus bidrag til 1-0-scoringen.

- Man må gjerne kritisere Romelu Lukaku for at han ikke scorer nok mål i de viktige kampene, men for en tilrettelegger han har vært i dette mesterskapet! utbrøt NRK-kommentatoren etter at scoringen var et faktum.

Rolig førsteomgang

I minuttene som fulgte fikk Belgia flere muligheter på overgang, og var nær ved å sette 2-0, som da Kevin De Bruyne fikk stå helt fritt på venstrekanten og avslutte etter tolv minutters spill.

Jordan Pickford var imidlertid med på avslutningen, selv om ballen gikk via foten til Kieran Trippier, og England slapp med skrekken.

Etter hvert roet tempoet i kampen seg ned, og Belgia kontrollerte inn ledelsen til pause. Nærmest en utligning før hvilen var Harry Kane, da han fikk servert ballen av Raheem Sterling like utenfor 16-meteren. VMs toppscorer fikk tid til å stille inn siktet, men forsøket på halv volley gikk til side for mål.

Annet engelsk lag etter hvilen

England-trener Gareth Southgate hadde, til tross for forsikringene om at bronsefinalen var viktig å vinne, byttet ut fem spillere fra semifinalen mot Kroatia.

Etter sidebytte lørdag kastet han imidlertid innpå Marcus Rashford og Jesse Lingard, og plutselig så engelskmennene ut som et annet lag.

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅLLØS: Harry Kane fikk sine muligheter, men blir stående med seks mål i årets VM. Det gjør ham mest sannsynlig til toppscorer, men Tottenham-spissen har ikke scoret siden åttedelsfinalen mot Colombia. Foto: Dylan Martinez (Reuters)

Nå var det England som styrte spillet, kom til halvsjanser, og så ut som å være det laget som ønsket mest. Og drøyt midtveis fikk Eric Dier en enorm mulighet til å utligne.

Tottenham-spilleren la opp til veggspill med innbytter Rashford, som hadde brakt en ny dimensjon inn i Englands angrepsspill, og plutselig var Dier alene mot Belgia-keeper Courtois. Han chippet ballen elegant over sisteskansen, og så ut til å sørge for 1-1, men på streken kom Tottenham-lagkompis Toby Alderweireld skliende og fikk med nød og neppe slått ballen til hjørnespark.

I minuttene som fulgte kjørte England fullstendig, og både Dier og Harry Maguire fikk gode muligheter på hodet, men Belgia holdt stand.

Hazard punkterte

Og med det engelske trykket kom også de belgiske kontringsmulighetene. Drøyt ti minutter før full tid var Meunier en strålende Pickford-redning unna å bli tomålsscorer, da den belgiske kontringen endte med et knallhardt volleyskudd fra PSG-spilleren.

Bare minuttet etterpå satt ballen likevel i nettet.

Eden Hazard ble spilt fri av Kevin De Bruyne, og Chelsea-magikeren snek seg forbi Phil Jones før han dunket ballen hardt nede i korteste hjørne.

Da var kampen punktert, og Belgia kan dermed juble for sin første VM-medalje i fotballhistorien.

PS. Med verken Harry Kane- eller Romelu Lukaku-scoringer på lørdag, ser Kane ut til å bli VMs toppscorer med seks mål. Antione Griezmann og Kylian Mbappé har tre mål hver, og kan ta igjen engelskmannen med et hat trick i søndagens finale mellom Frankrike og Kroatia.

Har du sett denne?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag