Ikke et øye var tørt da Andrés Iniesta vinket farvel til Camp Nou. Hele 22 år hadde gått siden vesle Andrés gråt sine tapre tårer da mor og far forlot ham på La Masia-akademiet til Barcelona.

Ikke et øye var tørt da Andrés Iniesta vinket farvel til Camp Nou. Ikke grunnet de utallige trofeene han hadde skaffet dem, men på grunn av den personen han er. En stille, beskjeden magiker, som sjelden lar seg vippe av pinnen.

Før han tar fatt på karrieren i Japan med Vissel Kobe, ligger mye til rette for at verden inviteres til hans aller siste trylleshow denne sommeren når VM sparkes i gang i Russland.

Andrezinho

Sergio Ramos, kaptein for erkerival Real Madrid, sa en gang i tiden at «dersom Iniesta hadde hett Andrezinho, så hadde han vunnet to Gullballer». Iniesta pryder nemlig ikke reklameplakater eller fjonger seg opp på røde løpere. Det faller han rett og slett ikke inn.

Og det er nettopp derfor ingen øyne vil være tørre når det endelig er over denne sommeren i Russland. Når magikeren fra Albacete på ny takker av. Spørsmålet er hvorvidt han igjen kan befeste sin posisjon som Spanias største fotballspiller noensinne.

Man må stille klokka tilbake hele åtte år for å finne øyeblikket der 34-åringen ble udødelig for det spanske folk. I det 116. minutt, i VM-finalen mot Nederland, fant Cesc Fabregas en umarkert Iniesta inne i motstanderens boks.

- Da ballen falt til meg, så visste jeg at det var «nå eller aldri»-øyeblikk. At dersom vi ikke vant VM nå, så kom vi aldri til å gjøre det. Da ballen traff foten min, så visste jeg at keeper ikke vil ha en sjanse. Øyeblikket var perfekt, sa Iniesta til FIFA.com.

Barcelona-stjernen hamret til på halv volley, og Maarten Stekelenburg i Nederland-buret måtte gi tapt. Spania kunne feire sitt første VM-trofé.

Historien bak Iniestas mål er uansett en det snakkes lite om. Da Iniestas scoret målet som sendte Spania til himmels, så dediserte han målet til avdøde Dani Jarque.

Depresjonen

Mens hele Spania feiret en tidligere ukjent eufori, rev Iniesta av seg drakta for å vise frem en t-skjorte med teksten «Dani Jarque siempre con nosotros» (Dani Jarque er for alltid med oss).

Den tidligere Espanyol-kapteinen gikk brått vekk da han led et hjerteinnfarkt på treningsopphold med klubben. Det satte en støkk 26 år gamle Iniesta.

- Litt etter litt kjenner man at man ikke er seg selv, at man ikke kan nyte ting. Du har hverken følelser eller lidenskap. Det kommer et øyeblikk der du sier «nå klarer jeg ikke mer». Heldigvis forstod jeg at jeg trengte noen for å komme meg ut av en vanskelig situasjon, fortalte Iniesta i TV-programmet El Homiguero.

Der snakket han åpenhjertig om hvordan skadeproblemer, men spesielt dødsfallet til vennen Jarque, hadde skapt en depresjon i ham.

- Til syvende og sist så er du kun deg selv, og du vil nyte det du har. Det er uforståelig at jeg, med det livet jeg levde, i Barcelona vant jeg «the Treble», jeg scoret vinnermålet mot Chelsea på Stamford Bridge .. jeg har et priviligert liv, men verden er ikke så sunn og så god.

- Det er uforståelig at jeg ikke hadde det bra med meg selv. Du føler deg tom, og må lade om på ny, sa Iniesta.

Depresjonen varte fra sommeren 2009 til VM i 2010, der Iniesta ble den store helten. Og den vesle magikeren fra Albacetes kamp mot egne demoner ble til slutt en nasjons store opptur.

Visca Catalunya

Det er nemlig blitt slik at siden 2010 har Iniestas navn blitt hyllet og applaudert på samtlige stadioner i LaLiga, grunnet scoringen i det 116. minutt i Johannesburg.

Da Levante styrte mot en sensasjonell seier mot Barcelona tidligere denne sesongen, valgte Barcelona-trener Ernesto Valverde å bytte ut Iniesta.

Mens Iniesta sprintet av banen for å ikke frata laget et eneste sekund, reiste Levante-supporterne seg opp og applauderte, mens bildene fra 2010 rullet over skjermene på Ciutat de Valencia.

Det er posisjonen Iniesta har i spansk fotball. Han representerer det uskyldige, det magiske, det humane. Han er superstjernen som selv ikke vet det. Den største og beste av de alle, uten helt å forstå det selv.

Hans posisjon kan også bli den som forener Spania i sommer, om kun for noen uker. Det siste året har nemlig Catalonia stemt over uavhengighet fra Spania, hvilket førte til store opptøyer.

Så mye som 91 mennesker ble skadet i oktober da spansk politi aksjonerte for å forhindre folkeavstemmingen. Det har ført til en mer betent situasjon i Spania enn på lenge.

En gråtende Gerard Piqué sa til katalansk TV at dersom hans status som katalaner gjør det vanskelig for det spanske folk å akseptere ham, så vil han legge opp på det spanske landslaget. Siden har Barcelona-midtstopperen bekreftet at mesterskapet i Russland blir hans siste for Spania.

Midt oppi alt dette finner vi en liten herremann fra Albacete, sør-øst i Spania. Han som forener en hel nasjon kun ved å være seg selv. Han som kanskje ikke stjeler overskriftene, men som alle har akspetert som Spanias ubestridte nummer én.

For mens Messi og Ronaldo har byster og statuer av seg selv i sine hjembyer, så kan Iniesta kun vise til en liten vinbutikk et lite stykke utenfor sentrum av Barcelona.

Bódega Iniesta drives blant annet av Iniestas søster, og er nesten gjemt vekk i en bakgate. Butikken er ikke noe særlig større enn et gatekjøkken, og de ansatte sier ikke stort. Vinen de selger skal prate for seg, litt slik som prestasjonene til dens produsent har snakket for seg på fotballbanen.

Marerittet i Brasil

For fire år siden var han del av en av de største fadesene Spanias landslag har tatt del i. Etter å ha regjert internasjonal fotball med EM-triumf i 2008 og 2012, samt VM-seieren i 2010, ble de ydmyket i Brasil.

I gruppe med Chile, Nederland og Australia ble de filleristet av de to førstnevnte nasjonene, og måtte ta flyet hjem etter gruppespillet. På det flyet satt også Andrés Iniesta.

- Det som skjedde med oss i Brasil for fire år siden må være en vekker til dette VM, og vi drar til Russland i et bestemt humør. Vi har en fantastisk tropp, og jeg mener vi har en god miks av unge spillere og rutine, sa Iniesta til GQ Magazine, i et intervju gjengitt av Marca.

I Russland må Spania på ny finne inspirasjonen fra mesterskapet i Sør-Afrika i 2010. Julen Lopeteguis menn seiler opp som favoritter etter 1-1 mot Tyskland og 6-1 mot Argentina i oppkjøringskamper til mesterskapet.

Treningskamper gir som regel en liten indikasjon, men det som kanskje gjør at et samlet Spania, i en måned fremover, forenes er mannen med drakt nummer seks. Alle er kanskje ikke like glade for spansk jubel, men absolutt alle vil se Andrés Iniesta løfte det gullbelagte trofeet én siste gang.