RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Diego Costa matchvinner da Spania slo Iran

MATCHVINNER: Diego Costa scoret kampens eneste tellende mål.
MATCHVINNER: Diego Costa scoret kampens eneste tellende mål. Foto: Adam Davy (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Spania måtte trenge igjennom den iranske muren.

IRAN - SPANIA 0-1

Spanjolene måtte jobbe og slite for de tre poengene mot Iran, men kunne til slutt juble for en 1-0-seier over sine iranske motstandere. Den kom etter at Diego Costa ble den store helten.

Atlético Madrid-spissen satte sitt tredje mål i dette VM etter å at en klarering fra Ramin Rezaeain smalt i beinet hans, og rullet inn bak keeper Alireza Beiranvand.

Iranerne trodde de hadde sjokkert verdensmesterne fra 2010 da Saeid Ezatolahi kriget ballen i mål på en dødball. Mens iranerne feiret vinket linjedommeren på andre siden.

Det førte til at dommer Andrés Cunha måtte førhøre seg med VAR-dommerne til iranernes store forfjamselse.

- Det er himmel eller helvete for Iran, sa Marius Skjelbæk fra TV 2s kommentatorplass mens iranerne stod og ventet på den endelige meldingen fra Cunha.

Det endte med at scoringen ble annullert for offside. Jesper Mathisen var full av begeistring for hvordan situasjonen ble håndtert.

- Det er slik VAR skal fungere. Den skal ikke dømme kampen, men unngå de store dommerskandalene. Der går VAR inn og firsikrer om at avgjørelsen er korrekt. Strålende, sa Mathisen fra TV 2s kommentatorplass.

Også tidligere eliteseriedommer, Svein-Erik Edvartsen, mente at den uruguayanske dommeren hadde valgt rett.

- Korrekt annullering. Meget bra av assistentdommer. Bra de sjekket med VAR og brukte tid. Bedre med litt sein og korrekt avgjørelse i denne settingen, enn tidlig og feil, skriver Edvartsen på Twitter, som også noterte seg måten spillerne reagerte:

- Og se på spillerne da, dere. Ikke en protest etter at VAR var konsultert og alle forstod det var offside, skriver Edvartsen.

Spania holdt stand og Fernando Hierro kunne juble over tre livsviktige poeng i gruppe B. Det betyr at Spania seiler opp på delt førsteplass sammen med Portugal, som slo Marokko 1-0 tidligere onsdag.

- Gutta slo et hardt slag i dag, jeg er veldig stolt over prestasjonene deres. Vi gjorde slik vi hadde tenkt. Det er vanskelig med så mange avblåsninger. De var et tøft og organisert lag, de overrasket oss ikke, sa Fernando Hierro til radiokanalen Cadena COPE etter kampen.

For Iran er håpet om avansement på ingen måte over. De ligger på tredjeplass, med ett poeng mindre enn Portugal og Spania. Med seier mot førstnevnte i den siste kampen, så vil de være klare for åttedelsfinalen.

Les mer: Pepe får kritikk for å ha kastet seg mot Marokko: - Han er fortsatt en p***

Iransk mur

I den første omgangen skulle veldig mye handle om Spanias forsøk på å bryte ned den iranske muren. For Carlos Queiroz og hans menn hadde en tydelig plan om å ikke la Spania komme til enkle sjanser.

Gang etter gang kom Spania på angrep, og gang etter gang banket iranerne ballen unna. Gampplanen var tydelig å holde spanjolene unna, og det klarte de med stor suksess.

David Silva var spanjolenes mest toneangivende, men han måtte se sitt skudd gå i den iranske blokka og ut til corner etter 18 minutter spilt på Kazan Arena.

MADRID: Isco og Diego Costa jubler for spansk scoring.

Etter halvtimen fikk Spania endelig trykket ballen inn i den iranske boksen, og på ny fikk Silva sjansen på et brassespark. Det suste godt over keeper Alireza Beiranvands mål.

Iran kom tidvis på kontringer, anført Sardar Azmoun, men et manglende ettertrykk gjorde at Rubin Kazan-angriperen ofte ble såtende igjen alene mot det spanske forsvaret.

Bakover hadde iranerne stålkontroll, men det så farlig ut da Silva nok en gang fikk ladet kanonen like før halvspilt. Skuddet gikk via en iraner, hadde god retning, men styrte utenfor Beiranvands lengste stolpe.

Carlos Queiroz og hans menn holdt stand i løpet av de første 45 minuttene, og spanjolene måtte gå til pause uten nettsus i den andre gruppespillskampen i gruppe B.

Det stod 0-0 mellom Spania og Iran etter halvspilt i Kazan.

Les mer: Her er de beste VM-bildene

Costa våkner - Iran truer

Spania suste i angrep i den andre omgangen og vant en corner i det 49. minutt. Ballen ble stusset videre, og Gerard Piqué var nære på å sende Spania i føringen.

Spanjolene fortsatte å trykke på, og minuttet etter dunket Sergio Busquets til fra distanse. Beiranvand fikk klasket ballen unna Iran etter at Lucas Vázquez forsøkte å score på returen.

Iran kom på en liten visitt i det 53. minutt og etter et lang kast landet ballen hos Karim Ansarifard. Olympiakos-spilleren hamret til og ballen sang i nettmaskene. Dessverre for Iran var det på feil side av nettet.

Spania våknet til live minuttet etter da Andrés Iniesta spilte inn Diego Costa inne i Iran-boksen. Ramin Rezaeain var uheldig og klarerte ballen i Costa, som siden spratt mot det iranske målet. Keeper Beiranvand hang ikke med, og Spania tok ledelsen.

Iran flyttet flere spillere opp i banen og like før timen spilt ruvet Mehdi Taremi høyest i luftrommet, og fikk hodet på ballen. Dessverre for iranerne strøk forsøket utenfor David de Geas lengste stolpe.

Saeid Ezatolahi kriget ballen i mål på en dødball for Iran, og jubelen stod i taket på den iranske benken. Dessverre for de iranske spillerne hadde linjemann vinket for offside.

PIPEBLÅS: Her får iranerne beskjed om at scoringen deres er annullert.

Etter å ha konferert med videodommerne var også dommer Andrés Cunha sikker i sin sak, og annullerte scoringen til Iran.

I det 70. minutt burde Piqué ha doblet ledelsen da ballen falt ned på den iranske streken. Rezaeain hadde lagt seg ned og fikk kriget ballen vekk fra mål, før dommer Cunha blåste utover.

Queiroz kastet innpå alle sine offensive våpen og introduserte både Alireza Jahanbaksh og Milad Mohammadi i jakten på utligning på det spanske landslaget.

Med åtte minutter igjen slo Vahid Amiri luke på Piqué og slo et nydelig innlegg på Taremi. Han fikk gå opp alene inne i feltet, men headet ballen over De Geas mål.

Også Saman Ghoddos ble hevet innpå på banen for Iran, men det ville seg ikke «Team Melli» mot spanjolene. Til tross for tapper kjemping red Spania av stormen.

Fernando Hierro og hans menn tok sin første trepoenger i VM etter å ha slått Iran 1-0.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere