Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har ikke gjort det lett for seg selv ved å legge sommerens VM i fotball til Russland, mens også mesterskapet om fire år i Qatar har fått massiv kritikk.

Men dersom du tror at kritikken mot FIFA vil stilne når de to mesterskapene er ferdigspilt, tar du antakelig feil.

Sommerens mesterskap i Russland kan nemlig bli siste gang du får oppleve VM i fotball slik vi kjenner det. I 2026-VM, som FIFA i juni tildelte USA, Canada og Mexico, er nemlig turneringsformatet radikalt endret.

Og denne uken ble det kjent at FIFA-president Gianni Infantino også vil kjempe for å endre på formatet også i Qatar-VM i 2022.

LES SAKEN: Hevder FIFA vil «revolusjonere» fotballverden

16 grupper med tre lag i hver

10. januar 2017 vedtok FIFA-rådet, bestående av FIFA-president Gianni Infantino og representanter fra de seks kontinentale konføderasjonene (AFC, UEFA, CAF, CONCACAF, CONMEBOL og OFC) å utvide fotball-VM fra 32 til 48 nasjoner, gjeldende fra og med mesterskapet i 2026.

De 48 landene vil deles inn i 16 grupper med tre lag i hver gruppe, der de to øverste vil gå videre til en sekstendelsfinale. Det betyr at hvert lag kun vil spille to kamper i gruppespillet, mens finalelagene ender opp med å spille like mange kamper som de gjør med dagens format - nemlig sju.

Turneringen vil fortsatt spilles i løpet av 32 dager, slik de blir i dag.

Før utvidelsen ble bestemt, var det fire forslag som lå oppe til vurdering hos FIFA-rådet:

* Utvidelse til 40 lag, med åtte grupper á fem lag - 88 kamper
* Utvidelse til 40 lag, med ti grupper á fire lag - 76 kamper
* Utvidelse til 48 lag, med en innledende playoff-runde for 32 av lagene - 80 kamper
* Utvidelse til 48 lag, med 16 grupper á tre lag - 80 kamper

Til slutt var det altså det fjerde forslaget - og det dårligste, vil flere hevde - som ble vedtatt.

- VM skal være eksklusivt

- Det er nok folk med mye høyere intelligens enn meg som har funnet på dette. Men det som var så fint med VM i «min ungdom», for å kalle det dét, var at det var ganske eksklusivt, sukker Arne Scheie.

Overfor Nettavisen legger ikke NRK-veteranen skjul på at han er bekymret for utviklingen i den internasjonale fotballen.

- Det er jeg, så til de grader. FIFA vil tydeligvis fri til alle land i verden, sier han.

- Altså, 48 land - de har vel ikke fått med alle land i verden, men de er på god vei. Jo, da, flere får muligheten til å være med, men vi får se om det blir noen suksess. Jeg skulle gjerne stoppet på det formatet vi har i dag, men det er jo ikke jeg som bestemmer.

VM-KUPPET: Les Nettavisen og Ekstra Bladets dokumentar om hvordan Russland kuppet fotball-VM her!

Scheie, som har kommentert ni VM-sluttspill for NRK, mener at verdensmesterskapet ikke skal være for hvem som helst.

- Jeg er vant til at VM-sluttspillet skal være eksklusivt. Det skal «koste litt», i gåseøyne, å kvalifisere seg, det kan ikke være åpent for alle. Men det er mulig at det er den nye trenden; at alle skal være med. Vi får vel bare finne oss i det óg, sier 74-åringen.

- Vannes ut

Forfatteren Dag Solstad har sammen med nylig avdøde Jon Michelet skrevet bøker om verdensmesterskapene i fotball fra 1982 til 1994. Han er, i likhet med Arne Scheie, skeptisk til FIFAs fornyelsesplaner, og sukker litt oppgitt når Nettavisen forklarer ham formatet som kan bli gjeldende fra 2022 - og som defintivt vil gjelde i 2026.

- Det virker ikke som noen særlig god idé. Da blir VM veldig utvannet, rett og slett, sier forfatteren.

- Det formatet man har hatt de siste årene synes jeg har fungert veldig godt, så jeg skjønner ikke helt hvorfor de skal gjøre det. Men det har vel med penger å gjøre, foreslår han.

Det er ikke spesielt dristig å tro at Solstad er inne på noe der.

Tresifret milliardbeløp

Neste uke skal FIFA ifølge danske Tipsbladet samle fotballtopper fra hele verden for å diskutere en mulig utvidelse av Qatar-VM til 48 lag. Samtidig skal fotballtoppene også diskutere et helt nytt VM for klubblag samt en verdensomspennende nasjonsliga, som en del av kvalifiseringen til VM. Det er spesielt Saudi-Arabia som har presset på for å utvide Qatar-VM til 48 lag, slik at de selv kan være med å arrangere mesterskapet. En utvidelse av VM tvinger nemlig Qatar, som har et iskaldt forhold til Saudi-Arabia og flere av sine andre arabiske naboer, å søke hjelp hos nabolandene.

«Saudi-Arabias store finansiering av et klubb-VM og til dels den globale Nations League - to turneringer som investorene lover å betale FIFA et tresifret milliardbeløp for - handler i like stor grad om å få ta 2022-VM fra Qatar, så det blir et felles sluttspill som ikke kun gir positiv PR til Qatar», skriver Tipsbladet i sin dekning av saken.

- Det er en veldig grisk organisasjon, FIFA. Det merker man jo, kommenterer Solstad.

- Kommer til å ta livet av spillerne

I utlandet har det ikke manglet på kritikk mot utvidelsen. Først ute var Tysklands landslagssjef, Joachim Löw, allerede i oktober i 2014. Da advarte han mot en utvidelse av VM, uansett format.

- De beste lagene burde være i VM og EM. Hvis man fortsetter å øke antallet, vil kvaliteten vannes ut, sa Löw da, ifølge ESPN.

I desember 2016 var det Manchester City-manager Pep Guardiola som fyrte løs mot Infantinos forslag til utvidelse, som til slutt var det forslaget som vant frem.

Guardiola mente at fotballspillere allerede spiller for mange kamper, og at man burde fokusere på kvalitet fremfor kvantitet.

- Det er et problem over hele verden. Nå snakker de om et VM med 48 lag. Vi kommer til å ta livet av spillerne, mente Guardiola, ifølge Yahoo, for halvannet år siden.

Bare uka etterpå fulgte leder Karl-Heinz Rummenigge i European Club Association, organisasjonen som representerer europeiske fotballklubber, opp kritikken:

- Vi må fokusere på sporten igjen. Politikk og handel kan ikke være den eksklusive prioriteten i fotball, mente Rummenigge, som representerte Vest-Tyskland i tre VM, ifølge CNN, og utfordret FIFA til å la forslaget ligge:

- Med tanke på fansen og spillerne ber vi innstendig FIFA om ikke å utvide antall deltakerland i VM.

Vil ta avgjørelsen til retten

Da avgjørelsen ble tatt i januar 2017, kom presidenten for den spanske ligaen, Javier Tebas, på banen og sa han ville se etter muligheter for å ta FIFAs avgjørelse til retten.

- Jeg mener de største europeiske ligaene burde blitt konsultert. 75 prosent av spillerne i VM spiller i disse ligaene, og en slik type organisering har en effekt på dem, sa Tebas ifølge nyhetsbyrået AFP.

- For det andre er FIFA en institusjon som tar politiske og sportslige avgjørelser, men også forretningsmessige avgjørelser om tv-rettigheter som angår oss alle. Jeg støtter ikke utvidelsen av VM.

Tebas har også kritisert FIFA-president Gianni Infantino for å lede an utvidelsen av VM for å tilfredsstille nasjonene fra mindre konføderasjoner, som støttet hans kandidatur til presidentembetet i FIFA.

Kan spille på resultat

En annen innvending mot det nye formatet, er risikoen for at to lag kan spille på resultat i den siste kampen i gruppespillet. Det mest kjente tilfellet av dette i VM-historien er «skandalen i Gijón» i 1982, da Tyskland slo Østerrike 1-0 - et resultat som sendte dem begge videre på bekostning av Algerie.

Tyskerne tok ledelsen tidlig i kampen, og etterpå gjorde ingen av lagene seriøse forsøk på å score mål. Siden da har de avsluttende kampene i VMs gruppespill blitt spilt samtidig.

Det er naturligvis umulig i grupper bestående av tre lag.

Infantinos forslag for å unngå spill på resultater i siste kamp, er å innføre straffesparkkonkurranse i de kampene som ender uavgjort. FIFA har fortsatt ikke bestemt seg for om de vil gjennomføre dette.

Det er imidlertid en faktor som Dag Solstad ikke bryr seg særlig om.

- I sånne turneringer utnytter man det man kan, det er klart. Det nytter ikke å være moralsk på det, sier han.

- Jeg husker folk var veldig opphisset over at to tysktalende lag spilte uavgjort i Spania i '82, og dermed skviset ut et tredje lag. Det var folk veldig opphisset over, men det var ikke jeg. Det er jo bare sånn det er.

Har du sett denne?