*Nettavisen* Sport.

FIFAs sikkerhetssjef stusset da VM-avgjørelsen falt: - Russland visste resultatet på forhånd

Nettavisen-dokumentar:

VM-VERT: Vladimir Putin og hans Russland er vertskap for fotball-VM i 2018. Foto: Philippe Desmazes (AFP)

Vladimir Putin holdt seg unna avstemningen da Russland fikk fotball-VM i 2018. Han var sikker på seier.

28.06.17 08:25

Dette er sak 7 av 11 i en dokumentarserie om hva som egentlig skjedde da Russland ble tildelt fotball-VM i 2018. Fra 24. juni til 1. juli vil det daglig komme nye saker i serien på Nettavisen. Følg med! Les alle sakene i serien her: Nettavisen-dokumentar: Slik kuppet Russland VM

LYON (Nettavisen/Ekstra Bladet): - Da Sepp Blatter leste opp Russland som VM-vertskap i 2018 oppførte den russiske VM-delegasjonen seg mistenkelig rolig.

Det sier FIFAs tidligere sikkerhetssjef Chris Eaton til Nettavisen og Ekstra Bladet.

Han har fått klar beskjed fra FIFA om at han ikke får uttale seg om saker han jobbet med i sin tid i FIFA, og ble truet med rettslige grep sist han uttalte seg om sin tid i organisasjonen. Likevel uttaler han seg til Nettavisen og Ekstra Bladet om hva han mener skjedde på FIFA-kongressen i Zürich, 2. desember 2010. Da hadde han ansvaret for sikkerheten til dem som var der.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Trusselbrevet fra FIFA kan leses i sin helhet her.

Chris Eaton sier han er sikker på at Russland visste at de fikk VM før Sepp Blatter åpnet konvolutten med kortet der det sto Russland. Den tidligere politimannen med lang fartstid i blant annet Interpol, var FIFAs sikkerhetssjef da Russland og Qatar ble tildelt fikk fotball-VM i henholdsvis 2018 og 2022.

Les også: Tidligere sikkerhetssjef: - FIFA-topp spurte meg om hvor mye jeg hadde fått for å inngå avtalen

Til Nettavisen og Ekstra Bladet forteller han at han som politimann og politietterforsker er trent til å lese andres kroppsspråk.

- De var glade, men det virket ikke som spenningen ble utløst i kongresshallen i Zürich. De virket ikke overrasket i det hele tatt, sier han.

Han sier at delegasjonen fra Qatar oppførte seg helt annerledes.

- Hos delegasjonen fra Qatar var det helt andre reaksjoner. De ble helt elleville når deres navn ble trukket opp av konvolutten, sier Eaton.

Reaksjonen fra den russiske delegasjonen kan sees ni minutter ut i klippet under:

Det er ikke første gang det kommer beskyldninger om at Russland hadde full kontroll på utfallet av stemmegivningen da Russland fikk fotball-VM. I boken «Mafia State», skrevet av Guardian-journalist Luke Harding i 2011, hevder Stanislav Belkovskij at statsminister Vladimir Putin visste at de fikk VM allerede en uke før avstemningen.

Stanislav Belkovskij er en russisk statsviter som har svært gode kilder i Kremls innerste sirkler og det var ham som i 2007 avslørte Vladimir Putins hemmelige formue og hans kontakter til flere av oligarkene som Putin etter hvert utnyttet seg av for å få fotball-VM til Russland.

Chris Eaton ble ansatt som FIFAs sikkerhetssjef høsten 2010 og sluttet offisielt i jobben 25. april 2012.

Les også: Slik styrer Putin fotballen

Begrenset ansvar

Det var FIFAs generalsekretær Jerome Valcke som ansatte Chris Eaton i 2010 og da det spredde seg rykter om at flere av VM-søkerne hadde brukt ufine midler for å gjøre inntrykk på FIFAs eksekutivkomité-medlemmer.

- Frem mot avstemningen sa jeg til Jérôme Valcke at jeg burde bli involvert da det var så mange rykter om bestikkelser og korrupsjon. Han sa at jeg ikke kunne siden jeg var australsk, og Australia var et av landene som søkte om VM, forteller Eaton til Nettavisen.

Eaton sier at han istedenfor fikk i oppdrag å ta seg av sikkerheten i FIFAs hovedkvarter i Zürich, og i Hallenstadion der avstemningen skulle foregå. Han sier at oppgaven var å koordinere sikkerheten sammen med sikkerhetsoffiserene fra alle de andre søkerlandene som hadde statssjefer og andre offisielle representanter til stede.

Marco Villiger som i dag er visegeneralsekretær i FIFA var i 2010 sjef for FIFAs. Han sier til Nettavisen og Ekstra Bladet gjennom en FIFA-talsmann at det var amerikaneren Michael J. Garcia som etterforsket påstandene om bestikkelser i forbindelse med tildelingen av VM til Russland og Qatar. Han fnyser av Eatons påstand om at han ikke fikk etterforske hva som skjedde fordi det var den uavhengige kommisjonen som Garcia ledet som skulle ta seg av dette, samtidig som Garcia måtte erklære seg inhabil i undersøkelsen av USAs VM-søknad siden han selv var amerikaner.

Les også: Franz Beckenbauer: Fra tysk keiser til russisk fotballtsar

Klikk på bildet for å forstørre.

SIKKERHETSANSVARLIG: Chris Eaton jobbet som FIFAs sikkerhetsansvarlig i årene 2010 til 2012. Foto: Foto: Andreas Selliaas

Ansvarlig for sikkerheten

Det er spesielt en hendelse under avstemningen som Chris Eaton fremhever som mistenkelig på avstemningsdagen.

- Sjefen for de russiske sikkerhetsfolkene oppsøkte meg før vinneren ble utropt og fortalte meg om at en høytstående politiker fra Russland ville ankomme Hallenstadion hvis Russland vant retten til å holde fotball-VM i 2018.

- Jeg sendte beskjeden videre til sveitsisk politi og flyplassmyndighetene slik at den russiske politikeren fikk landingstillatelse. Det som var interessant var at alle hadde det travelt med å komme seg raskt hjem da avstemningen var over, særlig landene som hadde tapt avstemningen.

- Vi fortalte media at det skulle komme en spesiell gjest fra Russland omtrent en time etter avstemningen, og bare en halvtime etter at Qatar var utropt som vinner fikk jeg vite at det dreide seg om daværende statsminister Vladimir Putin. Han ankom en halv time senere og svarte på spørsmål en times tid og mesteparten foregikk på russisk. Hele verdenspressen var der, så vidt jeg kunne se.

- Rent logisk betyr dette at Vladimir Putin var i luften lenge før det ble avgjort at Russland fikk VM. Hadde han bedt flyet om å snu hvis de tapte? spør Eaton.

Les også: Ni måneder før VM-avgjørelsen fikk Putin panikk


Putin viser seg fram

På pressekonferansen fikk Vladimir Putin spørsmål fra både internasjonal og hjemlig russisk presse. De ikke-russiske journalistene var svært opptatt av at Putin ikke var tilstede før og under avstemningen (hele pressekonferansen kan ses i video under).

På spørsmål hvorfor han var fraværende i kampen om å få fotball-VM, men engasjerte seg sterkt i kampen for å få OL til Sotsji, blant annet ved å delta personlig i Guatemala da OL-søknaden ble presentert for IOC, svarte han at han hadde gitt sin sportsminister Vitaly Mutko beskjed om å viderebringe til sine kolleger i FIFAs eksekutivkomité hans synspunkt. Putin sa også at han hadde holdt seg unna VM-valgkampen i respekt for arbeidet til FIFAs eksekutivkomité.

Han skal også ha gitt beskjed til Mutko om at han ville komme til Zürich for å diskutere fotball-VM med FIFA-president Sepp Blatter hvis Russland ble tildelt mesterskapet. Det sa Putin på pressekonferansen (ca. tre minutter inn i klippet) som ble holdt etter at Russland hadde blitt tildelt fotball-VM.

Hele pressekonferansen med Putin kan sees i vinduet under:

På pressekonferansen sier Vladimir Putin at han ikke var til stede under avstemningen fordi han ikke ville legge press på eksekutivkomitéen, men at hele delegasjonen visste at han skulle komme.

- Det var en vanskelig avgjørelse å ta, men etter å ha analysert situasjonen bestemte jeg meg. Mine kolleger var nok litt opprørte, for de ringte meg flere ganger for å overtale meg om å komme, men jeg stod på avgjørelsen min, sa Putin.

Han sier at han hadde stor tro på at de skulle vinne, men at det var overraskende at de vant etter bare to valgrunder.

Russland var den eneste delegasjonen som ikke hadde en statsleder eller tidligere statsleder til stede under avstemningen.

Les også: Frank Lowy: Den australske milliardæren som tapte fotball-VM

Få visste at Putin skulle komme

Ifølge Chris Eaton var det ingen i den russiske delegasjonen som ga ham beskjed på forhånd at Vladimir Putin skulle komme til Zürich.

- Ingen hadde fortalt meg det og det er heller ingen som i etterkant har fortalt meg at de visste det. Det kom som en total overraskelse. Sepp Blatter eller Jerome Valcke var heller ikke der da Putin ankom. Bill Clinton og den britiske kronprinsen hadde også dratt hjem.

Nettavisen og Ekstra Bladet har oversikten over den russiske delegasjonen som var meldt inn til avstemningen (trykk for større bilde og les mer i oversikten i linken under).

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Listen inneholder passdetaljer, hotelldetaljer, flytider og roller de enkelte hadde i VM-delegasjonen. Her er finner du navn som Igor Sjuvalov (visestatsminister), Alexeij Sorokin (direktør for VM-komiteen), Sergeij Fursenko (president i det russiske fotballforbundet), Roman Abramovitsj (Chelsea-eier), Alisjer Usmanov og Jelena Isinbajeva (tidligere stavhopper) og Andreij Arsjavin (landslagskaptein og tidligere Arsenal-spiller).

Men ikke Vladimir Putin.

FIFAs generalsekretær Jerome Valcke syns ikke det var særlig merkelig at så få visste at Putin kom og han mener at FIFA-president Sepp Blatter var informert.

- Sepp Blatter var og er en veldig nær venn av Vladimir Putin og han er invitert av Putin til å overvære åpningsseremonien under fotball-VM i 2018. Blatters kontor var i kontakt med Putins kontor, sier Valcke til Nettavisen og Ekstra Bladet.

Gjennom sin pressetalsmann Thomas Renggli meddeler Sepp Blatter til Nettavisen og Ekstra Bladet at han ikke vil kommentere saken.

Fra tidligere vet vi at Sepp Blatter var tidlig ute og støttet en russisk VM-søknad og at han skal ha sagt at en gruppe med FIFA-representanter tidlig i prosessen hadde sagt at de ville gå for Russland.

Les også: Hemmelige notater fra VM-komiteen: - Ta kontakt med den russiske presidenten

- Putin er en sterk personlighet

Nettavisen og Ekstra Bladet har også snakket med den nå 55 år gamle chileneren Harold Mayne-Nicholls som hadde ansvaret for å evaluere alle VM-søknadene og som møtte Vladimir Putin da han var i Russland for å vurdere den russiske VM-søknaden.

Han har mange års erfaring i å inspisere VM-søkere, og da han med sine folk hadde vært rundt i de landene som søkte om VM i 2018, var han ikke i tvil. Russland var minst egnet til å være vertskap for verdens største sportsbegivenhet.

Les også: Det skitne spillet om fotball-VM - som Russland kuppet

Klikk på bildet for å forstørre.

INSPEKSJONSLEDER: Chileneren Harold Mayne-Nicholls ledet gruppen som inspiserte søkernasjonene til fotball-VM. Foto: Dominique Faget (AFP)

- Vladimir Putin er en meget sterk personlighet og i møtene jeg hadde med ham var han veldig tydelig på at «jeg står 100 prosent bak denne søknaden». Han var faktisk den eneste som pratet med oss da vi var i Russland. Han virket veldig godt forberedt til møtene med oss. Han imponerte meg og jeg er sikker på at han hadde full kontroll på det som skjedd med Russland-VM 2018.

- På meg virket det ikke som om han var sikker på at de skulle få VM, sier Mayne-Nicholls.

Chileneren var tilstede i Hallenstadion da Russland ble tildelt VM. Han har en litt annen oppfatning enn Chris Eaton om russernes reaksjoner.

- På meg så det ut som det kom som en stor overraskelse. De oppførte seg som unger som hadde skåret et mål i siste minuttet av kampen, avslutter Mayne-Nicholls.

Dette er sak 7 av 11 i en dokumentarserie om hvordan Russland kuppet fotball-VM i 2018. Fra 24. juni til 1. juli vil det daglig komme nye saker i serien på Nettavisen. Følg med!

Les også: Tidligere sikkerhetssjef: - FIFA-topp spurte meg om hvor myejeg hadde fått for å inngå avtalen

29. juni: Russland var minst egnet av søkerlandene

Les alle sakene i serien her: Nettavisen-dokumentar: Slik kuppet Russland VM

Tips oss! Har du innspill, opplysninger eller tips? Kontakt Nettavisens redaksjon på epost her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon om ønskelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag