*Nettavisen* Sport.

Frankrike vant VM etter utrolig finaledrama

FRANSK JUBEL: De franske spillerne jubler for lagets 2-1-scoring i finalen mot Kroatia. Den svært underholdende finalen endte til slutt med 4-2-seier til Frankrike. Foto: Franck Fife (AFP)

VAR-kontrovers, selvmål og en vanvittig keepertabbe: VM-finalen mellom Frankrike og Kroatia inneholdt det meste.

15.07.18 19:00

FRANKRIKE - KROATIA 4-2:

VAR (Video Assistant Referees) har vært en suksesshistorie under årets fotball-VM i Russland. Helt fram til finalen mellom Frankrike og Kroatia på søndag.

For i første omgang i finalen på ærverdige Luzhniki Stadion i Moskva, på stillingen 1-1, ble en Frankrike-corner stusset videre inn i hånda til Kroatias Ivan Perisic. Armen var ikke i noen unaturlig posisjon, og Perisic hadde små muligheter til å flytte hånda vekk fra ballens bane, men likevel tydde dommer Nestor Pitana til VAR-hjelp for å få oversikt over situasjonen.

STORMET BANEN UNDER FINALEN: Pussy Riots påtar seg ansvaret

Og da han hadde gått gjennom situasjonen, dømte han straffespark til Frankrike - til enorm fortvilelse for NRKs ekspertkommentator Egil «Drillo» Olsen.

- Dette er tull og tøys

- Dette er trist, kommenterte Drillo da straffen ble dømt.

- Folk som har greie på fotball skjønner at dette er tull og tøys. Enkelt og greit. Men vi har sett det før, med Pique på Spania. Dette er i ferd med å ødelegge fotballen, mente den tidligere norske landslagsstreneren.

Straffesparket omsatte Antoine Griezmann enkelt til scoring, og Frankrike gikk til pause med 2-1-ledelse.

Kampen endte i et fyrverkeri av et fotballkamp, der Frankrike kontrollerte inn VM-tittelen etter å ha holdt stand for et kroatisk stormløp tidlig i andre omgang. Ikke engang en gedigen tabbe av keeper Hugo Lloris gjorde nytten for Kroatia, som til slutt måtte se seg slått 4-2 av det franske laget.

Men kampen ville helt sikkert utviklet seg annerledes om ikke Frankrike ble gitt det omdiskuterte straffesparket i første omgang.

- Hva hadde skjedd om de ikke hadde fått det straffesparket? Det vet vi aldri, kommenterte Egil «Drillo» Olsen da Frankrike var i ferd med å sikre seg VM-tittelen.

Første selvmål i en VM-finale

Uansett ble det en finaleforestilling som vil gå inn i historiebøkene som en av de aller mest underholdende i VM-historien.

Kampen åpnet som forventet med en liten stillingskrig på midtbanen, men det var Kroatia som tok mest initiativ i angrep. Franskmennene slapp kroatene til flere innlegg, og det var de røde og hvite som også skaffet kampens første corner.

Men det var først etter drøyt 17 minutter at kampen eksploderte, da Griezmann skaffet et frispark på høyrekanten som mange mente aldri var noe frispark i det hele tatt.

LES OGSÅ: Finaledrama: Beskylder Griezmann for filming

Fire av Kroatias fem innslupne mål i mesterskapet før finalen hadde kommet på dødball, så de røde og hvite skalv garantert litt ekstra da Griezmann gjorde seg klar til å slå frisparket inn foran mål.

Det hadde de all grunn til.

I duellen inne i feltet fikk riktignok Mario Mandzukic hodet på ballen, men ballberøringen endte i en stuss som satte Kroatia-keeper Danijel Subasic fullstendig ut av spill. Ballen gikk inn i nettet helt oppe i vinkelen, og Frankrike hadde tatt ledelsen med det første selvmålet i en VM-finale noen gang.

- Å, det gjør vondt. Det gjør så vondt for Mario Mandzukic, kommenterte NRKs Andreas Stabrun-Smith.

Rask utligning

Men Kroatia skulle få sin revansje ti minutter senere.

Da var det nemlig kroatene som fikk frispark, mer midt på banen, og til slutt fikk Domagoj Vida kriget ballen ut til Ivan Perisic. Han dro seg fri, smalt til med strak rist, og Frankrike-keeper Hugo Lloris hadde ikke sjanse til å stoppe ballen fra å fyke inn i motsatt hjørne.

Klikk på bildet for å forstørre.

JUBLET FOR TIDLIG: Kroatia jubler for Ivan Perisics 1-1-utligning, men det holdt ikke til VM-gull for kroatene denne gangen. Foto: Mladen Antonov (AFP)

1-1, altså, og det mange hadde trodd ble en sjansefattig finale var virkelig i ferd med å ta av.

- De rister på hodet ved siden av oss

Og det skulle altså bli mer dramatikk, med straffesparket som ble gitt til Frankrike noen minutter før pause. De fleste ventet at dommer Pitana skulle peke for utspill fra mål, etter at den franske corneren gikk i målscorer Perisic og via Blaise Matuidi før ballen gikk over dødlinjen, men etter en VAR-gjennomgang pekte altså den argentinske kamplederen på straffemerket.

- Uff a meg. Uff, sukket Egil «Drillo» Olsen i NRKs kommentatorboks.

- Skal det bli en sånn finale? Jeg ser at de rister på hodet ved siden av oss, istemte hovedkommentator Andreas Stabrun Smith.

Frankrike ledet dermed 2-1 ved pause, men kroatene var ivrige etter å slå tilbake etter hvilen. De rødhvite satte i gang et stormløp mot målet til Hugo Lloris, og det lå et mål i luften allerede tidlig i andre omgang.

Det kom også, men ikke den veien man skulle tro.

To raske Frankrike-mål

For med den kroatiske offensiven åpnet det seg rom bakover på banen. Et kvarter ut i andre omgang ble Kylian Mbappé spilt opp på høyrekanten, og etter et dribleraid fikk han sendt ballen til Antoine Griezmann. Målscoreren på sin side dyttet ballen til Paul Pogba, og Manchester United-spilleren fikk to forsøk til å avslutte.

Det andre forsøket vippet keeper Subasic av pinnen. Pogba bredsidet ballen inne ved keeperens høyre side, og Frankrike ledet 3-1.

Klikk på bildet for å forstørre.

FØRSTE TENÅRING: Kylian Mbappé ble første tenåring som scoret i en VM-finale siden Pelé i 1958 med sin 4-1-scoring. Foto: Damir Sagolj (Reuters)

Kampen var i ferd med å bli avgjort, og ti minutter satte Kylian Mbappé selv spikeren i kista. Unggutten fikk avslutte helt upresset fra 20 meter, satte ballen nede i hjørnet, og ble den første tenåringen som scoret i en VM-finale siden den brasilianske legenden Pelé gjorde det i 5-2-seieren mot Sverige i 1958.

- Kylian Mbappé, for en gigant i dette mesterskapet. Frankrike cruiser inn til sin andre VM-tittel, utbrøt Stabrun Smith, men jammen skulle Kroatia slå tilbake - med ekstremt stor hjelp av Frankrike-keeper Hugo Lloris.

Gigantisk keepertabbe

Bare fire minutter etter Mbappés 4-1-scoring, sendte nemlig Samuel Umtiti en helt ordinært tilbakespill til sin egen sisteskanse.

Mario Mandzukic gjorde et litt halvhjertet forsøk på å stoppe Lloris' utspill, men Tottenham-keeperen gjorde et merkelig forsøk på en finte, før han sendte en løs pasning rett i beinet på den kroatiske spissen. Ballen trillet i mål bak Lloris, og de færreste skjønte egentlig hva som hadde skjedd.

- Det må da være den største tabben i en VM-finale noen gang? utbrøt Stabrun Smith.

Kroatia gjorde noen fåfengte forsøk på å komme tilbake, men klarte aldri å komme nærmere en scoring. Dermed er Frankrike verdensmestere for andre gang i historien, etter det som har vært et gjennomført solid mesterskap av Didier Deschamps gutter.

Har du sett denne?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag