Gå til sidens hovedinnhold

Franz Beckenbauer: Fra tysk keiser til russisk fotball-tsar

Nettavisen-dokumentar:

Nettavisen og Ekstra Bladet forteller her historien om hvordan den tyske fotballstjernen har jobbet for russiske interesser.

Dette er sak 5 av 11 i en dokumentarserie om hva som egentlig skjedde da Russland ble tildelt fotball-VM i 2018. Fra 24. juni til 1. juli vil det daglig komme nye saker i serien på Nettavisen. Følg med! Les alle sakene i serien her: Nettavisen-dokumentar: Slik kuppet Russland VM

På et bilde fra en vingård i Sør-Afrika smiler tre menn fra øre til øre. En av dem er Franz Beckenbauer, en gang verdens beste fotballspiller, men i dag innblandet i fem store korrupsjonssaker som har preget fotballen siden fotball-VM i Tyskland i 2006.

I en av sakene er han og det tyske fotballforbundet (DFB) anklaget for å ha bestukket seg til å få fotball-VM i 2006 på bekostning av Nelson Mandela og Sør-Afrika, som fikk fotball-VM i 2010 med hjelp av Franz Beckenbauer.

I tillegg spilte han en sentral rolle i spillet om å sikre Russland fotball-VM i 2018. Franz Beckenbauer har gått fra å være en tysk fotballkeiser til å bli Vladimir Putins fotball-tsar.

På bildet er den nå 71-årige tyskeren i selskap med sine faste håndlangere, Fedor Radmann og Andreas Abold. Sammen nyter de et glass Libero nr. 5, en vin oppkalt etter draktnummeret Beckenbauer hadde da han vant alt med Bayern München og da han vant fotball-VM med Vest-Tyskland i 1974.

Noen av pengene de har tjent sammen, har de investert i vingården Lammershoek i Sør-Afrika.

Fortellingen om «Der Kaiser», fotballkeiseren Franz Beckenbauer, mannen som gjorde forsvarsspillet til en kunst, burde være et helteepos.

Med den informasjonen Nettavisen og Ekstra Bladet har samlet inn de siste månedene, tegner et mørkere bilde av den tidligere forsvarskjempen. Også på dette bildet sitter Radmann og Abold og smiler.

De fem korrupsjonssakene Beckenbauer er involvert i, dreier seg om opprettelsen av et fond i forbindelse med Tysklands VM-søknad for VM i 2006, et såkalt slush-fond. I tillegg er han anklaget for å ha underslått 5,5 millioner euro fra VM-sponsoren Oddset. Han er også mistenkt for å ha fått ytelser da han satt i FIFAs eksekutivkomité og skulle stemme om fotball-VM i 2018 og 2022. Den fjerde saken handler om Beckenbauers rolle i tildelingen av fotball-VM i 2010 til Sør-Afrika. Den siste saken gjelder Beckenbauers forhold til det russiske selskapet Gazprom, og når samarbeidet startet.

Nettavisen og Ekstra Bladet har stilt Franz Beckenbauer spørsmål gjennom hans talsmann Marcus Höfl om hvordan han stiller seg til de forskjellige korrupsjonsanklagene, uten å ha fått svar.

Les også

Ni måneder før VM-avgjørelsen fikk Putin panikk

Les også

Det skitne spillet om fotball-VM - som Russland kuppet

Møte med mafiaen

Nettavisen og Ekstra Bladet har i tidligere omtalt parlamentsrapporten der Sunday Times-journalistene Heidi Blake og Jonathan Calvert omtaler Russlands involvering i kampen om å få fotball-VM i 2018.

Les også: Ni måneder før VM-avgjørelsen fikk Putin panikk

Det framgår at Sotsji-OL var svært viktig for Vladimir Putin, men at han i utgangspunktet ikke var like interessert i fotball-VM. Putin gjorde, ifølge rapporten, etter hvert alt for å unngå et ydmykende VM-tap. Putin mente at en mislykket VM-søknad ville påvirke ettermælet til Sotsji-OL.


Og i spillet om å få OL spilte Franz Beckenbauers medinvestor i vingården i Sør-Afrika en sentral rolle. Fedor Radmann var president i Salzburgs OL-komité som konkurrerte med Sotsji om å få OL i 2014, men han sto ikke løpet fullt ut. I evalueringsrapportene til IOC var Salzburg en langt sterkere kandidat enn Sotsji, men det skulle vise seg at andre faktorer var mer viktig.


Ifølge tyske medier foregikk det et spesielt møte på en restaurant i München i juli 2006. Ved restaurantbordet satt daværende utenrikspolitiske talsmann for Vladimir Putin, Sergeij Prchodko, lederen for den russiske olympiske komité Leonid Tyagachev, som ifølge boka «The KGB Plays Chess» har en fortid som KGB-agent, og mafialederen Radik Jussupow, som ifølge Frankfurter Allgemeine var leder for mafiaorganisasjonen «Dragons».

To måneder etter restaurantmøtet tok Jussopow, ifølge tysk etterretning, kontakt med Fedor Radmann og utsatte ham for et voldsomt press. Han skal ha bedt Radmann om å trekke seg som president for søkerkomiteen til Salzburg, noe han gjorde på en tårefylt pressekonferanse i januar 2007. Begrunnelsen for at han trakk seg var «helsemessige årsaker», men ifølge Frankfurter Allgemeine skal avgjørelsen være tatt fordi Radmann fryktet for sitt liv. Selv hevder Radmann til samme avis at han ikke var truet og at han ikke kjenner Jussopow.

I juli 2007 ble Sotsji tildelt lekene.

Nettavisen og Ekstra Bladet har gjennom Radmanns advokat, Norbert Scharf, forsøkt å få Radmann til å forklare hva som skjedde, men han ønsker ikke å uttale seg til pressen.

Les også: Frank Lowy: Den australske milliardæren som tapte fotball-VM

Beckenbauer gir gass

Franz Beckenbauer har vært på Vladimir Putins lønningsliste i mange år. Tyskeren er engasjert som ambassadør for det russiske statseide gasselskapet Gazprom og hans oppgave som ambassadør er å promotere alle store sportsarrangementer i Russland, blant annet var han ambassadør for OL i Sotsji i 2014.

I en dokumentar på den tyske tv-stasjonen ARD, hevdes det at Beckenbauer var på Putins lønningsliste da Russland ble tildelt VM i Zurich, 2. desember 2010. Da satt Franz Beckenbauer i FIFAs eksekutivkomité. Det er ikke offentlig kjent hvem Beckenbauer stemte på da Russland ble valgt, men han har heller aldri benektet å ha gitt sin stemme til Russland.

Den britiske avisen Daily Mail skrev allerede i juni 2010 at Beckenbauer hadde blitt ambassadør for Gazprom. Selv sier Franz Beckenbauer at han først ble Gazprom-ambassadør i 2012.

Som president og visepresident i den tyske VM-komiteen, stod Beckenbauer og Radmann i spissen da Tyskland ble vertskap for VM i 2006.

I kjølvannet av VM i Tyskland har det kommet flere korrupsjonssaker. Beckenbauer og Radmann er sammen med flere andre fra det tyske fotballforbundet anklaget for å ha kjøpt stemmer. Blant annet ser en pengeoverføring på over 10 millioner sveitserfranc til Beckenbauers venn i Qatar, Mohammed Bin Hammam, mystisk ut. Beckenbauer selv har forklart at han ikke kjente til overføringen.

Bin Hammam satt i FIFAs eksekutivkomité som i 2000 tildelte Tyskland fotball-VM i 2006 med én enkelt stemme fremfor Sør-Afrika.

Les også: Hemmelige notater fra VM-komiteen: - Ta kontakt med den russiske presidenten

Les også

Hemmelige notater fra VM-komiteen: - Ta kontakt med den russiske presidenten

Les også

undefined

Den siste stemmen

Den kjente britiske gravejournalisten Andrew Jennings har i boken «The Dirty Game» beskrevet den dramatiske avstemningen som ga Tyskland VM i 2006.

Andrew Jennings er i Norge mest kjent for å ha avslørt korrupsjon blant IOC-medlemmer i forkant av OL på Lillehammer i 1994, men han har også bidratt til å avsløre flere store korrupsjonssaker som er rullet opp i FIFA.

Det var ventet en tett kamp mellom Tyskland og Sør-Afrika om hvem som skulle få fotball-VM i 2006. Sepp Blatter hadde lovet Nelson Mandela fotball-VM og Tyskland var redde for at avstemningen skulle ende 12-12 og at Sepp Blatter derfor måtte bruke dobbeltstemmen sin, skriver Jennings i boka. Han har også omtalt avstemningen i en artikkel hos Daily Mail.

«I andre valgrunde sto det 11-11. England fikk i denne runden kun to stemmer og var dermed ute av dansen. En av disse stemmene ble gitt av Charlie Dempsey fra New Zealand. Han hadde fått i mandat av det oseaniske fotballforbundet at han skulle stemme på Sør-Afrika hvis England ikke lenger var et alternativ. Det betydde at det fortsatt ville være likt hvis Tyskland fikk den andre stemmen», skriver Jennings.

Dempsey selv har uttalt at det ikke var avgjort hva han skulle stemme på i den andre runden.

«Men i siste valgrunde ble det 12-11 til Tyskland. Det vil si at bare 23 av de 24 eksekutivkomitémedlemmene hadde avgitt stemme. En eller annen hadde avstått fra å stemme. Det var Charlie Dempsey som satt på flyplassen i Zürich på vei hjem», fortsetter Jennings.

Charlie Dempsey innrømmet senere at han hadde vært utsatt for et enormt press på avstemningsdagen fra begge sider. Dempsey sier videre at han trolig ville stemt på Sør-Afrika et par dager før avstemningen, men etter å ha rådført seg med sin advokat, valgte å avstå fra å stemme.

- Frem til halvannen dag før avstemningen, så behandlet jeg det som alt annet i livet - man tar det som det kommer. Jeg innså ikke viktigheten av avstemningen. Kanskje var jeg lettlurt eller urutinert. Jeg tenkte aldri noe særlig over det før den virkelige overtalelsen begynte. Det som skjedde i Zürich var ikke vanlig, sier Dempsey videre til New Zealand Herald.

Jennings skriver i boken at det raskt spredte seg rykter om at Fedor Radmann, en av Franz Beckenbauers samarbeidspartnere, hadde kjøpt Charlie Dempsey.

«Hvis det lå an til å bli 12-12, skulle Charlie Dempsey forlate avstemningslokalet, dra til Dolder Grand Hotel og hente en koffert som var til ham. Der var det 250.000 dollar. Utenfor hotellet ventet en taxi som skulle ta ham til flyplassen», skriver Jennings.

I sitt intervju med New Zealand Herald sier ikke Dempsey noe om kofferten som Jennings omtaler i boka og artikkelen hos Daily Mail.

Fedor Radmann har ikke ønsket å svare Nettavisen og Ekstra Bladets henvendelse om hva han gjorde med Charlie Dempsey under den omtalte avstemningen.

Charlie Dempsey døde i 2008 i en alder av 86.

Les også: Det skitne spillet om fotball-VM - som Russland kuppet

Skattesvindel

Franz Beckenbauers forbindelser til Russland (og Qatar) sørget for at han ikke fikk være tilstede i Brasil da Tyskland vant fotball-VM i 2014. Beckenbauer ble suspendert i 90 dager fordi han ikke ville la seg avhøre om korrupsjonsanklagene mot Russland og Qatar, men det er muligens mer Beckenbauer må svare for.

I fjor skrev tyske Der Spiegel at Beckenbauer i sin tid som leder for den tyske søkerkomiteen til VM i 2006, skal ha fått omtrent 50 millioner kroner til sin egen konto, et beløp som han ikke informerte om til de tyske skattemyndighetene.

Pengene skal ha vært en del av et bidrag fra spillselskapet Oddset, som var en av sponsorene til fotball-VM. Gjennom sine advokater meddelte Beckenbauer at han ikke hadde gjort noe galt.

Likevel betalte det tyske fotballforbundet fire år etter et større beløp tilbake til tyske skattemyndigheter, før de igjen fakturerte Beckenbauer for beløpet. Ifølge den engelske avisa Independent skal Beckenbauer ha gjort opp for seg i stillhet.

Denne saken ble avdekket da sveitsisk politi startet etterforskningen av den tyske VM-søkerkomiteen som fikk fotball-VM til Tyskland i 2006. I denne saken, som fortsatt ikke er ferdig etterforsket, er Radmann, Abold og Beckenbauer sammen med flere andre personer mistenkt for svindel, korrupsjon, hvitvasking av penger og dårlig ledelse.

I en undersøkelse som det tyske fotballforbundet selv foretok i 2016 er konklusjonen at det ikke kan utelukkes at Tyskland kjøpte stemmer som bidro til at Tyskland fikk fotball-VM i 2006.

Selv har Beckenbauer hele tiden har fastholdt at han ikke har gjort noe galt.

Reisende i VM-søknader

Hver gang Beckenbauer dukker opp i politiets søkelys, nekter han for at han har gjort noe galt. Det gjorde han også da det dukket opp en ny sak ved årsskiftet, en sak som nok en gang involverer de tre herrene fra Tyskland.

Ved årsskiftet avdekket tyske medier at Beckenbauer, Radmann og Abold, etter å ha sikret Tyskland VM i 2006, begynte å jobbe for at Sør-Afrika skulle få fotball-VM i 2010.

Det sørafrikanske forbundet fikk etter hvert økonomiske problemet, og trengte derfor et lån fra FIFA for å dekke kostnadene. Pengene fra FIFA skal ha blitt brukt for å betale Beckenbauer, Radmann og Abold, ifølge DW.com.

Regningen skal ha vært på omtrent 16 millioner kroner. Pengene skal først ha blitt betalt ut som lån fra FIFA. Radmann og Abold skal ha fått pengene direkte på sin egen konto, mens Beckenbauer, skal ha fått pengene overført til et selskap i skatteparadiset Gibraltar.

Opplysningene om disse transaksjonene har kommet fram i den sveitsiske etterforskningen som antyder at også Sør-Afrika kjøpte stemmer for å sikre seg VM. Det kommer frem i dokumenter fra påtalemyndigheten i USA. Nå er altså Beckenbauer en del av dette komplekset også.

Da trioen Beckenbauer, Radmann og Abold var ferdige med å sikre seg VM i Tyskland og Sør-Afrika, skal de ha inngått en avtale om å hjelpe Australia med å få VM i 2022. Det hevder FIFA-varsleren Bonita Mersiades i sin private blogg, publisert av det australske fotballmagasinet Football Today.

Taus Beckenbauer

Det australske fotballforbundet (FFA) leide inn Radmann for å hjelpe dem med å få fotball-VM. Ifølge Mersiades fikk Radmann 23 millioner kroner og Abold fikk 20,5 millioner kroner for å jobbe med australierne, blant annet for å skrive søknaden som ble bundet inn i kenguruskinn.

Da FIFAs eksekutivkomité i 2010 avgjorde hvem som skulle arrangere fotball-VM i 2018 og 2022, fikk Australia kun én av 22 stemmer. Qatar sikret seg mesterskapet i 2022 med 14 stemmer i den avgjørende stemmerunden, mens Russland fikk VM i 2018 med 13 stemmer i den avgjørende runden.

Australierne var knust, mens Beckenbauer, Radmann og Abold kunne konstatere at Russland fikk VM i 2018, samt at Qatar fikk VM i 2022.

Nettavisen og Ekstra Bladet har tatt kontakt med Franz Beckenbauer via epost til lederen for hans management, Marcus Höfl. Vi har stilt spørsmål om han har vært i avhør hos politiet i noen av de sakene vi har referert til i denne saken.

Vi har også spurt om han stemte på Russland da de fikk VM i 2018, når han startet sitt engasjement for Gazprom og hvilke oppgaver han har for russiske interesser i dag, men vi har ikke fått svar.

Dette er sak 5 av 11 i en dokumentarserie om hvordan Russland kuppet fotball-VM i 2018. Fra 24. juni til 1. juli vil det daglig komme nye saker i serien på Nettavisen. Følg med!

27. juni: Slik styrer Putin fotballen

Les alle sakene i serien her: Nettavisen-dokumentar: Slik kuppet Russland VM

Tips oss! Har du innspill, opplysninger eller tips? Kontakt Nettavisens redaksjon på epost her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon om ønskelig.

Les også

undefined

Kommentarer til denne saken