MOSKVA (Nettavisen): Saudi-Arabia fikk en marerittstart på VM da Juan Antonio Pizzis mannskap ble nedsablet med 0-5 mot vertsnasjon Russland torsdag.

Det skjedde foran landets kronprins Mohammed bin Salman, som fra tribuneplass så torsdagens åpningskamp med Russlands president Vladimir Putin og FIFA-president Gianni Infantino.

Bin Salman leder et land som fram til januar i år forbød kvinner å se fotallkamper i Saudi-Arabia.

Det har Norges største kvinnelige fotballspillerprofil Ada Hegerberg bitt seg merke i.

- Tøff start for Saudi-Arabia. Kanskje de skal slippe frem kvinnene, skrev Hegerberg kort tid etter kampslutt i Moskva.

Hegerberg har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser torsdag, men det er liten tvil om hva hun sikter til.

Oppdatert: Ada Hegerberg har slettet tweeten ettar at denne artikkelen ble publisert

Saudi-Arabia er kjent som et svært konservativt muslimsk land, og først på høsten 2017 ble det vedtatt at kvinner skulle få muligheten til å ta førerkort fra og med juni i år, skriver Human Rights Watch i sin rapport for 2017.

På samme tid fantes det håp om at det skulle åpnes opp for at kvinner selv kunne spille fotball.

Det er prosjektet Vision 30 som har gitt Saudi-Arabias kvinner håp om en friere hverdag. Prosjektet har som uttalt mål å øke kvinners deltakelse i alle deler av saudiarabisk kultur - inkludert sport.

Per i dag finnes det imidlertid ikke et offisielt saudiarabisk fotballandslag for kvinner.

I 2013 ble det første sportssenteret for jenter åpnet i Khobar. Samme år ble det vedtatt at saudiarabiske jenter skulle få muligheten til å delta i idrett i private skoler. Vedtaket gjaldt ikke for offentlige skoler.

- Kvinner diskrimineres

Ifølge Human Rights Watch blir kvinner og religiøse minoriteter fremdeles diskriminert i landet.

Voksne kvinner må søke om tillatelse av en verge, vanligvis ektemann, far, bror eller sønn for å kunne reise utenlands, skaffe pass, gifte seg eller slippe ut av fengsel. I enkelte tilfeller trengs vergens tillatelse for å oppsøke legehjep eller søke arbeid.

I rapporten står det blant annet at saudiarabisk politi i februar i fjor arresterte 35 pakistanske statsborgere, noen av dem var transpersoner. Én av dem døde i fengsel, og ifølge familien bra kroppen preg av tegn på tortur, mens saudiarabiske myndigheter uttalte at hun døde av hjerteinfarkt.

Landet har fremdeles en streng kleskode for kvinner.